W ten weekend postanowiłam dołączyć do grupy, która od pewnego czasu wypieka różne smakowitości na śniadanie. Na ten tydzień cyklu wypiekanie na śniadanie został zaproponowany przepis z bloga Poproszę dokładkę na wytrawne bułeczki ziemniaczane podawane na Węgrzech jako przekąska do piwa. Bułeczki mają charakterystyczny wygląd oraz chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Składniki (na 20 pogaczy): 300 g surowych ziemniaków 500 g mąki pszennej (użyłam typ 750) 2 łyżki smalcu (użyłam masła) 200 ml mleka 20 g świeżych dr... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)