Wiem, że oprócz efektownych przekładańców tak jak ja lubicie proste ciasta z sezonowymi owocami i takie właśnie dziś dla Was mam. Jest proste, domowe i pyszne, częstujcie się przepisem. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250 g zimnej masła (lub margaryny) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i zagniatamy kruche(...)ciasto, robimy to krótko tylko do momentu aż składniki połączą się. 2/3 ciasta umieszczamy w lodówce na co najmniej 30 minut, a 1/3 owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Beza: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju Białka miksujemy ze solą na sztwyną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy
Cynamonowe szczęścietrwa, warto coś z nich przygotować, np. upiec pyszniutkie rogaliki drożdżowe z budyniem. Słodkie i kwaśne zarazem. Pyszne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla gości i na piknik. Uwielbiam piec ciasto drożdżowe, zawsze mi się udaje. Pysznie nadziane budyniem i wiśniami to coś obłędnie pysznego. Polecam upieczcie takie :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki(...)cukru 2 łyżki mąki tortowej Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 5 łyżek cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy 5 dag masła lub margaryny Nadzienie: 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 1 szklanka wydrylowanych wiśni Dodatkowo: mąka pszenna Wykonanie pysznych rogalików: 1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym
Izabelawkuchnitemu i dopiero dzisiaj użyłam jej po raz pierwszy. Jest to bardzo proste urządzenie i naprawdę ułatwia pracę. Teraz na pewno będę częściej robić pierogi, lasagne, spaghetti czy fettuccine. Ciasto na domowy makaron pod maszynkę wymaga jedynie dwóch składników, mąki durum i jajek. Generalna zasada jest tak, że na 100 gramów mąki przypada jedno jajko. Ciasto powinno być miękkie(...)zielenina do posypania Przyrządzenie lasagne składa się z kilka etapów. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie makaronu. Zrobienie domowego lasagne nie jest trudne, bo wystarczy zagnieść mąkę z jajkiem na gładkie ciasto. Ciasto makaronowe powinno być miękkie i elastyczne ale nie przywierać do palców. Możesz na początek dodać trochę mniej mąki i stopniowo dosypywać podczas wyrabiania ciasta. Gotowe ciasto owiń w folię
codojedzeniarozmieszać i postawić rozczyn w ciepłym miejscu aby zaczął pracować. Kiedy na rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodać do niego resztę przesianej mąki, sól oraz olej. Wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1h, ciasto powinno podwoić objętość. Gotowe ciasto rozwałkować w prostokąt i rozsmarować na nim równomiernie masło z ziołami(...)czosnkiem. Ciasto zawinąć wzdłuż dłuższego boku w ok 1/3 szerokości, a potem złożyć jeszcze raz, aby powstały 3 warstwy ciasta przełożone masłem. Ciasto ciąć w poprzek na 2 centymetrowe paski i układać je ciasno obok siebie w natłuszczonej keksówce. (najlepsza będzie silikonowa), tak aby powstała charakterystyczna harmonijka. Gotowy chlebek odstawić na jeszcze 10-15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie
Krylowa KuchniaKeto pizza lniana z cukinią i łososiem Keto pizza – święty Graal diety niskowęglowodanowej Idealne połączenie chrupkiego ciasta, ciągnącego się sera oraz świeżości pomidorów i innych warzywnych dodatków. Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubi pizzy . Nie inaczej sprawa ma się ze mną… Na diecie bezzbożowej, nie mówiąc już o diecie ketogenicznej pizza jest jednak uosobieniem wszelkiego zła. Dlatego(...)tymi pizzowymi eksperymentami o krok dalej. No bo przecież w tym wszystkim chodzi o to, żeby jak najbardziej zbliżyć się formą, konsystencją i smakiem do ideału… Dlatego padło na ciasto z lnu. Pamiętacie foccacię z pomidorami i szparagami ? Tam użyłam tego samego ciasta i sprawdziło się świetnie. Pomyślałam, że można je wypróbować także w postaci spodu do pizzy. I udało
