Błyskawiczna szarlotka na pysznym, kruchym cieście. Przygotujesz ją szybko i bez kłopotu. Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 3 żółtka 1 całe jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 0.5 szkl. cukru Nadzienie: 2 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części(...)zetrzeć na tarce. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu i wymieszać (jak jabłka puściły dużo soku to odcisnąć). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć jedną część ciasta i rozłożyć jabłka. Na rozłożone jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec 1h w temp. 180°C. Autor przepisu: Agnieszka Ofiara Artykuł Prosta szarlotka pochodzi z serwisu
Wasze Przepisybiałej mąki pszennej. Naleśniki wyszły idealne. Miękkie, a mąż i dzieci nawet nie poczuli różnicy. Naleśniki nieco rożnią się w zasadzie chyba tylko wyglądem, są minimalnie ciemniejsze a w cieście widać drobinki ziaren, ale to zależy od rodzaju użytej mąki. Na naleśniki, hmm nazwijmy je fit, próbowałam naprawdę dużo przepisów, ale smak takich placków nie powalał. Były jałowe w smaku(...)trochę go zmodyfikowałam. Dodaję różne proporcje mąki pełnoziarnistej od podanych 3/4 szkl. do 1 szkl. i zawsze naleśniki są super. Do naleśników orkiszowych używam również wody gazowanej i odstawiam ciasto na 15 min do odpoczęcia. I teraz kwestia dodawanych płynów do ciasta. Mąka każdego producenta jest nieco inna, pochłania inną ilość wody. Dlatego pewnie wiecie, jaką konsystencję powinno mieć ciasto
Mieszam w GarnkuSkoncentrowane pierogi mocno pomidorowe z ricottą i pomidorami suszonymi z oleju.Są pyszne, mają bardzo ładny pomidorowy kolor. ciasto na pierogi: 250 dkg mąki pszennej typ 500 1 szczypta soli 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 50 ml gorącej wody Farsz: 250 g sera ricotta 8 pomidorów suszonych z zalewy z oleju sól, pieprz(...)czosnek granulowany Do polania: masło 4 pomidory suszone Ciasto: Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, koncentrat pomidorowy, jajko i mieszam widelcem.Swoje ciasto wyrabiałam robotem, wodę dolewam na końcu i stopniowo w zależności od konsystencji ciasta, mniej albo więcej dolewam. Ciasto można wyrabiać rękoma. Ciasto podzieliłam na małe porcje. Każdą rozwałkowuję osobno. Na każdym kawałku ciasta układam łyżeczkę farszu
wesoła kuchniakruche ciasto: 350 g mąki tortowej 100 g cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa makowa: 2,5 szklanki suchego maku 100 g masła 5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej aromat migdałowy bakalie (orzechy,rodzynki,figi) Zimne masło posiekać z mąką, pudrem cukrem i proszkiem(...)pieczenia, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. W tym czasie przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą i gotować do momentu aż mak będzie suchy. Wystudzić i zmielić dwa razy. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać stopniowo zmielony mak i ucierać
Kolorowa kuchnia ElkiMąka jest jednym z niezbędnych produktów w naszej kuchni. Wykorzystujemy ją do chleba, ciast, naleśników, sosów oraz wielu innych potraw. Nie każdy wie, że istnieje wiele rodzajów mąki – kilkanaście z samej pszenicy. Z poniższego artykułu dowiesz się, czym charakteryzują się poszczególne jej rodzaje oraz, do czego możemy ich użyć. Rodzaje mąki pszennej i ich zastosowanie Rodzaje mąki żytniej(...)cynk, wapń, fosfor, żelazo. W sklepach, również internetowych, takich jak https://naturalniezdrowe.pl/12-maki , znajdziemy różne rodzaje mąki pszennej, m.in.: typ 450, czyli tortowa – wykorzystywana do wypieku biszkoptów oraz ciast półkruchych, typ 500 – spośród którego możemy wyróżnić: krupczatkę – przygotujemy dzięki niej makarony, babki, a także ciasta kruche, wrocławską – wykorzystywaną do wypieków drożdżowych, sosów czy naleśników, poznańską – z powodzeniem użyjemy
Smaki Na Talerzupasztecików nie jest skomplikowane, przy smażeniu troszkę trzeba się pobawić, ale warto. Jeśli lubicie takie perełki, to polecam spróbować, u mnie weszły na stałe do menu. Składniki Ciasto - 500 g mąki - 35 g świeżych drożdży - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 szklanka ciepłego mleka - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oleju - 1 łyżka octu - 1 jajko(...)majeranku i kminku mielonego - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz do smaku - 1 jajko - mała bułka namoczona w wodzie Dodatkowo - olej do smażenia Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewam do miski. Przygotowuję rozczyn : Do pól szklanki ciepłej wody wkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru i łyżkę
Kuchnia z widokiem na ogródJoulutorttu to tradycyjne fińskie ciasteczka, które zawsze pojawiają się na fińskim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Są one wyjątkowe proste do wykonania. Składniki: gotowe ciasto francuskie XXL, marmolada wieloowocowa, 1-2 łyżki koniaku (opcjonalnie), cukier puder (do posypania). Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone, to najpierw koniecznie trzeba je rozmrozić. Następnie ciasto rozwinąć
Świat Ciastajakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – 345 g mąki pełnoziarnistej – 1 łyżka cukru – 1 szklanka bardzo cieplej wody – ¼ szklanki startego wegetariańskiego parmezanu – 1 łyżeczka soli himalajskiej – 1 łyżka oliwy(...)minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy start parmezan i soli łączymy w robocie kuchenny. Gdy robot pracuje powoli wlewamy mieszankę z wody, czekamy aż utworzy się jednolite ciasto. Wyciągamy ciasto z robota i kładziemy je na posypany mąką blat. Szybko zagniatamy ciasto, które kroimy na pół. Ciasto za pomocą wałka rozwałkowujemy na taką grubość jaka nam odpowiada. Ostrożnie
