ciasto - 162322 przepisów (strona:1900/10822)

Śnieżny puch bez chemii 78

nich na rzecz śmietany kremówki, można również użyć jogurtu greckiego lub naturalnego plus żelatyny, deser wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe

moj przepis na
Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 82

kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki

moj przepis na
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 79

żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki

moj przepis na
Bułeczki maślane na mleku z proszku 76

pszennej 120 g wody przegotowanej 12 g drożdży 3 łyżki mleka z proszku 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 45 g masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie się bardzo kleić. Wyrabiać minimum 15 min, do momentu aż będzie bardzo rozciągliwe/elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia. Odgazować. Uformować wałek. Podzielić na 9 równych części. Każdą część rozwałkować

moj przepis na
Bezglutenowy chleb, bez gotowych mieszanek, bez gumy ksantanowej 78

dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, w nieprzewiewnym miejscu. Ja umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić

moj przepis na
Chrupiące ciasteczka owsiane 85

wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera umieścić masło, cukier. Utrzeć na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodaj jajko,mąkę, sodę, cynamon, sól, ekstrakt, płatki owsiane i rodzynki. Ciasto włożyć na 30 min do lodówki, aby mniej się kleiło, ja ten krok pominęłam. Gałkownicą, o średnicy 2-3 cm, lub łyżką, maczaną w wodzie, formować połówki kul. Można też

moj przepis na
Fit desery – Przepisy na zdrowe słodycze z grupy Fit Przepisy 86

taki dzień, w którym musi zjeść coś słodkiego. A czy jest coś lepszego niż własnej produkcji fit słodycze? Ten post zawiera domowe sposoby na pyszne desery i ciasta w zdrowszych wariantach i o obniżonej zawartości kcal! Możemy jeść smacznie i fit! Desery FIT – Przepisy na zdrowe słodycze z grupy Fit Przepisy 1. Brownie z kaszy jaglanej, ale bez pieczenia(...)Później wszystkie składniki blendujemy, a z przygotowanej masy formujemy kulki i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 3. Tartaletki i tarta pełnoziarnista z budyniem i truskawkami SKŁADNIKI na ciasto: – 250g mąki pelnoziarnistej – żółtko – 1 łyżka kwaśnej śmietany – szczypta soli – 50g słodzidła – 125g twardego masła. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto .Wstawić do lodówki

Czynniki pierwsze
Gozleme – pyszna przekąska z patelni 83

wielu tureckich barach i straganach. Można śmiało o nim powiedzieć, że jest lokalnym street-foodem. Chlebki różnią się kształtem i nadzieniem. Łączy je to, że są uzależniające! Cienkie ciasto jest bardzo chrupiące, a farsz konkretny, wilgotny i wyjątkowo smaczny. Kłóciliśmy się o ostatnią porcję. Spokojnie można serwować je na kolację ze znajomymi czy po prostu na obiad (wychodzą(...)potrawie. Jestem ciekawa czy znaliście wszystkie sekrety odpowiedniego smażenia. Teraz, gdy jesteśmy przygotowani, zabieramy się za Gozleme. A jeśli chcielibyście więcej wiedzy o zdrowym smażeniu zajrzyjcie tutaj . Gozleme – ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (450 g) ½ szklanki lekko ciepłej wody (125 ml) ⅔ szklanki mleka (160-170 ml) 2 lekko czubate łyżeczki drożdży instant 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli

Poezja smaku
Prosty Keto Sernik Bez Pieczenia 84

60ml śmietanki 36% 25g erytrolu łyżeczka ekstraktu waniliowego sok z 1/4 cytryny Sposób przygotowania Dodaj wszystkie składniki na spód sernika do miski dokładnie wymieszaj. Musisz uzyskać jednolitą konsystencję. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm. Dokładnie rozprowadź ciasto po całej powierzchni. Wstaw do lodówki. Dodaj wszystkie składniki masy serowej do dużej miski. Za pomocą miksera mieszaj przez około(...)porcji. Jedna porcja to około 388 kcal. Z podanej ilości składników uzyskasz cztery porcje. Makroskładnik Ilość Tłuszcz 38g Białko 7g Węglowodany 4g Jeśli szukasz więcej pomysłów na keto ciasta to sprawdź też moje przepisy na: Cynamonowe keto ciasto z mikrofali Waniliowe keto ciasto z mikrofali Print Keto Sernik Bez Pieczenia Course Dessert Prep Time 15 minutes Cook Time 3 hours

