Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. Puszyste, mięciutkie i wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Składniki 250 g mąki pszennej 3 żółtka 3/4 szklanki mleka 20 g drożdży świeżych 50 g masła 7 łyżek cukru szczypta soli Kruszonka 75 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Przygotowanie Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże oraz łyżeczkę cukru i szczyptę soli(...)miski wsypać mąkę, rozpuszczone masło, żółtka i cukier. Gdy zaczyn urośnie, wlać go do miski i razem wyrabiać ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę połączyć i wyłożyć na ciasto. Piec około 40 min w temperaturze 180 stopni. Autor przepisu: Katarzyna The post Ciasto drożdżowe
Wasze Przepisyszybko i nie trzeba się zbytnio przykładać do jej wyglądu. Choć nie jest idealna, to i tak ładnie się prezentuje. Nie trzeba mieć nawet formy do tarty, wystarczy rozwałkować ciasto i zagiąć brzegi do środka. Zapraszam po przepis. Składniki: 200 g. mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania 50 g. cukru pudru 100 g. masła 1 jajko Nadzienie(...)puder do posypania tarty Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło i posiekać wszystko nożem. Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ją w folię spożywczą. Następnie schłodzić, około godzinę
Agusiowe smakołykiMalinowy przysmak to pyszne ciasto z dużą ilością owoców w budyniowej piance, na kruchym cieście. Składniki Ciasto kruche 400 g mąki 5 żółtek 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 łyżek cukru pudru 1 i 1/2 łyż. proszku do pieczenia 250 g margaryny schłodzonej Masa Budyniowa 5 białek 2 łyżeczki cukru waniliowego 120 g cukru pudru 2 budynie śmietankowe 0,5 szkl(...)oleju 500 g malin Przygotowanie Zagnieść składniki na ciasto kruche i schłodzić. Podzielić na 2 części, jedną większą drugą mniejszą. Białka ubić z cukrem na prawie sztywno, następnie dodać budynie, wymieszać znowu. Na końcu dodać 3 partiami olej i delikatnie połączyć z białkami. Kruche większą cześć ścieramy do tortownicy wyłożonej papierem i delikatnie docisnąć. Podpiec przez ok. 15 minut
Wasze PrzepisyPrzepis na delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką, które wyjdzie każdemu! Składniki Rozczyn 1 kostka drożdży 1 szkl. mleka 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru Ciasto pół margaryny 1 szkl. mleka 3 całe jajka i 4 żółtka odrobina oleju 3 łyżki cukru 1 kg mąki szczypta soli Kruszonka 100 g mąki 50 g margaryny 50 g cukru(...)łyżkami cukru. Jak podrośnie, dodaję pół margaryny rozpuszczonej w 1 szkl mleka, 3 jajka całe, 4 żółtka, szczypta soli, odrobina oleju, 3 łyżki cukru i 1 kg mąki. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz chwile wyrabiam i przekładam ciasto do blaszki. Rozkładam maliny i posypuję kruszonką. Piec w 175 st. przez 50 min. Autor przepisu: Katarzyna
Wasze PrzepisyCiasto z truskawkami i masą budyniową bez pieczenia to kolejny świetny pomysł na pyszny deser z truskawkami. Artykuł Ciasto z truskawkami i masą budyniową bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plwytrawne, bo z wykorzystaniem gorzkiej czekolady, delikatne i pozostające takimi również po przestudzeniu. I w dodatku, bezcukrowe. Dla osób na diecie niskowęglowodanowej - alternatywa muffinek, murzynków i ciast pachnących czekoladą. Kilka minut i można zaspokajać swe czekoladowe żądze i tęsknoty. Polecam z radością niekłamaną. Jak zwykle wykorzystałam produkty zakupione w podketo.pl - krem migdałowy i mieszankę do wypieku(...)ciast, polecam, bo są rewelacyjne, natomiast jeśli nie posiadacie tychże specyfików, w opisie podaję alternatywne rozwiązanie Składniki ciasta: proporcje na 4 babeczki lub tartaletki 50 gram gorzkiej czekolady - u mnie 70% 2 pełne łyżki bezcukrowego kremu migdałowego lub innego kremu czekoladowego z ograniczoną ilością węglowodanów 1 jajko rozmiar L 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Kronika Piekarnikaminut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować *** *** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płynne drożdże, sól, pozostałą ciepłą wodę i olej. Całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, ciasta nie trzeba wyrabiać *** *** Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą (miska musi być większa, bo ciasto urośnie) *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą(...)czasie ciasto musi urosnąć *** *** Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką bla i wyrabiamy przez chwilę *** *** Formujemy chleb, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia *** *** Następnie do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne razem z przykrywką w którym będziemy piec chleb i nagrzewamy do 220’C . Nagrzane naczynie wyjmujemy i przekładamy do niego chleb, który dodatkowo nacinamy z wierzchu. Naczynie