Zdrowy Styl Joannysztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. Wystudzony(...)Upieczony pozostawiamy na ok. 10-15 min. w formie. Następnie przy pomocy noża delikatnie odkrawamy od foremki, odrywamy papier do pieczenia i odwracamy do góry dnem. składniki na ciasto kokosowe: 3 białka 110 g cukru 1 łyża mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g wiórek kokosowych wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe
Domowy Smak Jedzeniazawierają w sobie. Biszkopt, jabłecznik, w dodatku orzechowy. Puszysty i wilgotny zarazem, długo utrzymuje świeżość, dzięki zawartości musu jabłkowego. Wystarczy kilka łyżek zmielonych orzechów laskowych, by nadać ciastu wyrazisty, orzechowy posmak. Polecam wypiek lubującym się w miękkich, delikatnych ciastach, które pomimo braku wykwintnej oprawy są wyjątkowe. Upiekłam mój biszkopt w długiej, 35 cm keksówce, lecz równie dobrze(...)sprawdzi się tortownica, taka o średnicy około 22 cm. Oczywiście, ciasto nadaje się doskonale do przełożenia ulubioną masą. Składniki: 2 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mielonych orzechów - u mnie laskowe 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 3 jajka "L" garść pokrojonych orzechów - u mnie nerkowce 2/3 szklanki gotowego gładkiego musu jabłkowego ze słoika
Kronika Piekarnikamiski. Uklepać. Z powstałego w ten sposób koła, wyciąć ¼ część ziemniaków (odłożyć je na bok) i zastąpić je mąką ziemniaczaną. Dodać jajka, odłożone ziemniaki i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili przenieść wszystkie składniki na blat lub stolnice, i dalej wyrabiać podsypując mąką pszenną, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto przykryć ściereczką, żeby nie obsychało. Z wcześniej przygotowanego farszu przygotować(...)wałeczki o średnicy około 2 cm i długości 8 cm. Będą one stanowiły wypełnienie naszych "cygar". Z ciasta urywać po kawałku, i rozwałkowywać na wąskie paski o szerokości 10 cm i grubości około 5-7 mm. Na górnej części paska z ciasta, ułożyć prostopadle porcję mięsa i zwinąć je w rulon. W miejscu gdzie ciasto będzie już zachodziło na siebie
Świat Domowej KuchniNapoleonka waniliowo czekoladowa bez pieczenia to pyszne i proste do przygotowania ciasto. To deser, który przygotowała moja córka w ramach jej tegorocznego zapału do nauki gotowania – więc polecam wam spróbować nawet jeśli dopiero stawiacie w kuchni pierwsze kroki. Bazą do przygotowania tego ciasta był stary rodzinny przepis na napoleonkę na herbatnikach. To moja teściowa, babcia mojej córki pokazała(...)pierwszy jak przygotować ciasto. Zachęcona pierwszym sukcesem córeczka sama zmodyfikowała klasyczną wersję obmyślając nową. Bardzo smaczne i efektowne ciasto powstało. Polecamy! PRZEPIS NAPOLEONKA WANILIOWO CZEKOLADOWA Składniki: 300g herbatników krem waniliowy: 0,5 litr mleka 150g masła 0,5 szklanki maki pszennej 0,5 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem czekoladowy
Dorota SmakujeDelikatne i szybkie w wykonaniu ciasto, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Składniki: Ciasto 250 g masła / zimnego 3 szkl. mąki 2 jajka 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki śmietany 12 % 1,5 kg jabłek + łyżeczka cynamonu + 2 łyżki cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić ciasto. Pozostawić do odpoczynku(...)międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce, wrzucić do rondla wraz z cukrem i cynamonem, podsmażyć, aż jabłka zmiękną. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Wysmarować foremkę masłem i posypać bułką tartą. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dno foremki, na to wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem. Piec
Wasze Przepisytego stopnia, że w Wigilię zajadała tylko paszteciki... 🙈 Farsz można sobie przygotować wcześniej, ja swój miałam już dzień przed wigilią, przetrzymałam go w lodówce, drugiego dnia dorobiłam tylko ciasto drożdżowe i wszystko poszło szybko i zwinnie, w międzyczasie (czyli tak jaki lubię najbardziej... 😂 ). Farsz wykombinowałam sama, wyszedł pyszny, aromatyczny i lekko pikantny. Przepis na ciasto podesłały mi na szybko moje(...)posypujemy świeżo mielonym pieprzem do smaku. U mnie pieprzu było dość sporo. Grzyby lubią pieprz, a chciałam, by gotowe paszteciki też były lekko pikantne. Farsz odstawiamy do przestudzenia. ciasto: - 510g mąki orkiszowej typ450 lub typ700 (lub pszennej) - 270g mleka (temp.ok 40*C) - 15g świeżych drożdży - 60g miękkiego masła - 1 łyżeczka soli dodatkowo: - ziarna sezamu - mąka do podsypania
Smaczne Zdrowegłębokiego smażenia nadzienie: masa kajmakowa wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie jajka, żółtka, sól, mąkę, spirytus i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60-90min.) Ja ciasto od razu wyrabiam w dużej(...)misce i pozostawiam w niej do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy prostokąt i wycinamy np. szklanką krążki. Układamy na delikatnie oprószonej mąkę stolnicy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu.Usmażone układamy na talerzach wyłożonych papierowym ręcznikiem. Wystudzone nadziewamy masą kajmakową i polewamy lukrem.Lukier zrobiłam
Domowy Smak Jedzenia