ZGruntuFit
Kluski ziemniaczane z grzybami, kluski gdańskie 76

klusek było bezmięsne, a podawano je polane stopioną słoniną. Ja proponuję do nadzienia dodać boczek wędzony, ale to w wersji dla mięsożerców. Z podanej proporcji wychodzi około 30 klusek. Ciasto : 1,5 kg ziemniaków mączystych, 350 g mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, nadzienie : 30 g suszonych grzybów, 150 g boczku wędzonego, 50 g cebuli, 50 g suchej bułki, sól, pieprz(...)świeżo zmielony, Ciasto : ziemniaki umyć, nie obierać, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować. Ostudzić. Farsz : bułkę namoczyć w ciepłej wodzie. Cebulę pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę lub zapałki. Boczek podsmażyć na patelni, dodać tłuszcz i cebulę. Cebulę chwile przesmażyć z razem z boczkiem, a następnie dodać pokruszone grzyby. Smażyć chwilę razem, wlać

królestwo garów
Serniczek królewski 61

Sernik królewski to tradycyjny polski sernik z kakaowym ciastem. Idealny deser na każdą okazję. Składniki oraz sposób przygotowania Blacha 40×25 cm Ciasto kruche kakaowe: 500g mąki 300g masła 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Mąkę i resztę sypkich składników przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na conajmniej(...)300g cukru 1 budyń waniliowy 200g masła rodzynki wg uznania Utrzeć żółtka z cukrem, dodać roztopione masło, budyń i dodawać ser porcjami. Gdy już ser będzie wymieszany dodać białka. Ciasto podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na spód, ja starłam na tarce, wyłożyć masę serową i zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 60 min w temp 180 stopni. Autor

Wasze Przepisy
Pomarańczowe ciasto z kaszki kukurydzianej z palonym masłem 100

ciasto z kategorii jakie lubię najbardziej – prosto, bez udziwnień i pełne smaku. Mocno pomarańczowe ciasto na bazie kaszy kukurydzianej, z dodatkiem palonego masła. Można posypać cukrem pudrem ale wtedy osłabia to jego piękny słoneczny kolor- który o takiej porze roku dobrze robi na psychikę. Spieczona kasza i masło na wierzchu tworzą pyszną, chrupiącą powierzchnię. Na umilenie oczekiwania na wiosnę(...)Bardzo lubię takie ciast na bazie kasz, na blogu znajdziecie kilka z kaszą jaglaną, a z kaszą kukurydzianą też już się jedno trafiło, pyszne jesienne ciasto z winogronami . Pomarańczowe ciasto z kaszki kukurydzianej z palonym masłem Składniki: 180 g masła skórka z 2 pomarańczy (najlepiej użyć ekologiczne, a w razie braku dobrze wyparzyć i wyszorować zwyczajne pomarańcze) 3 jajka

Cooking for Emily
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE 125

zostawiam w słoiku ok. 40g zakwasu (resztę odkładam do słoika z lodówki), dodaję  ok. 60g mąki i ok. 70g wody. Gdy podwoi objętość, można taki zakwas dodać do ciasta na chleb. Fermentoliza: W misie miksera umieszczamy mąkę, dodajemy wodę oraz zakwas (planowałam dać 150g, ale że miałam w słoiku 175g, to dałam całość. Mieszamy razem do połączenia składników(...)używam do tego hak miksera) i odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 minut. Następnie dodajemy sól i mieszamy dokładnie całość. Ja przekładam ciasto do przesmarowanej delikatnie olejem miski i od razu wykonuję pierwsze składanie, tzn. maczam dłonie w wodzie i naciągam ciasto z jednej strony, składam w kopertę, w ten sam sposób postępuję jeszcze 3 razy, za każdym razem obracając

Smaczne Zdrowe
Ekspresowe rogaliki na wodzie gazowanej 93

Dodatkowo: marmolada cukier puder do posypania 1. W misce mieszamy rózgą wodę z olejem. Mąkę przesiewamy i dodajemy do wody i oleju, mieszamy łyżką.  2. Teraz nasze ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto.  3. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. 4. Po tym czasie przekrawamy go na dwie(...)połowy. Stolnicę oprószamy mąką. Pierwszą połowę ciasta musimy rozwałkować na okrąg o grubości około 5 mm. Ciasto możemy posmarować marmoladą zostawiając około 1 cm nie posmarowany i pociąć na małę trójkąty, lub tak jak mi się lepiej robiło, najpierw pokroiłam ciasto na małe trójkąty, następnie łyżeczką nabierałam porcje marmolady, nakładałam na szerszą część trójkąta i zawijałam rogaliki. Tak samo robimy

kruche babeczki
Stara szmata z Grecji czyli Patsavouropita-πατσαβουροπιτα 100

Stara Szmata, czyli Greckie resztki ciasta Filo w Twojej Kuchni Patsavouropita – πατσαβουροπιτα Stara Szmata, żeby było jasne, nikogo nie wyzywam, 😉 już wyjaśniam. Jest to start przepis greckich piekarzy na wykorzystanie resztek przede wszystkim ciasta filo i tego co zostało w kuchni, więc przepisów na Patsavoura, jest bardzo dużo.  Najlepiej oglądać w nocy, bardzo głośno 😉 A skąd ta nazwa(...)Stara Szmata, to proste, Patsavoura po grecku w wolnym tłumaczeniu – szmata – kawałki ciasta są zgniatane i rzucane na górę ciasta, tak jak się rzuca starą szmatę.  Na zakończenie mojej bardzo nudnej opowieści, życzę Ci, smacznej starej szmaty.  Oczywiście potrzebujemy kilku składników 400 g sera feta 200 g startej mozzarelli – możesz użyć dowolnego innego sera

RafalCook

Proponowane wyszukiwania