Blog z ApetytemCiasto stracciatella z truskawkami to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie połączenie owocowej świeżości z nutą delikatnej słodyczy. Artykuł Ciasto stracciatella z truskawkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plCiasto francuskie z budyniem i truskawkami to super pomysł na małe co nieco, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Artykuł Ciasto francuskie z budyniem i truskawkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plświeżego koperku, drobno posiekanego 1 mała cebula, drobno pokrojona 300 ml śmietany 18% lub 30% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie kopytek: Ciasto na kopytka: W dużej misce połącz przeciśnięte ziemniaki, mąkę i jajka. Dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki(...)staraj się nie dodawać jej zbyt dużo, aby kopytka były miękkie. Formowanie kopytek: Na posypanej mąką stolnicy uformuj z ciasta długi wałek, a następnie pokrój go na małe, równomierne kawałki. Każdy kawałek delikatnie obtocz w mące, aby nie kleiły się do siebie. Gotowanie kopytek: W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i masła. Partiami wrzucaj kopytka do wrzącej wody
Moja Książka Kucharskalnianego 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól i dodatki, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Podczas wyrabiania w misce nie podsypujemy mąką. Ciasto jest dość luźne, ale takie ma być. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką(...)stolnicę, zagniatamy w tej mące kilka chwil i przekładamy ponownie do miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. 2. Pod koniec wyrastania ciasta piekarnik ustawiamy na 250-230 stopni, u mnie jest to 250 stopni, następnie wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką do nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy naczynie, powinno być dobrze gorące. 3. Wyrośnięte ciasto
IzabelawkuchniCiasto z borówkami to obowiązkowa pozycja do upieczenia w lato i nie tylko. Przepis jest prosty, a ciasto wychodzi przepyszne. Składniki Ciasto 3 szkl mąki 1 szkl cukru 3 żółtka 1 całe jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kruszonka pół kostki masła 3/4 szkl cukru pudru 1 szkl mąki Dodatkowo borówki lub inne owoce Przygotowanie(...)Składniki na ciasto wyrobić w misce i wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Następnie borówki i na to kruszonka. Piec ok. 40 min w 170-180 C. Autor przepisu: Margarita The post Szybkie ciasto z borówkami first appeared on Wasze Przepisy
Wasze Przepisyletniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, kardamonem oraz solą. Dodać żółtko, jajko, wyrośnięty rozczyn(...)zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny. Nadzienie serowe : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg
Opowieści z piekarnikaSkładniki: Ciasto – 1 ¼ szk. mąki – 2 łyżki cukru – szczypta soli – 125g masła – 3 łyżki lodowatej wody Nadzienie – ok. 500 g rabarbaru – 2 łyżki cukru – płaska łyżeczka cynamonu – 1 jajko (opcjonalnie) do posmarowania ciasta dodatkowo – 1 łyżka cukru – 1 łyżka mąki – 2 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie(...)uformować z ciasta kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Rabarbar umyć (nie obierać ) i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z cynamonem i cukrem. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Spód posypać mieszanką (1 łyżka mąki i 1 łyżka cukru
I LOVE LIFEWitajcie. Mamy słoneczną majówkę. Dlatego chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkiem i miętą. Powoli pojawia się mięta w moim ogrodzie. Kokos, jabłko i mięta to doskonale połączenie, dlatego są głównymi bohaterami w moim cieście. Składniki. Biszkopt. mąka pszenna 90 g drobny cukier 100 g 3 jajka olej 2 łyżki Warstwa owocowo-jogurtowa jogurt(...)Przygotowanie. Biszkopt. Tortownica 21-22 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia. Całe jajka ubijamy z cukrem do białości. Potem przesiewamy mąkę, delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy olej leciutko mieszając. Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 170 C ok. 25 minut. Studzimy, Warstwa owocowa. Jabłka kroimy w drobną kostkę. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, dodajemy jabłka. Studzimy. Przestudzoną galaretkę
Smaczne moje