ciasto - 160969 przepisów (strona:1880/10732)

Chlebki naan 68

szklanki letniej wody, łyżkę oliwy oraz 80 g gęstego jogurtu naturalnego – około trzech czubatych łyżek. Składniki wymieszaj, najpierw łyżką, następnie ręką. Wyrabiaj do momentu powstania gładkiego i elastycznego ciasta. Z ciasta utwórz kulę, przykryj folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstaw na 70 minut do wyrośnięcia. Wybierz ciepłe miejsce. Możesz nagrzać piekarnik maksymalnie do 35 st. C, wyłączyć piekarnik(...)wstawić ciasto. Po 70 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto chwilę wyrób na stolnicy lekko podsypanej mąką. Podziel je na cztery części. Każdy kawałek podziel na pół, powstanie 8 kawałków surowego ciasta. Będziemy z nich smażyć 8 chlebków naan. Z każdego ciasta uformuj zgrabne kulki, lekko je spłaszcz. Następnie rozciągnij palcami na kształt niezbyt cienkiego placka. Możesz je też

Zasmakuj Kuchni
Pączki z nadzieniem różanym 58

Pączki z nadzieniem różanym to klasyczna propozycja na pyszne pączusie na tłusty czwartek. Marmolada różana, to chyba klasyka. Jeśli to ma być klasyczny przepis, to oczywiście koniecznie musimy przygotować ciasto drożdżowe. Są dwie szkoły przygotowywania pączków, jedna z nich mówi, że pączki nadziewamy po usmażeniu, druga że przed smażeniem. Ja preferuję tą drugą i nadzienie różane dodam do pączków przed(...)około 20 minut. W tym czasie możemy rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia. Po około 20 minut, kiedy rozczyn będzie gotowy, dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość elastycznie. Możecie wspomóc się mikserem z hakiem, albo maszyną do chleba. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do miski, oprószonej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pita 63

sporej miski wsypuję 3 szklanki mąki pszennej, dodaję 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę soli oraz wlewam wodę z drożdżami. Składniki mieszam aż powstanie ładne i elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Porada. Możesz delikatnie nagrzać piekarnik, maksymalnie do 35 st. C, wyłączyć(...)wstawić miskę z ciastem. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, wyłożyć na stolnicę lub blat podsypany lekko mąką. Wyrobić ciasto, podzielić na około 8 kawałków. Z każdej części ciasta uformować lekko spłaszczone kule i odstawić na 20 minut. Po 20 minutach wyrośnięte kule spłaszczyć rękoma na kształt niedużych placków. Tak wyrobione placki zostaw na desce lub stolnicy podsypanej mąką

Zasmakuj Kuchni
Szybkie pączki-oponki na sodzie 61

Przepis na te szybkie do zrobienia pączki-oponki jest dedykowany wszystkim zabieganym, którzy nie mają czasu na tradycyjne ciasto drożdżowe. Wykonanie jest banalnie proste, a sama receptura nieskomplikowana. Czas przygotowania: 15 min Czas smażenia: 15 min   Składniki: (na osiem pączków-oponek) 100 ml kefiru 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 2 łyżki oleju(...)smalec do smażenia Przygotowanie: W misce umieść kefir, żółtko, cukier, cukier waniliowy, olej i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj trzepaczką Dodaj sodę i stopniowo wsypuj mąkę mieszając do uzyskania jednolitego ciasta Kiedy ciasto zacznie robić się zwarte przełóż je na stolnicę i wyrób podsypując mąką * Ciasto będzie miękkie i klejące, ale powinno być wyrobione do powstania gładkiej konsystencji. Pamiętaj

Słodki Blog
Pierogi Gyoza a raczej Pierożki 47

odmrożeń. Jednakże to właśnie odmrożenia przyczyniły się do powstania w późniejszym okresie Jiaozi, a później Gyoza. Pan Zhanga gotował mięso jagnięce, paprykę i inne specyfiki, zawijał w małe kawałki ciasta i używał ich do ogrzania uszu biednych ludzi 😔 Po śmierci medyka ktoś wpadł na pomysł, by wykorzystać ten przepis i stworzył pierożki Jiaozi. A na koniec wyjaśnienie skąd Japonia(...)brzmi … Gyoza. Ot i cała historyja 🥟 Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, zapraszam na konkurs i życzę smacznego z Pierogami Gyoza. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Ciasto Mąka 2 szklanki Sól 0.5 łyżeczki Gorąca woda 120-150 ml Mąka ziemniaczana do podsypania Farsz Mięso mielone wieprzowe 500 gram Kapusta pekińska 150 gram Grzyby Shitake 30 gram Szczypiorek

RafalCook
Śmietanowiec z galaretkami II 202

Bardzo lubię wykonywać ciasta nie tylko smaczne, ale i ładne- tak po babsku :) Ciasto najpierw ma cieszyć oko i swoim wyglądem narobic nam smaka… A to puchaty biszkopt przekładany masą śmietanową o smaku cytrynowym z mnóstwem kolorowych galaretek całość przykryta okrągłymi biszkoptami i pokryta polewą deserową. A żeby było ładniej : waflowe kolorowe wiórki ( na dole również macie wersję różową). Blacha

Domowe ciasta