Składniki: (szklanka 250 ml , porcja na 15 - 16 sztuk) Rozczyn: Drożdże świeże 30 g Cukier łyżka Mąka łyżka Mleko ciepłe 50 ml Ciasto właściwe: Mąka pszenna 500 g Masło 100 g Mleko 200 ml Żółtka 7 Cukier 5 łyżek Sól szczypta Ocet lub spirytus 2 łyżki Dodatkowo: cukier puder, olej do smażenia 1l + 2 kostki smalcu, marmolada, skórka pomarańczowa Przygotowanie: Do miski przełożyć wszystkie składniki na rozczyn. Rozetrzeć drożdże w mleku i ostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut pod przykryciem. Do misy robo...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...Gotuje bo lubię :)