ciasto - 162020 przepisów (strona:1982/10802)

Pieczeń rzymska w cieście francuskim 99

się znaleźć tyle czasu, by dodać przepisy na wszystkie ciekawe potrawy, które ostatnio przyrządzałam Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszną i delikatną pieczeń rzymską pieczoną w cieście francuskim, która w wersji na ciepło idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Natomiast na zimno, polecam podawać na śniadanie zamiast kanapek lub jako ciekawą przekąskę na wszelkiego rodzaju przyjęcia i imprezy. Składniki(...)musztardy miodowej – garść drobno posiekanej pietruszki – 3 ząbki czosnku – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie sól, pieprz, kurkuma, czubryca żółta, papryka słodka) – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 łyżeczki sezamu – 4 jajka ugotowane na twardo – 1 jajko do posmarowania ciasta Mięso włożyć do dużej miski ( najlepiej zmielić samemu razem z cebulą i czosnkiem

Smaki Armine
domowe bułeczki z masłem czosnkowo pietruszkowym 94

wymieszane z 1 łyżką mleka wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz roztopione masło i wyrabiamy ciasto (aż będzie odchodziło od ręki lub od misy robota). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części formujemy podłużne

Domowy Smak Jedzenia
BROWNIE A'LA GRASSHOPPER CAKE 107

Kojarzycie może "grasshopper cake"? Jeśli nie, to wielka szkoda! Pyszne zielone ciasto z czekoladowym, miętowym lub maślanym kremem, które nadaje się na każdą okazję, zimą czy latem, nieważne. Postanowiłam pójść tym tropem i stworzyć swoją wersję ciasta pasikonika, bardziej słodką i niesamowicie miętową. Brownie a'la grasshopper cake zrobiły taką furorę, że okrzyknięto mnie nawet cukiernikiem rodzinnym i zobligowano(...)soli ubijam z cukrem na jasną masę. Dodaję wystudzoną czekoladę z masłem i miksuję. Wsypuję mąkę i wszystkie składniki łączę ze sobą. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Wyrównuję wierzch szpatułką. Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 45 minut. Środek powinien być nieco zbity i wilgotny. Po upieczeniu wyjmuję z pieca i studzę. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem

W kuchni Karmel-itki
Aksamitny sernik milionera 127

Dawno nie było tu żadnego ciasta, a długo chodziło za mną takie pełne sprzeczności i spójności zarazem. Trafiłam w końcu na sernik milionera i to właśnie on zaspokoił wszystkie moje potrzeby domowej słodkości, na jaką miałam ochotę. Ciasto wielu tekstur, choć tej z klasycznego sernika raczej w nim nie znajdziecie :) Bardzo krucha podstawa o karmelowym posmaku, a na niej aksamitna(...)typu philadelphia 400g kajmaku 125g Mascarpone Polewa: 100g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka 1/2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieć szybkimi ruchami, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. 2. Gotowym ciastem wylep spód foremki (ok. 24x24 cm) i włóż do lodówki na 20min. 3. Wyjmij formę z lodówki i ponakłówaj ciasto widelcem. 4. Piecz 15min

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Proteinowy torcik Cookie Monster (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 110

ciepłego mleka z olejem i cukrem (ale nie gorącego) dodać masło orzechowe oraz mielony len i wymieszać. 4. Mokre składniki wlać do suchych i całość zagnieść tworząc ciasto, które da się formować. 5. Ciasto można włożyć do lodówki na kilka minut a następnie formować ciasteczka, które piec w 170’C do zarumienienia. PRALINY KOKOSOWE 6. Pastę, mleko i ksylitol pogrzać(...)białko roślinne lub używasz serwatkowe należy dodać więcej mąki kokosowej. 13. Gęstą masę wyłożyć równomiernie do blaszki z papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 45 minut. Ciasto będzie upieczone z góry ale jeszcze dość miękkie w środku. 14. Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. WARSTWA NIEBIESKA 15. W małym garnuszku zalać

