ciasto - 160969 przepisów (strona:1888/10732)

Torcik borówkowy bez pieczenia 63

Ciasta bez pieczenia są świetnym sposobem na słodki deser, którego przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika. Podstawą większości ciast bez pieczenia są biszkopty bądź herbatniki, które zastępują najczęściej biszkopt. W tychże ciastach znaleźć mogą się owoce, bita śmietana, krem, ser, jogurt, galaretka, orzechy, czekolada. Tak naprawdę długo by wymieniać, gdyż większość produktów używanych w ciastach pieczonych sprawdza się także w ciastach(...)pieczenia. Jeśli macie zatem ochotę na zrobienie szybkiego ciasta , które nie wymaga pieczenia wypróbujcie poniższy przepis na torcik borówkowy bez pieczenia . W tym torciku znajdziecie masę krówkową połączoną z serkiem mascarpone oraz bitą śmietaną, biszkopty ladyfingers i świeże borówki. Przygotowanie torciku zajmie Wam około 15 minut , co również jest plusem tego deseru. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz

MeCooks
Proste ciasto z jabłkami 49

Proste ciasto z jabłkami. No takie proste to ciasto jak konstrukcja cepa ( nie, nie czepiam się w tym zdaniu Królisia). Kilka składników, “pinć” minutów merdolenia mikserem, kolejne “pińć” potrzebne na obranie i pokrojenie jabłków w plasterki i już możecie wstawaic ciasto do piekarnika. Prawda, że bułka z masłem? Nawet Króliś (doświadczalny” znany jaki dwie lewe(...)rączki by sobie z tym poradził. Serio, serio…No i kolejne “pińć” minut na zeżarcie ciasta przez Królika…no dobra “dzisińc” bo żłopał w tym czasie kawę i oglądał jednym okiem na Wspólnej i się na chwilę zawiesił. Powiem Wam, że jedno z bardziej wilgotnym i mięciutkich ja królisiowe futerko ciast jakie jadłam. Tak…dostapiłam tego

Spice things up
Proste ciasto z jabłkami 51

Proste ciasto z jabłkami. No takie proste to ciasto jak konstrukcja cepa ( nie, nie czepiam się w tym zdaniu Królisia). Kilka składników, “pinć” minutów merdolenia mikserem, kolejne “pińć” potrzebne na obranie i pokrojenie jabłków w plasterki i już możecie wstawaic ciasto do piekarnika. Prawda, że bułka z masłem? Nawet Króliś (doświadczalny” znany jaki dwie lewe(...)rączki by sobie z tym poradził. Serio, serio…No i kolejne “pińć” minut na zeżarcie ciasta przez Królika…no dobra “dzisińc” bo żłopał w tym czasie kawę i oglądał jednym okiem na Wspólnej i się na chwilę zawiesił. Powiem Wam, że jedno z bardziej wilgotnym i mięciutkich ja królisiowe futerko ciast jakie jadłam. Tak…dostapiłam tego

Spice things up
Śniadanie z truskawkami - 3 przepisy 77

drugą stronę za pomocą łopatki i smażymy przez około 2 min., po czym kroimy na mniejsze kawałki.  Każdy kawałek omletu przewracamy i smażymy z każdej strony, aż ciasto się zetnie, a omlet nie będzie w środku surowy. W między czasie myjemy truskawki, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Kilka truskawek odkładamy w całości, a pozostałe blendujemy na sos. Odłożone truskawki kroimy

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB ORKISZOWY JASNY NA ZAKWASIE, Z GARA 71

zostawiam w słoiku ok. 40g zakwasu (resztę odkładam do słoika z lodówki), dodaję  ok. 60g mąki i ok. 70g wody. Gdy podwoi objętość, można taki zakwas dodać do ciasta na chleb. Do misy miksera odważam wszystkie składniki i mieszam przy pomocy haka. Ja swojego chleba nigdy długo nie wyrabiam (orkisz nie wymaga długiego wyrabiania, jak zwykła pszenica), mieszam tylko(...)chwilę, gdy ciasto odkleja się od misy, przekładam je do przesmarowanej olejem miski i odstawiam pod przykryciem do wyrastania.  W trakcie wyrastania wykonuję 4-5 składań, co ok. 30-55 minut. Jak mi się przypomni..., choć staram się, by było ok. 40- 45 minut. Składania- tzn. maczam dłoń w wodzie, chwytam ciasto z brzegu do środka, wykonuję tak jeszcze

