ciasto - 163312 przepisów (strona:1937/10888)

pączki na mące krupczatce 124

puszystą masę (naczynie z jajkami, żółtkami i cukrem umieszczamy na garnku z niewielką ilością gotującej się wody). Do mąki dodajemy sól, podrośnięty zaczyn oraz masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiani dodajemy rozpuszczone masło oraz alkohol. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Następnie przekładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy

Domowy Smak Jedzenia
Pączki z nadzieniem jagodowym 129

jagodowym - wykonanie: Mleko mieszam z masłem, drożdżami i cukrem. Odstawiam na 10 minut. W misce mieszam mąkę z solą, robię dołek, wlewam rozczyn, dodaję jajka i żółtka oraz spirytus. Ciasto wyrabiam przez około 5 minut. Następnie odkładam do wyrośnięcia.  Jaka temperatura w mieszkaniu jest optymalna do wyrastania ciasta drożdżowego? Temperatura w okolicy 22 - 24 stopni pozwoli na bardzo szybkie(...)wyrastanie ciastaCiasto wyrośnie w tej temperaturze bardzo szybko. Nim się obejrzycie ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat dobrze oprószony mąką. W międzyczasie pod głęboką patelnią włączamy źródło ciepła i rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni C. Kulkę ciasta dobrze w niej maczamy i rozpłaszczamy dłońmi na grubość około 1 cm. Krążki wycinałam szklanką, nie czekałam

MamaOskarka
pączki z dziurką wg s. Anastazji 105

Drożdże dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy podrośnięty rozczyn, żółtka z cukrem i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i alkohol. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 60 min. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm , wykrawamy szklanką

Domowy Smak Jedzenia
Chrust piwny 159

rozwalonym na trzy części wałku...Na szczęście znalazł się w domu godziwy zastępca (co już niebawem będziecie mogli zobaczyć w wyróżnionej relacji na Instagramie) i mogłam prać po tym cieście spokojnie i bez obaw że zaraz znowu się rozleci. Wyszły chrupiące i takie jak je sobie wyobrażałam, a o tym że smakowały niech świadczy fakt, że pięć  (albo(...)mące). Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy żółtka, dodajemy szczyptę soli, piwo i starte na wiórki masło. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią lub robotem do momentu jak ciasto stanie się zwarte, a grudki masła niewidoczne. Ja wyrabiałam około 10 minut ręcznie. Gotowe ciasto przekładamy do woreczka, owijamy i chłodzimy 2 godziny w lodówce. Po tym czasie wyciągamy

Kuchnia w czekoladzie
Tawa Tawas. Boliwijskie pączki 136

podarowałam, nie lubię bardzo słodkich wypieków. W smaku trochę podobne do pączków, ale zdecydowanie szybciej się je robi. Są na zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie i puszyste. Ciasto na te pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie. Sposób wykonania przypomina szagówki, czyli wielkopolskie kopytka , wałki ciasta kroi się na szagę, czyli po skosie. Właściwie oprócz mleka niczym(...)przygotować Tawa tawas ? Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy jak na pierogi czy kopytka. Ja robiłam wszystko ręcznie w misce i to zajęło mi 5 minut. Ale można ciasto wyrobić hakiem robota do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Z ciasta formujemy wałeczki jak na kopytka, które następnie lekko spłaszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jogurtowe ciasto z kiwi i bananem 95

Lekkie, niskokaloryczne jogurtowe ciasto z kiwi i bananem dla łasuchów liczących kalorie. Maj jest wyjątkowo ciepły, więc coraz częściej mam ochotę na ciasta bez pieczenia . Dzisiejsza propozycja jest fajnie przełamana kwaskowym smakiem kiwi. Jak dla mnie to ciasto idealne, jeżeli lubicie smak jogurtu i kiwi powinno Wam również przypaść do gustu :). Przy okazji przepraszam Was za małą aktywność ostatnio(...)bardzo ważnego dla mnie projektu i liczę na to, że wszystko rozstrzygnie się po mojej myśli. Trzymajcie kciuki kochani!. Niebawem się okaże czy moje marzenie się zrealizuje:) Jogurtowe ciasto z kiwi i bananem Spód 250 g herbatników maślanych 120 g masła Masa jogurtowa z kiwi 500 ml jogurtu naturalnego 70 g cukru 4 kiwi 2 banany 1-2 łyżki soku

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto Rocher 163

Dzisiaj zapraszam na pyszne orzechowo-czekoladowe ciasto Rocher . Bez pieczenia , na herbatnikach kakaowych, z dodatkiem masy kajmakowej i orzechów laskowych. Bardzo syte, wystarczy kawałek żeby zaspokoić ochotę na słodkie. Zdjęć tym razem skąpo, gdyż ciasto zeszło nadspodziewanie szybko. Porcja na mniejsza blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Za przepis dziękuję aguzji . Ciasto Rocher herbatniki kakaowe 1 puszka masy kajmakowej(...)orzechową, wyrównać i ułożyć kolejną porcję herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową i przykryć herbatnikami. Na wierzchu równo ułożyć masę mascarpone i posypać startą czekoladą. Schłodzić najlepiej przez noc. Ciasto Rocher By Published: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price: Directions: ... Artykuł Ciasto Rocher pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Serduszka z cynamonem – ciastka francuskie na Walentynki 155