Modern Cave Girlsoku z cytryny i świeżej mięty namoczone, i w zamrażalniku schłodzone. To deser nietypowy, w połączeniu z owocami lata jest odlotowy. Składniki forma na tarte o średnicy 25 cm: : ciasto: 250 g mąki tortowej, 40 g cukru pudru, 1 jajko, 150 g zimnego masła, szczypta soli, masa: 250 ml słodkiej śmietanki 30%, 1 jajko, 60 g cukru pudru, 1 budyń(...)serka kremowego śmietankowego topionego, 2 opakowania w bloczku, ponadto: sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka cukru, świeże listki mięty. owoce: wiśnie, czarna porzeczka, marakuja, owoce leśne: maliny, jeżyny, jagody, Przygotowanie: Ciasto: Mąkę łączymy z solą, cukrem pudrem, dodajemy pokrojone masło. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy na ciasto. W razie potrzeby dodajemy łyżkę zimnej wody lub mąki, wszystko zależy od wielkości
Moniki Smakołykikaszy gryczanej, po prostu nie smakowała mi, aż do dzisiaj. Napiszę Wam, że pierogi z kaszą gryczaną białą to petarda, dodałam sera białego i młodej cebulki, farsz idealny, ciasto zagniotło mi się gładkie i elastyczne i przetestowałam nową foremkę do pierogów, wyszły mi ładne brzegi. Pierogi podałam udekorowane dużą ilością koperku i szczypiorku i oczywiście cebulki, takiej ładnie zrumienionej. Bardzo(...)polecam Wam takie pierogi, zróbcie, będzie pysznie :) Dzięki marce Kupiec pokochałam kaszę gryczaną, w pierogach oczywiście :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju około 1 szklanka ciepłej wody Farsz: 2 woreczki kaszy gryczanej białej ( łącznie 20 dag ) od Kupiec 10 dag sera białego półtłustego 2 młode średnie cebule sól do smaku pieprz czarny
Izabelawkuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne ciasto ze śliwkami, które jest bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością posmakuje każdemu z Was! Ten wypiek, to idealny sposób na wykorzystanie śliwek w sezonie. Ciasto jest puszyste, wilgotne, słodkie z nutką kwaśnego posmaku śliwek. Całość to prawdziwy raj dla podmienienia. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)sito. Jajka z cukrem przesypujemy do misy i ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz śliwek a następnie dokładnie miksujemy. Keksówkę o wymiarach 10×25 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do keksówki. Na górze ciasta układamy pokrojone śliwki . Pieczemy w piekarniku (grzanie góra/dół) ok. 55 min w temperaturze 180°C. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybkie
Przepiski.plłyżeczki soli Nadzienie 1/2 petka kiełbasy ( dodałam śląskiej) 4 łyżki groszku ( może być konserwowy) 2 marchwie 50 g startego żółtego sera 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie Najpierw przygotowujemy ciasto. Masło siekamy nożem na drobne kawałki, dodąjoc mąkę. Następnie posypujemy wszystko solą , po czym szybko i dokładnie ugniatamy na ciasto. Z gotowego ciasta na tartę formujemy kulę i wkladamy na pół(...)małym ogniu zostawiamy. Przygotowujemy sos Do szklanki z mlekiem dodajemy jajko, mieszamy to , dodając do tego dowolną ilość sera żółtego startego na tarce . Doprawiamy do smaku sos. Wyjmujemy przygotowane ciasto , które jest dobrze schłodzone. Ciasto nakeży rozwałkować cieniutko . Rozwałkowane ciasto ułożyć na specjalnej foremce lub tortownicy, oblepiając brzegi. Na ciasto układamy warzywa I polewamy sosem serowym. Wkładamy tartę z warzywami
Smaczne PotrawyOstatnio dość często robiąc coś słodkiego na deser, decyduję się na kruche wypieki. Ostatnio były rogaliki i kruche babeczki z kremem, wcześniej jakaś szarlotka, kruche ciasto z rabarbarem. Dziś natomiast zdecydowałam się na kruche ciastka roladki z dżemem. Użyłam dżemu rabarbarowego domowej roboty, który jest dość kwaśny, więc ciastka nie wyszły przesłodzone. Można je spokojnie posypać do dekoracji cukrem pudrem(...)puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodałam dwa cale jajka i jedno żółtko, kwaśną śmietanę i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 7mm. Przy jednym brzegu ciasta nałożyłam wzdłuż porcję dżemu i lekko go rozsmarowałam. Ciasto zwinęłam dwukrotnie w cienką roladkę i odcięłam
