ciasto - 162322 przepisów (strona:1983/10822)

ciasto chałwowe z truskawkami w galaretce i bitą śmietaną... 125

minuty na dużych obrotach, masa będzie "grudkowata" ale taka ma być do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pokruszoną chałwę i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto forma silikonowa 25x24 cm, ciasto rozsmarować w formie, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu zimne(...)ciasto nasączyć wodą z sokiem malinowym, na wierzchu poukładać plastry truskawek, wylać prawie stężałą galaretkę i do lodówki do zastygnięcia zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem do bitej śmietany, z rękawa cukierniczego ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć połówki truskawek, posypać posypką czekoladową, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto chałwowe jest bardzo smaczne

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto potrójnie czekoladowe. 140

Nazwałam to ciasto potrójnie czekoladowym, ponieważ ma w sobie 3 tabliczki czekolady. Jako ciekawostkę powiem Wam, że nie ma w nim proszku do pieczenia, ani sody. Cały sekret w ubiciu jajek. Trzeba je ubić naprawdę porządnie, tak żeby powstała gęsta, jasna masa. Dla wielbicieli czekolady to ciasto będzie prawdziwą perełką :) Często pytacie w komentarzach o wymiary blaszki, dlatego od teraz(...)będę je podawała przy opisie ciasta. To ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Składniki: 1 kostka masła (200 g.) 3 tabliczki gorzkiej czekolady (300 g.) 3 łyżki mleka 7 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę

Agusiowe smakołyki
Tarta z brokułowego ciasta 142

Bezglutenowa, zdrowa i bardzo smaczna warzywna tarta z brokułowego ciasta. Jeśli dbasz o linię i starasz się nie jeść ciasta, choć masz na nie ochotę – ten przepis jest dla Ciebie! Jedno z tych dań, które koniecznie chce się zrobić. I wierzcie, że warto. Tarta wygląda niesamowicie i tak smakuje. Spód z brokułowego ciasta jest delikatny, a na brzegach lekko(...)takie jak w klasycznej tarcie – skład zależy od Waszej kreatywności. Bardzo dobrze sprawdza się chorizo, ale tarta świetnie smakuje też np. z łososiem. Przepis pochodzi z Tasty.co . Składniki: Ciasto 2 szklanki tartych brokułów 2 szklanki tartych ziemniaków 1 szklanka tartego parmezanu 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Łyżeczka masła lub oleju do posmarowania foremki Nadzienie : 4 jajka Niepełna szklanka mleka

Niedzielny kucharz
Kolorowe DONUTY 139

minut.W między czasie roztapiamy masła i odstawiamy do przestudzenia.Do miski przesiewamy mąkę,dodajemy żółtka,masło,szczyptę soli,cukier,rozczyn i zagniatamy tak długo aż zacznie odchodzić od dłoni.Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne dodajemy mąki (ale nie za dużo bo ciasto nie może być twarde).Wyrobione ciasto oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ponownie(...)zagniatamy,ciasto wałkujemy na grubość* 7-8 mm i za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki a w środku wycinamy mniejsze kółko.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia**.Na rozgrzany olej do temperatury 175 º  C*** wrzucamy pączki i smażymy na złoty kolor z obu stron.Wykładamy na ręcznik papierowy,aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Donuty oprószamy cukrem

Anielskie wypieki
Tarta szpinakowa z kurczakiem i pieczarkami 241

kwestii naprędce cykanych zdjęć. Foty robiłam niemalże "w biegu" - tarta tak szybko znikała z talerzy ;) Składniki na 4 porcje na formę do tarty o średnicy 27cm: 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 350g piersi z kurczaka - 1 cała mała lub więcej, zależy jak bardzo sycącą potrawę chcemy mieć 300g szpinaku mrożonego(...)mrożę gotowe porcje do szybkiego wyjęcia 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula - średnia 3 ząbki czosnku - duże 1 jajko i 1 białko - można wykorzystać białko, które zostało z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% 1 kulka mozzarelli [125g] masło i bułka tarta (lub kasza manna) - do wysmarowania i wysypania formy do pieczenia 2 łyżki oliwy - do smażenia czosnek granulowany, pieprz

