ciasto - 163312 przepisów (strona:1930/10888)

Sernik krówka 148

Sernik krówka Delikatny, lekki i kremowy sernik z rozpływającą się w ustach masą kajmakową i płatkami migdałowymi. Niebo w gębie!     Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników ok 6 łyżek mleka Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej(...)Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut . Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki *** *** Na schłodzone ciasto wykładamy lekko podgrzaną masę kajmakową (puszkę z masą wsadziłam na kilkanaście minut do miski

Blog z Apetytem
Chlebek bananowy z gorzką czekoladą (bez cukru) 125

Jeżeli w domu zalegają Wam bardzo dojrzałe banany to zachęcam do upieczenia poniższego ciasta. Do jego przygotowania nie będziecie potrzebować miksera. Chlebek bananowy nadziany posiekaną, gorzką czekoladą to kolejny pomysł na ciasto bez dodatku cukru. Chlebek jest idealny w smaku - nie za słodki, miękki z wilgotnym miąższem i chrupiącym wierzchem. Polecam :) Pamiętajcie - do ciasta należy dodać dojrzałe banany, ponieważ dzięki(...)bardzo dokładnie wymieszać ze sobą (będą widoczne kawałki masła) . Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i ewentualnie cukier wanilinowy. Ponownie wymieszać. Czekoladę posiekać i dodać ją do ciasta (można pozostawić 1 łyżkę posiekanej czekolady do dekoracji) . Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Z wierzchu udekorować połówkami pozostawionego banana (przekroić go wzdłuż na 2 części) i całość posypać

Ugotować
Rogaliki maślane 116

Domowe rogaliki są puszyste i maślane, po prostu przepyszne! Koniecznie musicie kiedyś spróbować upiec, bo wbrew pozorom przygotowuje się je łatwo. Jak każdemu ciastu drożdżowemu, trzeba im poświęcić nieco czasu, ale wierzcie mi, że warto. SKŁADNIKI 250 ml ciepłego mleka 25 g drożdży 450 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki mleka w proszku 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać pozostałe mleko, rozbełtane jajka, sól, cukier, mleko w proszku, masło i zaczyn. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, po czym zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (nie dosypywać więcej mąki). Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na godzinę do pierwszego wyrastania. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko je zagnieść i podzielić

Passions hobbies life
Chrupiące ciasteczka owsiane 189

wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera umieścić masło, cukier. Utrzeć na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodaj jajko,mąkę, sodę, cynamon, sól, ekstrakt, płatki owsiane i rodzynki. Ciasto włożyć na 30 min do lodówki, aby mniej się kleiło, ja ten krok pominęłam. Gałkownicą, o średnicy 2-3 cm, lub łyżką, maczaną w wodzie, formować połówki kul. Można też

moj przepis na
Chleb pszenny na zakwasie 99

miski, dokładnie wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 12 h do wyrastania. Ja robię to wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie chlebka. SKŁADNIKI CIASTO CHLEBOWE : – cały wcześniejszy zaczyn – 600 g mąki pszennej typ 750 – 25 g soli SPRZĘT: – mikser z końcówką typu hak – koszyk do wyrastania chleba lub inne naczynie(...)bawełniana ściereczka kuchenna Przygotowanie : Do misy miksera dodaj mąkę, cały wcześniej przygotowany zaczyn i sól. Wyrabiaj końcówką typu hak przez 8-10 minut, aż ciasto będzie jeszcze klejące ale bardziej sprężyste. Możesz robić to ręcznie ale będzie to trwało minimum 15-18 minut. Tak przygotowane ciasto przykryj kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4 h wyrastania. Po każdej

nietylkopasta.pl
Ciasto kawowe+ film 104

Ciasto kawowe to słodki przysmak, który zachwyci niejedno podniebienie. Biszkopt z makiem oraz masa kawowa z mascarpone przełożona małymi biszkoptami namoczonymi w mocnym naparze kawy a wierzch ciasta posypany naturalnym kakao to znakomita kompozycja smaków. Takie ciasto to znakomita propozycja na każdą okazję, święta czy domowe przyjęcia.     składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mak, całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy, pieczemy około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i wkładamy