Smaczne Zdrowe
SŁONECZNIKOWIEC + FILMIK 148

Pyszne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem na ciemnym biszkopcie. Bardzo smaczne i na każdą okazję, polecam.  CIASTO :  6 jajek  klasy ' M  3/4 szklanki cukru  1 cukier waniliowy  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej, tortowej ( 150 g ) 2 łyżki ciemnego kakao(...)PRZYGOTOWANIE :  BISZKOPT - białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy cukry. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o rozmiarze 25/30 cm. Pieczemy 35 minut, temperatura 180 % C, termoobieg. Biszkopt studzimy i przecinamy na 2 równe połówki.  SŁONECZNIK - na patelnię przekładamy masło i cukier, podgrzewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżówka z musem malinowo - akacjowym i orzechową kruszonką 58

domaga się wielu dodatków. W zasadzie, jak zawsze do świeżego wypieku drożdżowego - wystarczy masło, ulubiona konfitura lub miód. Składniki: na wysoką formę keksową o długości 30 cm Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 50 gram świeżych drożdży 1 jajko "L" 1 szklanka letniego mleka 4 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli Na mus z akacji i malin(...)włożyłam do rondelka. Dodałam niewielką ilość wody i 4 łyżki konfitury malinowej,  zagotowałam często mieszając. Kwiaty powinny po prostu zmięknąć.  Jabłko obrałam i pokroiłam w kostkę. Ciasto: Do dużej miski wkruszamy drożdże, zasypujemy 3 łyżkami cukru  i zalewamy 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dosypujemy 2 łyżki mąki, mieszamy  i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut

Kronika Piekarnika
Pączki z dżemem wiśniowym 68

wiem czy wiecie, ale pączki to chyba jedyny słodki wytwór, którego zawsze bałam się podjąć. Przepisy na proporcje ciasta na kilo mąki od razu mnie odstręczały od ich smażenia… A musicie także wiedzieć, że lubię pączki- bardzo lubię :) Dlatego gdy Polskie Młyny zwróciły się do mnie z pytaniem o test produktów- od razu wybrałam mieszankę na pączki :) Powiem(...)szczerze: było warto- ciasto jest mięciutkie, puchate i takie maślano- śmietankowe w smaku. Produkty Polskich Młynów kupicie tutaj: klik . Warto! Składniki na pączki : 1 opakowanie Mieszanki do Smażenia Pączki Domowe 15 g świeżych drożdży 50 g miękkiej margaryny ( u mnie masło roślinne) 80 ml mleka 2 jaja (M) + DODATKOWO: olej do smażenia 200 g dżemu wiśniowego 150 g cukru pudru

Domowe ciasta
Drożdżowe ślimaczki z kruszonką i lukrem 64

Zaczyn: 1)       50 g drożdży 2)       70 g cukru 3)       250 ml ciepłego mleka Ciasto: 1)       500 g mąki pszennej 2)       4 żółtka 3)       100 g masła(...)miski przekładamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier oraz ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy na 20 – 30 minut. 2.     Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 4 żółtka oraz masło i zaczyn i wszystko mieszamy najpierw łyżką, a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Ciasto można także wyrobić przy

Na kulinarnym poligonie
Ciasto z budyniową masą ajerkoniakową i truskawkami 90

Delikatny biszkopt, masa budyniowa z dodatkiem ajerkoniaku, truskawki i galaretka, to pyszne ciasto, idealne na tę porę roku. Cieszmy się z dostępności truskawek, póki jeszcze są. A w tym roku truskawki są wyjątkowo pyszne! Osobiście, jeśli chodzi o ciasto z truskawkami, to ja najbardziej lubię właśnie biszkopt z masą budyniową i truskawkami. To taka klasyka, którą muszę przygotować chociaż(...)roku… a najlepiej kilka razy, bo się nie nudzi Dopiero potem mogę przygotować inne. A jakie jest Wasze ulubione ciasto z truskawkami? Jestem ciekawa. Biszkopt przygotowuję bez proszku do pieczenia, ubijając wpierw całe jajka z cukrem. Dla mnie to idealna metoda, bo raz, że unikamy możliwości przebicia białek, a dwa, możemy w tym czasie przygotowywać już krem budyniowy. Oczywiście