Babci, Andrzejki, Sylwester czy inne okazje. Super efekt z kilku dosłownie składników.       PRZEPIS NA CIASTKA FRANCUSKIE NA WALENTYNKI Składniki na ciastka francuskie na Walentynki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek oleju 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżeczki cynamonu   Jak zrobić ciastka serduszka z cynamonem: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw ciasto francuskie odpakowujemy, rozwijamy i jeśli trzeba(...)wygładzić wałkujemy lekko. Następnie olej mieszamy z cukrem i cynamonem. Potem ciasto francuskie smarujemy mieszaniną z cynamonem. Zaraz potem ciasto zwijamy po dłuższym boku – połowę z jednej strony, połową z drugiej, tak by na środku spotkały się dwie mini rolady. Ostrym nożem kroimy ciasto w plastry, układamy na blaszce z papierem do pieczenia formując serduszka. Pieczemy 10 min w 200st

Dorota Smakuje
„Wielka samotność” i mrożone ciasto czekoladowe 133

świetne czekoladowe ciasto ze swoim ciemnym kolorem, zimnem, nierówną teksturą przypomina mi Alaskę z powieści Kristin Hannah ”Wielka samotność”. Nieobliczalna, niedostępna i surowa, nie wybacza błędów i nie akceptuje ludzkich słabości – taka jest Alaska w tej pięknej i chwytającej za serce książce, która wciągnie Was bez granic i nie pozwoli spokojnie zasnąć. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji sięgnąć po „Wielką(...)samotność”, koniecznie to zróbcie. To powieść przywracająca wiarę w czystą miłość i duszę człowieka.   Moje ciasto jest metaforą tej niedostępnej Alaski – dużo orzechów, nierówno ułożone biszkopty i morze czekolady budują obraz niedostępny, ale kiedy przenikniemy do środka, okaże się, że czekają na nas cudowne smaki i doznania Jak przygotować mrożone ciasto czekoladowe? Składniki: 5 czekolad (mleczne i ciemne

Słodki sentyment
Trójkąty półfrancuskie z jagodami 128

Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciastka półfrancuskie wypełnione jagodami . Świetna alternatywa dla jagodzianek i jagodowego ciasta . Szybkie i naprawdę smaczne. Najlepiej smakują oczywiście na ciepło, ale na drugi dzień też są kuszące. Z podanej poniżej porcji wychodzi około 20 trójkątów. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 dag drożdży 200g masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli(...)łyżki cukru pudru Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin). Jagody mieszam z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i kroję na kwadraty (10×10 cm) lub prostokąty (wtedy

Słodki sentyment
Drożdżówka z makiem i kruszonką. 165

Miały być, bułeczki drożdżowe z makiem i kruszonką, ale z lenistwa powstało, takie oto, ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką :) Muszę przyznać, że to był eksperyment. Nigdy wcześniej, nie robiłam ciasta drożdżowego z makiem w takiej formie. Powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Rodzinka się zajadała. Na pewno to ciasto, zostanie u nas na stałe. Następnym razem, zrobię(...)swoją masę makową. Tym razem zrobiłam z masą z puszki, ponieważ zalegała mi w szafce i chciałam ją wykorzystać. Bardzo polecam to ciasto, jest pyszne. Składniki: 500 g. mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 1 szklanka ciepłego mleka (moja szklanka ma 230 ml.) 50 g. drożdży 1/2 kostki masła 2 jajka 1 żółtko (białko zostawić do maku) 1/2 szklanki cukru

Agusiowe smakołyki
Ciasto drożdżowe z kruszonką 159

Zapach ciasta drożdżowego przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.  I ta pyszna, chrypiąca kruszonka. Do tego kubek ciepłego mleka  lub filiżanka kawy. Czy może być coś lepszego?   Składniki: 800g mąki pszennej 150g cukru 2 op. suchych drożdży (2x7g) 4 jajka 1,5 szklanki mleka  150g masła szczypta soli Kruszonka:  8 łyżek mąki 6 łyżek masła 3 łyżki(...)sól. Mleko lekko podgrzewamy. Do sypkich produktów dodajemy roztrzepane jajka, ciepłe mleko oraz połowę roztopionego masła. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy resztę mleka i wyrabiamy dokładnie,  aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy ściereczką  i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po godzinie powinno podwoić swoją objętość. Blaszki (dwie podłużne) smarujemy tłuszczem  i posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto

Pyszności Słodkości
Kruche bezglutenowe ciasto z masłem orzechowym, karmelem i orzeszkami 138

Dziś warjacia na temat ciasta z zeszłego tygodnia, mojej rodzinie tak zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać patent ciasta w formie kruszonki. Zrobiłam wersję na bogato i bezglutenowo, bo użyłam mąki owsianej, zamiast dżemu przełożyłam kruszonkę masłem orzechowym, a wierzch zwieńczyłam sosem tofii i solonymi orzechami, wiem, wiem rozpusta Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: 420 g mąki owsianej(...)Przepis na kramel/sos toffi znajdziecie tu: Wegański sos toffi Przygotowanie: Dużym nożem wszystkie składniki siekaj tak długo (mi to zajmuje 10 minut) , aż zaczną się zlepiać, ale nie zagniataj ciasta w kulę, potrzebna jest właśnie kruszonka. Formę wyłóż papierem do pieczenia, połowę ciasta wyłóż na dno, lekko dociśnij aby nie było dziur. Następnie łyżeczką nałóż masło orzechowe, rzucaj gdzie popadnie

greenscarf

Proponowane wyszukiwania