Grunt to przepis!
Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 147

który fajnie komponuje się ze szpinakiem. Do przygotowania tarty użyłam masła i śmietany firmy Jogo . Bardzo polecam te produkty bo bardzo je lubie i często ich używam. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła, u mnie Jogo 1 jajko szczypta soli farsz 450 g szpinaku, u mnie mrożony z własnych zapasów grubosiekany(...)śmietany 18 %, u mnie Jogo 2 jajka sól,pieprz gałka muszkatołowa 100-150 g sera pleśniowego u mnie lazur turkusowy Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Następnie schłodzonym ciastem wylepić formę

Monia miesza i gotuje
Paszteciki krucho drożdżowe 170

znakomite. Moje paszteciki posypałam nasionami chia , oczywiście można posypać, sezamem, czarnuszką, makiem. Wybór jest dowolny. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis:   Miarka: Szklanka 250 ml Składniki: Na ciasto: 500 g mąki 250 g masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% / lub crème fraiche 18% - ja go użyłam szczypta soli 35 g świeżych drożdży Dodatkowo(...)angielskie, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka Wykonanie: 1. Mąkę przesiać do miski, dodajemy pokruszone drożdże, śmietanę lub crème fraiche, jajko sól oraz masło. 2. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. 3. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki od 1,5 do 2 godzin. 4. Przygotowujemy farsze. Pieczarkami dokładnie oczyszczamy całe 500 g potrzebne na 2 farsze, kroimy

Mój pomysł na
Tort koszula 134

tęskniła, no ale cóż tak to bywa że Ci najlepsi są promowani.  Tort w stylu angielskim bo i dla tubylców był robiony.  Był pyszny. Ciasto red Velvet, przełożone kremem czekoladowym i frużeliną żurawinową. Wierzch i ozdoby są z masy cukrowej.  Ciasto piekłam w prostokątnej foremce, każdy blat osobno- w sumie trzy. Przepis na jeden blat (musicie(...)upiec trzy takie ciasta)   2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej 1 i 1/4 szklanki cukru do wypieków 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki soli 2 całe jajka 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu) 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml barwnika czerwonego (płynnego) Formę wyłożyć papierem do pieczenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pączki - krążki francuskie 188

końcu. Miksujemy nadal na średnich obrotach. 3. Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem. 4. Następnie dodajemy stopniowo rozdrobniony twaróg i dalej miksujemy. Gdy już cały ser zostanie wymieszamy z ciastem, dosypujemy pozostałą mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. 5. Następnie masę przekładamy na blat mocno obsypany mąką. Zagniatamy ciasto. Klei się początkowo, dlatego można sporo mąką podsypywać i zagniatać. Bez problemu udaje(...)się zagnieść wdzięczne i delikatne ciasto. 6. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wykrawamy krążki. 7. Z powstałych skrawków ponownie zagniatamy ciasto i znów wałkujemy i wykrawamy krążki. Powinno iść wyjść około 20 sztuk. Rozgrzewamy sporo oleju w garnku. 8. Wrzucamy krążki na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron

Kawa z mlekiem
Parowańce czyli pyzy na parze 157

Parowańce, pampuchy to nic innego jak pyzy przygotowane w nieco inny sposób 😋 Miękkie ciasto drożdżowe ugotowane na parze. Poniższe pyzy idealnie smakują podane na słodko (np. z sosem owocowym i śmietaną) lub na słono z sosem pieczeniowym. Zachęcam do jedzenia lekkich dań i...gotowania na parze! Składniki na 12 dużych sztuk: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)żółtka lekko roztrzepać. Do robota kuchennego wsypać mąkę i szczyptę soli. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn i jajka. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą (polecam wykorzystać robot kuchenny z hakiem; ciasto należy wyrabiać kilka minut) i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uwaga: ciasto będzie lekko kleić się do rąk, ale nie dosypujcie zbyt dużej ilości mąki!  Przygotowane ciasto przełożyć do miski