Smaki Na Talerzu
Biszkopt z budyniową masą ajerkoniakową i truskawkami 75

Delikatny biszkopt, masa budyniowa z dodatkiem ajerkoniaku, truskawki i galaretka, to pyszne ciasto, idealne na tę porę roku. Cieszmy się z dostępności truskawek, póki jeszcze są. A w tym roku truskawki są wyjątkowo pyszne! Osobiście, jeśli chodzi o ciasto z truskawkami, to ja najbardziej lubię właśnie biszkopt z masą budyniową i truskawkami. To taka klasyka, którą muszę przygotować chociaż(...)roku… a najlepiej kilka razy, bo się nie nudzi Dopiero potem mogę przygotować inne. A jakie jest Wasze ulubione ciasto z truskawkami? Jestem ciekawa. Biszkopt przygotowuję bez proszku do pieczenia, ubijając wpierw całe jajka z cukrem. Dla mnie to idealna metoda, bo raz, że unikamy możliwości przebicia białek, a dwa, możemy w tym czasie przygotowywać już krem budyniowy. Oczywiście

Smaki Na Talerzu
Wegańskie ciasto pełnoziarniste z budyniem i rabarbarem 61

Wegańskie ciasto pełnoziarniste z budyniem i rabarbarem Proste do przygotowania, tanie, bez jajek i bez mleka. Sezon na rabarbar w pełni, warto przygotować takie ciacho. Idealnie sprawdzi się na deser do kawy czy herbaty. Dodatkowo proponuję użyć do jego wypieku mąki pełnoziarnistej, tak by było jeszcze zdrowsze i bardziej sycące. PRZEPIS NA WEGAŃSKIE CIASTO PEŁNOZIARNISTE Składniki : 2 szkl mąki pszennej(...)wrzątku 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego – przepis 1 szkl mleka roślinnego 1/2 szkl oleju dodatkowo: 1 budyń waniliowy + 300 ml mleka roślinnego + cukier 2-3 łodygi rabarbaru Jak zrobić wegańskie ciasto pełnoziarniste: Zaczynamy od ugotowania budyniu na 300ml mleka roślinnego zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i mieszamy wszystko. Potem w drugiej

Dorota Smakuje
Czarna kostka tortowa z musem rabarbarowym i lekką masą jogurtową 53

Ciasto, które śmiało może pełnić rolę tortu,  o wyglądzie budzącym niepokój, przez podejrzanie intensywną czerń :) Rabarbarowa galaretka pomiędzy mocno kakaowymi plackami, lekka, bardzo prosta w wykonaniu masa śmietanowo - jogurtowa. Czarne kakao, zabarwia wypiek na intensywnie czarny kolor, mleko skondensowane zastępuje i cukier i tłuszcz.  Ciasto kakaowe, bardzo wyraziste w smaku,  dobrze komponuje się z delikatnymi masami. Eleganckie(...)kakao. Przygotowanie całego wypieku jest mało skomplikowane,  Piecze się błyskawicznie, wystarczy 15 minut w piekarniku. Składniki masy również po prostu miesza się ze sobą - bez ryzyka zważenia. Dobrze ciastu robi noc spędzona w lodówce - odpowiednio wilgotnieje. Składniki: proporcje na długą keksówkę 10 cm / 30 cm,  lub formę kwadratową o podobnych rozmiarach Ciasto: 110 gram mąki pszennej 1 łyżeczka

Kronika Piekarnika
Ciasto czekoladowe. 98

Dziś przepis na ciasto czekoladowe. Ciężkie, wilgotne i wcale nie puszyste,  ale smaczne.  Uczta dla wielbicieli czekolady. W środku kakao i posiekana czekolada,  a na wierzchu polewa czekoladowa. Polewę zrobiłam z mlecznej czekolady,  ponieważ samo ciasto nie jest za słodkie, dlatego pomyślałam, że mleczna  czekolada będzie tu fajnie pasować.   Piekłam w tortownicy(...)miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać.  Dodać jajka, olej i śmietankę.  Wszystko zmiksować do połączenia składników.  Na koniec wsypać posiekaną czekoladę. Ciasto będzie gęste. Wymieszać łyżką, tak żeby połączyła się z ciastem.  Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem  i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto.  Następnie

Agusiowe smakołyki