Smakowite Dania
Pyzy 129

formie budyniowej (obecnie w takich formach gotuje się babki). Przepis na pyzy gotowane w formie budyniowej według Elżbiety Kiewnarskiej z książki Kuchnia powojenna z 1928 roku. Do przygotowania ciasta użyłam suche drożdże. Pani Elżbieta proponuje nadziewać je podduszoną cebulą, ja do cebuli dodaję grzyby suszone. Ciasto : 300 g mąki pszennej, 1,5 g suchych drożdży, 250 ml letniego mleka(...)kawy soli, farsz : 1 cebula, garść grzybów suszonych, sól, pieprz, 2 łyżki masła, sok z cytryny, masło do wysmarowania formy i natłuszczania rąk, bułka tarta do wysypania formy Ciasto : mąkę wsypać do miski. Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i wlać do mąki. Ugniatając wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Jajko rozbełtać z solą. Do wyrośniętego ciasta dodać

królestwo garów
Chleb łyżką mieszany pieczony w naczyniu żaroodpornym 208

który jest łatwy i szybki do przygotowania. Poniższe pieczywo należy upiec w naczyniu żaroodpornym.  Na początku wszystkie składniki na chleb należy wymieszać ze sobą (za pomocą łyżki) i ciasto p ozostawić do dwukrotnego wyrośnięcia. Gotowe ciasto chlebowe przełożyć do gorącego naczynia żaroodpornego i upiec. Prawda, że przygotowanie domowego chleba brzmi bardzo prosto? 😊 Ps. Chleb najlepiej smakuje w dniu pieczenia(...)olej, pozostałą ilość wody i wyrośnięty rozczyn. Za pomocą łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Miskę przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłe miejsce (do podwojenia masy; około 30 minut). Ciasto przełożyć na blat posypany odrobiną mąki i chwilę wyrobić. Ciasto ponownie przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (około 30 minut). W międzyczasie piekarnik rozgrzać

Ugotować
Jak zrobić tort na 1 urodziny lub chrzciny 140

pomysłem jak zrobić tort, udekorowany masą cukrową. Miesiąc temu sama borykałam się z tym tematem. Pracę z tortem zaczęłam dwa dni przed planowaną imprezą. 1) Najpierw pieczemy blaty z ciasta biszkoptowego. Blaty możecie upiec opierając się na moim ulubionym przepisie na biszkopt rzucany ze strony Moje Wypieki lub możecie skorzystać ze swojego ulubionego przepisu. Po upieczeniu i wystudzeniu blatów należy

moj przepis na
Torcik serowy z bitą śmietana i jeżynami 166

ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy z ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Dodatkowo: 150 gr kremówki 30% 250 gr serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 500 gr świeżych jeżyn

moj przepis na
Sernik nowojorski na spodzie Brownies 137

misie miksera ubić całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (końcówką do ubijania bitej śmietany). Do obitych jaj powoli wlewać czekoladę z masłem, miksować, następnie dodać mąkę, zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód). Dokładnie wyrównać. Piec 25 min w 180 st. Przygotować masę serową podczas gdy spód się piecze. Składniki na masę serową

moj przepis na
Czekoladowy tort z malinami 121

bardzo krótko żeby masa się nie zważyła. Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterę, krem podzielić na 4 części, maliny podzielić na 4 części. Po kolei układać na paterze blat ciasta, krem, maliny, następnie kolejny blat, krem i maliny… itd. Tort przechowywać w lodówce. Można podawać natychmiast lub dnia następnego. Smacznego! czekoladowy_tort_z_malinami czekoladowy_tort_z_malinami

moj przepis na
Chleb pszenny bez wyrabiania 156

połączenia składników. Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą. Odstawić na blat na 12-15 godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać

moj przepis na
Nasączenie biszkoptu 142

mojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około

moj przepis na
Konkurs z Lidlem 129

proste i wyszukane dnia z różnych stron świata. Co trzeba zrobić: 1. Polubić stronę mojprzepisna.pl na Facebooku. 2. Udostępnić ten wpis na swoim profilu. 3. Upiec jakieś świąteczne ciasto lub zrobić deser. 4. W komentarzu do tego wpisu dodać przepis i zdjęcie danej potrawy. Uwaga przepis musi być autorski, zdjęcie też własnoręcznie zrobione. 5. Przepis i zdjęcie można również dodać

moj przepis na