Waniliowe ImprowizacjeTradycyjny sernik, jest wilgotny i niezwykle kremowy. Upieczony na kakaowym niezwykle kruchym cieście. Muszę nieskromnie przyznać, że to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek zrobiłam i minie dużo czasu zanim się skuszę na upieczenie innego, bo ten jest dla mnie idealny. Ponad to jest to sernik, który nie wymaga kopy jaj i jest naprawdę dość łatwy do zrobienia. Jest tylko kilka zasad(...)blat kuchenny już dzień wcześniej) -sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, inaczej gwałtowne obniżenie temperatury spowoduje, że sernik opadnie. Na kwadratową tortownicę o wymiarach 24x24 cm Kruche kakaowe ciasto: 240 g mąki krupczatki 1 łyżka dobrego kakao 1 jajko 4 łyżki cukru 130 g prawdziwego masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Na sernik: 1 kg sera trzykrotnie mielonego (musi być
Krylowa KuchniaSezon na cukinie się już zaczął, dlatego proponuje pyszną roladę z cukinią oraz kurczakiem. Roladę można podać jako danie obiadowe na ciepło lub jako przekąskę na zimno. Składniki na ciasto: · 2 cukinie · 5 jajek · Sól · pieprz(...)plastrów sera żółtego · 2 kulki mozzarelli · Olej do smażenia Sposób przygotowania ciasta: 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem z odrobiną soli. 2. Dodajemy żółtka nadal ubijając. 3. Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczach, odciskamy sok i dodajemy do masy
Kulinarna ChwilaDomowy chleb jest najlepszy, chrupiący i pachnący. Uwielbiam zapach piekącego się chleba. Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe. Wiele osób robi to robotami, ale ja uważam, że ciastu trzeba dać ciepła naszych rąk i serca. A chlebek się nam potem odwdzięczy i wyrośnie i upiecze się idealnie. Moja propozycja chleba na śniadanie i kolację to taki z dużą ilością płatków owsianych(...)skórka i takiego gdy po naciśnięciu chlebek wraca. Upieczcie taki chleb, a będziecie zachwyceni :) Chleb upiekłam z użyciem płatków owsianych błyskawicznych, które otrzymałam o marki Kupiec . Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych od KUPIEC pół szklanki pestek słonecznika 1 łyżka ziaren sezamu półtorej szklanki mąki tortowej
Izabelawkuchniserem i jagodami . Dobrze, że tym razem mamy się z kim dzielić naszymi wypiekami, bo byśmy tego wszystkiego sami nie przejedli. 🙂 Udostępnij Drożdżówki z jagodami i serem – składniki Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 50 g cukru 25 g świeżych drożdży 75 g masła 1 płaska łyżeczka soli 3 żółtka skórka starta z połowy cytryny Nadzienie(...)łyżki cukru 2 płaskie łyżki śmietany 18% Kruszonka: 50 g zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania drożdżówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Gdy będą już płynne, dodać szklankę podgrzanego do ok. 30 o C mleka i dwie czubate łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić
niecodziennikparywidział! Młode ziemniaczki karmelizowane z dodatkiem szalotki i czosnku, świeża bryndza i duża ilość tymianku oraz innych ziół z domowego ogródka. A wszystko to zapieczone pod delikatnym, kruchym ciastem! Całość obłędna! Jest to danie, które nie tylko świetnie smakuje , ale i fantastycznie wygląda. Z całą pewnością zaskoczy wszystkich domowników! A tarta ta stanie się jednym z ulubionych, letnich dań(...)/classico.html Oliwa z Oliwek Gallo Classico to wysokiej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia. Dzięki równowadze nut owocowych, gorzkich i pikantnych z odrobiną słodyczy nada wyrazistej harmonii różnorodnym potrawom. SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 180 g * Oliwa z Oliwek Gallo Classico – 70 g * śmietana kwaśna, gęsta 18% – 80 g * sól – 1 płaska łyżeczka FARSZ: * młode ziemniaki
Ostra na Słodko