Candy Pandas
domowy chleb powszedni 98

mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą letnią wodę, letnie mleko, wystudzone masło, 250 g mąki, sól i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto (ok. 5-8 min., aż będzie odchodziło od dłoni). Przykrywamy ściereczką o odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok.60-90 min.). Następnie uderzamy w ciasto pięścią, chwilkę wyrabiamy(...)oprószonej mąką stolnicy. Następnie formujemy prostokąt długości foremki i zwijamy jak roladę. Przekładamy do natłuszczonej foremki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie równe z brzegami foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i pieczemy przez 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy ok. 30-35 min. Chleb jest upieczony gdy postukany

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto "Mleczny Toffik" 859

Mroźny zimowy poranek, domownicy jeszcze śpią, błogą ciszę przerywa tylko ciche pomrukiwanie kota, nastawiam wodę na kawę i zaczynam pisać dla Was przepis na …. Szybkie ciasto bez pieczenia na kakaowych herbatnikach przekładane kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem mleka w proszku, z warstwą słodkiego kajmaku i dość dużej porcji bakalii schowanej pod polewą   z gorzkiej czekolady(...)skrócie można opisać to ciasto. Wspaniały słodziutki deser którego przygotowanie nie zabierze nam zbyt wiele czasu, całość smakuje wspaniale a co najważniejsze zjemy go już po 3 -4 godzinach po solidnym schłodzeniu.  Kawa i to ciasto to mój ulubiony zestaw weekendowy. Polecam,   jest przepyszne i spisze się na różnych uroczystościach. Składniki na prostokątną foremkę 23/27

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe ciasto z burakami 112

Czekoladowe ciasto z burakami to dosyć niekonwencjonalny pomysł na wykorzystanie tych czerwonych warzyw, jednak naprawdę warto go wypróbować! Buraki doskonale sprawdzają się w wypiekach tego typu, bo sprawiają one, że ciasta nie wysychają i z każdym upływającym dniem smakują tak samo dobrze. To czekoladowe ciasto z burakami możecie podać w wersji saute, ale także polane [...] Artykuł Czekoladowe ciasto z burakami

Pogotujmy.pl
Pszenne bułki na zaczynie poolish 166

lodówki i piec następnego dnia. Do misy miksera wsyp wszystkie rodzaje mąk. Rozpuść drożdże i miód w zimnej wodzie i wraz z zaczynem wlej do misy. Zacznij wyrabiać ciasto na bułki używając haka do wyrabiania ciasta. Jeśli preferujesz ręczne wyrabianie wyrabiaj ciasto tak długo aż zaczną się tworzyć nitki glutenu. Kiedy drożdże już się połączą z mąką dodaj sól(...)wyrabiaj dalej. Ciasto powinno być miękkie, lekko lepiące ale łatwo odchodzić od ścianek misy. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 50 minut. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Złóż kilka razy, odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 16 dużych lub 32 małe kawałki. Uformuj okrągłe bułki i ułóż na blasze lub dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia

codojedzenia
Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście. Szybka przekąska 222

Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście. Szybka przekąska. Dziś polecam Wam pyszną i szybką w przygotowaniu przekąskę. Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście sprawdzą się idealnie na nie jednym przyjęciu czy spotkaniu z przyjaciółmi. Tak przygotowane pieczarki można podać same, z ulubionymi sosami lub jako dodatek do innych dań. Spróbujcie, polecam Wam ten pyszny i prosty przepis. Pieczarki w żytnio(...)kukurydzianym cieście. Szybka przekąska idealna na każdą okazję. Składniki: około 12 pieczarek 5 pełnych łyżek mąki żytniej – użyłam typ 720 PZZ Białystok 3 pełne łyżki mąki kukurydzianej pół szklanki mleka 1 jajko klasy M większa szczypta suszonej mielonej bazylii pieprz i sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki i przecinamy każdą na pół. Do głębokiego