Ugotować
JOGURTOWE ROGALIKI Z RÓŻĄ 153

Pyszne, małe rogaliki z półkruchego ciasta z dodatkiem jogurtu greckiego, nadziewane marmoladą różaną. Dzięki dodatkowi jogurtu długo utrzymują świeżość i nawet na drugi dzień smakują jak świeżo upieczone. Do tego są szybkie w przygotowaniu, gdyż ciasto nie musi ani leżakować, ani wyrastać jak w przypadku ciasta drożdżowego - po połączeniu składników i zagnieceniu ciasto, możemy od razu przystąpić do formowania rogalików(...)posypania) Wykonanie: W misce mieszamy 2 szklanki mąki przesianej przez sito z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz jogurt grecki i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Gdy lepi się nam ono do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO PIJANA ZAKONNICA 178

Puszysty biszkopt, nasączony ponczem alkoholowym, do tego bita śmietana i czekolada, porostu niebo w gębie 😋😋😋. No i ta intrygująca nazwa, grzechem było by nie zrobić tego ciasta 😉😇😈 SKŁADNIKI: (forma 20 x 32 cm) Biszkopt: 4 jajka 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej Poncz: 3/4 szkl. wody 0,5 szkl cukru łyżka kakao kieliszek alkoholu(...)sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka

RAROSSA
Bulion z makaronem naleśnikowo-bazyliowy 191

jedzenie jest przygotowywane z czułością i dbałością, a człowiek traktowany jest nie jak klient, ale miły gość. Czwartkowe danie to rosół z zawijasami z pachnącego bazylią i doprawionego parmezanem ciasta naleśnikowego . To właśnie te makaroniki ściągnęliśmy z Casa mia. W restauracji są podawane tak, że kelner już przy stole zalewa naleśnikowego ślimaka esencjonalnym rosołem, który pod wpływem bulionu rozwija się(...)Wlej do miski mleko i wodę gazowaną. Starannie wszystko wymieszaj (najlepiej rózgą) żeby nie było grudek. Masa powinna być rzadka (może przypominać w konsystencji śmietanę 12 proc.), dzięki temu ciasto szybko rozprowadzi się po patelni i usmażony naleśnik będzie cienki. Odstaw masę na pół godziny do lodówki, żeby stężała i żeby składniki się przegryzły. Krok 2 Wyciągnij ciasto naleśnikowe

Niedzielny kucharz
Włoski chleb z semoliną 216

dodać 300 g wody. Wymieszać delikatnie na jednorodną masę, tak aby nie było śladów suchej mąki i odstawić na około 4 godziny w temperaturze pokojowej (autoliza). Następnie, do ciasta dodać aktywny zakwas oraz sól i słód rozpuszczone w dodatkowych 25 g wody. Zakwas rozprowadzić po powierzchni ciasta i wgniatać delikatnie palcami. Wstępnie wymieszać, wykonując kilka składań. Odpoczynek 2-3 minuty(...)Potem znowu kilka razy składać ciasto. Nie wyrabiać!!! Tylko delikatne składanie!!! Zostawić do fermentacji na 3 godzin w temperaturze ok. 24-23oC W tym czasie składać ciasto (strech&fold) 3 razy co 1 godzinę. Przenieść ciasto na stół/blat/stolnicę i składać 3 razy co 30 minut (podobnie jak przy wstępnym formowaniu). Po ostatnim formowaniu zostawić ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
kruche ciasteczka z bezą i powidłem 262

składniki na ciasta: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 200 g masła 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: powidło śliwkowe lub marmolada do przełożenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier z wanilią, żółtka oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy małą szklaneczką krążki. Połowę ciastek przed(...)najpierw w 180 st. C a następnie zmniejszyłam temperaturę do 150 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce a następnie przekładamy powidłem śliwkowym lub marmoladą. Z tej porcji ciasta uzyskałam ponad 30 szt. gotowych, przełożonych ciasteczek. składniki na bezę: 3 białka 300 g cukru pudru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas ubijając. Gotową

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania