mięs, mielone wieprzowe i gotowane drobiowe, do tego kapusta kiszona. Doskonałe na obiad, kolację i drugie śniadanie do pracy. Wyrób z typu ZERO WASTE, czyli czyszczenie lodówki. Ciasto : mąka pszenna 200 g drożdże 10 g + szczypta cukru miękkie masło lub margaryna 50 g śmietana 18 % 50 g 1 jajko gałka muszkatołowa, ziele angielskie, tymianek spora szczypta soli Nadzienie(...)wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Mielone mięso najlepiej dzień wcześniej wymieszać ze świeżymi ziołami, posiekaną cebulą, czosnkiem i solą. Przykryć i odstawić na noc do lodówki. Ciasto. Do miski przesiewamy mąkę. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie. Do mielonego mięsa
Smaczne mojepamięta od kogo go dostała, zresztą nie jest to ważne. Co się liczy to fakt, że nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze wychodzi. W maminym zeszycie jest to ciasto bez dodatków, ale ja od niepamiętnych czasów piekę je najczęściej z połówkami gruszek świeżych lub z kompotu. Dziś nie ma w domu gruszek, za to w spiżarce znalazła się puszka ananasa. Sprawdził(...)się doskonale. Murzynek to jedno z popularniejszych ciast, większość przepisów różni się tylko detalami. Na moją wersję przygotować należy: - 250g masła (ew. margaryny) - 1 niepełna szklanka cukru - 3 pokaźne łyżki ciemnego kakao - 0.5 szklanki wody - 2 szklanki mąki - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia - 4 jajka Opcjonalnie: - owoce np. świeże albo odsączone z kompotu lub puszki (gruszka
I tu będę miała takie teMoże to zdjęcie nie jest za bardzo ujmujące ale musiałam cyknąć foteczkę dla tego ciasta. Właśnie przyjechałam do babci i do kawy dostałam takie cudeńko. Kolejny raz się powtórzę kuchnia i wypieki mojej mamy i babci są najlepsze i mimo prostoty przyznacie mi rację, że smaki dzieciństwa to coś najwspanialszego. Tarta ze śliwkami zerwanymi z własnego ogrodu(...)śmietaną od swojskiej krowy to czyste błogosławieństwo. Składniki: ciasto 300 g mąki pszennej 200 g masła 1 płaska łyżeczka cukru 1 jajko śliwkowe wypełnienie 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku 3 łyżki zimnej wody 1 kg wydrylowanych śliwek 100 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich do dekoracji
Niezły Młyneknutą pomarańczy. Fantazyjnie zawinięte w warkocze, cieszą oko i podniebienie. Takie bułki drożdżowe dzięki dodatkowi śmietany długo zachowują świeżość. Doskonale sprawdzą się w pracy i szkole. Ciasto : mąka pszenna 500 g drożdże 50 g 2 żółtka mleko 140 ml śmietana 18 % 50 ml cukier drobny 65 g cukier waniliowy 1/2 łyżeczki olej rzepakowy 60 ml Nadzienie : twaróg(...)wiórki kokosowe 4 dość czubate łyżki cukier ze skórką pomarańczową 30 g cukier puder ok. 6 łyżek 1 białko z jajka Wychodzi kilkanaście sporych bułek. Ciasto. Śmietanę wyjąć z lodówki aby osiągnęła temperaturę pokojową. Mąkę przesiać, zrobić dołek wkruszyć tam drożdże, posypać łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Poczekać aż drożdże upłynnią się. Żółtka utrzeć z resztą
Smaczne mojeDrożdżowe bułki wiatraczki możemy nadziewać różnym nadzieniem. Nam najlepiej smakują z musem jabłkowym, masą makową lub nutellą. Ciasto : mąka pszenna 500 g drożdże 30 g 1 jajko + 1 żółtko roztopione masło 50 g cukier 65 g letnie mleko 130 ml Nadzienie : mus jabłkowy Kilkanaście bułek. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać(...)mleka. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ). Wyrośnięte ciasto wałkujemy
Smaczne mojeWersja z serkami waniliowymi i karobem. Nieco szybsza do wykonania. Serniczek jest tak wilgotny i mięciutki że trudno mu się oprzeć. Ciasto : mąka pszenna 430 g karob 2 łyżki stopione masło lub margaryna 190 g cukier 160 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Sernik : serki waniliowe 600 g cukier puder 90 g stopione masło lub margaryna(...)budyń bananowy 3 białka sok z cytryny do smaku obrane banany 250 g Tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub miksujemy w robocie na gładką masę. Białka chowamy do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części, 1/3 i 2/3 ciasta. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Większą wykładamy spód
Smaczne mojeIdę za ciosem. Rozpędziłam się w ten poranek z wpisami, spiesząc się przed kolejnym upalnym dniem. Ciasto proponowane tym razem, upiekłam jakiś czas temu, gdy jeszcze nie wzięłam rozwodu z piekarnikiem, na czas przemiany całego mieszkania w piekarnik, bez termoobiegu. Rabarbar - jak ma go nie być w cieście, jeśli jest wszędzie. Piękny, czerwony, a mój w dodatku eko - od klienta(...)przyniesiony z ogródka, bez nawozów pielęgnowany i uprawiany. Ofiarowany plon wykorzystany został godziwie. Ciasto rewelacyjne, puszyste, mięciutkie. Pół blachy obiecane było przyjaciółce, co to męża wielbiciela rabarbaru posiada, ale obietnica niedotrzymaną się stała. Moja rodzina o słodyczolubną ciocię niedawno się powiększyła, o czym wspominałam niedawno, a blacha okazała się za mała. Zaczyna się koszenie traw na osiedlowych przestrzeniach, pozarastanych
Kronika Piekarnikapogoni za wypełnianiem tradycji, jeden przepis. Mak. Ser. Galaretka z powideł. I kruchy spód maślano - migdałowy. Lukier cytrynowy. Miękki biszkopt makowy, kremowy ser w nim zatopiony, chrupiące kruche ciasteczka. Ciasto pracochłonne, ale kiedy, jeśli nie teraz powinniśmy znaleźć motywację. A skąd u mnie ten pomysł? W tym roku zapadła niełatwa decyzja. Nie ma kutii w menu świątecznym. Od kilku(...)lodówce miejsca nie znajdowała, przez świąteczne potrawy o statusie nieco wyższym. W tym roku nie przetrwałaby do wiosny, konserwant w postaci mrozu nieprzewidywany. Upiekłam zatem w zastępstwie ciasto z makiem, które losu tej tradycyjnej potrawy nie podzieliło. Dziś zostały dwa kawałki. Składniki: Ciasto makowe z serem: 100 gram zmielonego maku 100 gram cukru 100 ml mleka 3 łyżki kaszki
Kronika PiekarnikaPrzeglądałam książkę, zapomnianą i wepchaną pomiędzy inne na długi czas.. Szukałam przepisu na ciasto czekoladowe, przekładane masą wiśniową. Zanim go znalazłam, wzrok mój padł na przepis pt "Madera". Nie powstrzymałam się. Zamiast czekolady - cytryna. Zamiast wisienek - cytryna. Ogółem całe to ciasto, to cytrynowa, puszysta, delikatna kompozycja. Nie żałuję zmiany koncepcji. Upieczone bez okazji, po prostu z potrzeby(...)okoliczności. Poza tym - rzekomo trwa zima. Czas cytrusów eksploatowania na wszystkie sposoby. W herbatkach, grzańcach.. Ja proponuję kawałek tego wypieczonego cytrusa do zwykłej, czarnej herbaty. Nie słodźcie jej. Ciasto jest bardzo słodziutkie. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 180 gram masła 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
Kronika Piekarnikawarte zapamiętania na zawsze. Za mną trudny, wyczerpujący emocjonalnie maraton tego typu spotkań. Takich, których nie zaciera w naszych wspomnieniach ani czas, ani kolejne rozdziały, te zupełnie nowe. A ciasto ( bo przecież ma być o szarlotce to moje klikanie ) upiekłam, by osłodzić jeden z etapów tego maratonu. Etapu, z kategorii spotkań przy ciachu pożegnalnym. A powodów tak wiele, by dziękować(...)możemy szczerze powiedzieć - dziękuję. Mam szczęście. Mam wokół siebie takich właśnie ludzi. Choć nie do końca. Dla nich słowo dziekuję, to za mało. Tak jak i dobre ciasto, to za mało.. ale zawsze coś :) Składniki: Biszkopt orzechowy: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju cukier waniliowy
Kronika Piekarnikarazem ciasto ucierane, długo utrzymujące świeżość, bardzo aromatyczne. Lekkie, letnie ciasto - do kawki na balkonie, działce, na każdą okoliczność. Można zastosować ten przepis do wszelakich ciast owocowych - truskawkowych, jagodowych, rabarbarowych. Wypiek, który smakuje do ostatniego kawałka. Od razu chciałoby się go piec ponownie, by po prostu gdzieś tam sobie czekał pod ręką. Wyjątkowo cenię ciasta o strukturze zwartej, nie rozsypujące(...)cokolwiek w procedurze przygotowywania, jeśli przestrzega się proporcji i kolejności dodawania składników. Jabłka nadają wypiekowi zarówno wilgotności jak i subtelnego aromatu. Kosteczki owoców nie opadają na dno, dzięki gęstości ciasta rozkładają się równomiernie na całej powierzchni. Można upiec tą szarlotkę w tortownicy, by kroić w eleganckie trójkąty, można w kwadratowej blaszce. Nie wymaga posypywania cukrem, polewania lukrem - jest idealnie słodka
Kronika Piekarnikawykonaniu, wystarczy zagnieść, pokruszyć, rozłożyć, wyrównać, pokruszyć i zapiec. W zasadzie mogłabym poprzestać na tej instrukcji. Ale ułatwię Wam zadanie. Oto przepis na rewelacyjne, klasyczne kruche jabłkowe ciasto. Składniki ciasta: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki 4 żółtka 200 gram masła 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżeczka proszku(...)łyżeczka cynamonu 1 łyżka kisielu cytrynowego 1 łyżka cukru 1 łyżka soku cytrynowego Wykonanie: Zaczynamy od masy jabłkowej, by miała szansę przestudzić się, przed wyłożeniem na ciasto. Obrane jabłka tniemy w cieniutkie plasterki - ja potarłam na mandolinie. Wkładamy do większego garnka, kropimy sokiem z cytryny, podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy cynamon i cukier. Podgrzewamy, często mieszając. Gdy plasterki
Kronika Piekarnikapomimo ran kłutych wielu :) Wstępem powyższym motywuję Was do dokonania komfortowych, bezbolesnych zakupów w warzywniaku. Porzeczki poupychane w pojemnikach, rabarbar na wagę, agrest łagodnie przesypany z kobiałki do woreczka. Ciasto wyrośnie wysokie, miękkie. Słodycz przełamana jest kwaskowatością owoców, ukrytych pod chrupiącą kruszonką, kakaowo - waniliową. Owoce nie zatapiają się głęboko, z uwagi na gęstość ciasta, zatem ryzyko zakalca wykluczone. Wypiek dobrze(...)przechowuje się przez kilka dni, pozostaje miękki, nie wysycha. Z podanych składników upieczecie całkiem sporą blaszkę, ciasta odpowiedniego na każdą okazję. Można je przewozić w upale, wynosić w śniadaniówkach do pracy, lub konsumować stacjonarnie, do popołudniowej kawki. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2/3 szklanki mąki krupczatki 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła
Kronika PiekarnikaPrzepisy na drożdżówki w wersji ukróconej, uproszczonej, przyspieszonej, dziś odkładamy na bok. Oto ciasto wymagające czasu i cierpliwości. I zaangażowania - nie przesadnego, ale jednak. Mały wysiłek dla mięśni, test cierpliwości i umiejętności. Ale, pierwszy wykrojony ciepły kawałek potwierdzi fakt, że czasem nie warto wybierać drogi na skróty. Warto postawić na rękodzieło. Smak, puszystość tej drożdżówki wynagradza podjęte wyzwanie. Zatem, dziś(...)rozczynu resztę mąki, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wbijamy jajka, wlewamy pozostałe letnie mleko i mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. I zaczynamy zagniatanie. Ciasto będzie dość luźne, należy poświęcić mu przynajmniej 5 minut, by zrobiło się gładkie i zaczęło odchodzić od ścianek miski. Gdy osiągniecie ten efekt, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na około
Kronika Piekarnikablogu Wypieki Beaty. Wdzięczna jestem autorce za inspirację i motywację, z podziwem spoglądam na zdjęcia. Zmieniłam ilość cukru dodawanego w oryginale, nie zastosowałam posypki migdałowej. dodałam natomiast cynamon. Ciasto o innej strukturze niż wypieki, z wykorzystaniem masła ucieranego z cukrem, lub te z dodatkiem oleju. Miękkie, wysokie, delikatne, aromatyczne, o ciekawym posmaku. Świeżość zachowuje przez kilka dni. Konfitura wykładana(...)powierzchni, w czasie pieczenia wtapia się w ciasto i zatrzymuje się przy jego spodzie. Można użyć oczywiście dowolnego smaku konfitury, ja wybrałam śliwkową, z jasnych śliwek, której smak podkreśliłam dodatkiem cynamonu do ciasta. Składniki: Proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 gram masła szczypta soli 2 1/2 szklanki mąki pszennej
Kronika Piekarnika