Słodkie okruszki
Ciasto czekoladowe z coca colą + film 117

Mięciutkie i wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z coca-colą, polane rozpuszczoną czekoladą toffi to świetny smakołyk idealny na deser lub podwieczorek. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu smakuje wyśmienicie i znakomicie poprawia nastrój. Wyjdzie każdemu laikowi kulinarnemu.     składniki na tortownicę 26 cm 2 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 200 g rozpuszonego masła 10 ml aromatu waniliowego(...)całość dokładnie miksujemy. Następnie do masy wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, kakao oraz posiekaną gorzką czekoladę i wszystko krótko mieszamy łyżką, tylko do połaczenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy posmarownej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C około 45-50 minut. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku

Smakowite Dania
Kostka Rocher 545

Ciasto to piekłam w dość dużych odstępach czasowych chyba ze 3 razy. Za pierwszym i za drugim razem ciasto bardzo mi smakowało, a za trzecim… jakby mniej;) Nie wiem z czego to wynikało: czy z tego, że coś mi nie wyszło, czy z tego, że zmieniły mi się lekko smaki, czy może oczekiwania i wyobrażenia miałam zbyt wielkie(...)przerosły one rzeczywistość? Ciasto jest dobre choć nieco słodkie. Póki co minie pewnie jednak trochę czasu zanim zdecyduję się upiec je kolejny raz;) Biszkopt: 8 jajek 180 g drobnego cukru do wypieków 120 g mąki 40 g kakao 200 g mielonych orzechów laskowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem orzechowy: 500 g serka mascarpone

Smaki Na Talerzu
Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką 107

szklanka startej marchewki 260 ml mleka Masa jogurtowa: 600 g jogurtu gęstego, kremowego 150 g słodziwa 2 jajka 40 g budyniu waniliowego bez cukru Wszystkie składniki na spód ciasta łączymy ze sobą mieszając do czasu uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Jogurt mieszamy z mokrymi składnikami i słodziwem. Dodajemy budyń i mieszamy dokładnie. Masę wykładamy na wyłożoną(...)wcześniej warstwę ciasta marchewkowego. Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C. W trakcie pieczenia sprawdzamy patyczkiem, gdy będzie suchy, ciasto jest gotowe. Czas pieczenia zależy od wielkości formy, a dokładnie – grubości ciasta. Im mniejsza forma, tym wyższa warstwa ciasta, tym dłuższy czas pieczenia

Kucharzyca
domowa bułka a la wrocławska 112

cukru do posmarowania wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, wodę, olej oraz sól i wyrabiamy ciasto (ja wyrabiam przy pomocy robota kuchennego ok. 5-7 min.). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 90 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie jednakowe części. Formujemy dwie długie(...)bagietki”, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30-40 min. do podrośnięcia. Następnie ostrym nożem robimy kilka nacięć w poprzek ciasta. Smarujemy wodą z cukrem. i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 230 st. Pieczemy przez ok. 10 min. a następnie zmniejszamy moc na 200 st. C i pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Tarta serowa ze szpinakiem i szynką dojrzewającą 116

Ciasto francuskie, farsz szpinakowy z dodatkiem kanapkowego serka śmietankowego, w który wetknięte zostały owinięte szynką parmeńską kawałki sera feta, goudy oraz cheddara. Nie najgorsze danie, natomiast jeśli o mnie chodzi skosztowałam jedynie kawałeczek. Bardzo syte i momentami ta ilość serów potrafi być zbyt przytłaczająca – sama nie wierzę, że to piszę;) Nie wiem czy będą powtórki, bo mnie to danie(...)powaliło, ale być może znajdą się tacy, którym ta tarta bardziej zasmakuje;) 1 op. ciasta francuskiego xl 250-300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła około 150 g sera feta około 150 g żółtego sera w kawałku (u mnie kawałek goudy i kawałek sera cheddar) 50 g tartego żółtego sera około 140 g szynki dojrzewającej

Smaki Na Talerzu