przyjemnością polecam to danie z grzybów leśnych Wykonanie ciasta kruchego – mąkę, masło, żółtko szybko zagnieść do połączenia składników. Rozwałkować, formując koło o średnicy większej o2 cm niż średnica foremki. Położyć ciasto na dno i boki formy. Nakłuć dno ciasta. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 15 minut(...)Ciasto musi się lekko zarumienić. Przygotowanie nadzienia – dowolne leśne grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni roztopić masło i obsmażyć pokrojoną w piórka cebulkę. dodać odsączone grzybki i chwilkę smażyć. Zdjąć z ognia i wrzucić do miski. Jajka rozmieszać w mleku i śmietanie, wylać wszystko do przestudzonych grzybów. Dodać posiekaną natkę pietruszki, potarty ser, soli do smaku
Kuchnia PokoleńCrumble orzechowe z duszonymi jabłkami i żurawiną to niezwykle smaczna i aromatyczna wersja tradycyjnego ciasta kruchego z jabłkami . To propozycja idealna na jesienne i zimowe dni, kiedy mam ochotę na coś ciepłego, słodkiego i rozgrzewającego, a jednocześnie odrobinę innego niż klasyczna szarlotka. Dzięki połączeniu duszonych jabłek oraz orzechowego crumble z żurawiną deser ten nabiera wyjątkowego charakteru i staje się jeszcze(...)smak – sprawdź jak smakuje crumble orzechowe z jabłkami i żurawiną Przygotowanie crumble jest niezwykle proste i szybkie, a składniki z reguły znajdziemy w domowej spiżarni. Do wykonania tego kruszonkowego ciasta potrzebujemy przede wszystkim jabłek – najlepiej kwaśnych, jak antonówki czy szare renety, które idealnie balansują słodycz deseru. Jabłka należy pokroić w kostkę i poddusić na patelni z odrobiną cukru i cynamonu
codojedzeniaSzarlotka to ciasto, które kojarzy mi się z jesienią. Właśnie o tej porze roku mam na nią największą ochotę. Szarlotkę robiłam już na przeróżne sposoby i muszę przyznać, że w każdej wersji mi smakuje, ale najbardziej lubię ją chyba w tej wersji, czyli na kruchym cieście i z pianką. Oto przepis: Składniki: 2szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mąki(...)miski wsypać mąkę tortową i krupczatkę, cukier waniliowy, cukier kryształ I proszek do pieczenia. Dodać Żółtka, pokrojone na plasterki zimne masło oraz śmietanę. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę i podzielić na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika. Większą część ciasta rozwałkować na prostokąt i przełożyć do blachy
Waniliowe ImprowizacjeTaratuszki – puszyste faworki jogurtowe Są pyszne! Delikatne jogurtowe ciasto, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Szybkie i proste w przygotowaniu. Warto wypróbować! Składniki: 25g masła 200ml gęstego jogurtu naturalnego 1,5 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) szczypta soli pół łyżeczki sody 1 jajko Dodatkowo: olej do smażenia cukier(...)masło *** *** Zdejmujemy z palnika, dodajemy jogurt, mieszamy *** *** Do masła z jogurtem dodajemy mąkę, cukry, sól, sodę oraz wbijamy jajko *** *** Wszystko dokładnie zagniatamy, ręcznie za pomocą miksera z hakiem *** *** Następnie ciasto wykładamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra *** *** Rozwałkowane ciasto kroimy w prostokąty o długości około 6 – 7cm *** *** Każdy prostokąt nacinamy w środku wzdłuż, aby powstała
Blog z Apetytemczerwonym winie – gruszki duszone w czerwonym winie z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki czy anyż. Strucla z makiem i suszonymi owocami – tradycyjny deser z ciasta drożdżowego, z nadzieniem z maku, suszonych śliwek, moreli i rodzynków. Galaretki z owocami – galaretka z dodatkiem sezonowych owoców, takich jak mandarynki, kiwi czy ananas. Jesienne desery: Smaczne przepisy z wykorzystaniem(...)owoców jesieni Jesienne desery często bazują na owocach takich jak jabłka, gruszki czy dynia. Oto kilka propozycji deserów na jesień: Szarlotka z kruszonką – tradycyjny polski deser z ciasta kruchego, jabłek i kruszonki. Tarta z gruszkami i karmelem – kruche ciasto z karmelizowanymi gruszkami i sosem karmelowym. Deser dyniowy z jogurtem – kremowy deser z puree z dyni, jogurtem, miodem
Ugotowane pozamiataneChlebek a właściwie to ciasto bananowe z dynią i orzechami. Pyszna jesienna propozycja na coś słodkiego do kawy oraz świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Pyszne, wilgotne ciasto pachnące cynamonem, nie za słodkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki: 4 dojrzałe banany, 300 g dyni (u mnie Hokkaido), 100 g orzechów (u mnie mix: orzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce(...)proszku do pieczenia, szczypta soli, łyżeczka cynamonu opcjonalnie 30 g cukru płatki migdałów Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Orzechy lekko siekamy - kilka zostawiamy do ułożenia na wierzchu ciasta. Dynię kroimy myjemy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 aż dynia będzie całkowicie miękka. Rozgniatamy ją np. za pomocą widelca
Lena Gotujeprawdziwa feta magia! Ta chrupiąca poduszka z ciasta filo, wypełniona aromatycznym serem feta i konfiturą z cytryny , to absolutny hit! Zrobicie ją dosłownie w kilka minut. Składniki: ser feta warstwa lub 2 ciasta filo 3 łyżki konfitury z cytryny lub pomarańczy jajko łyżka miodu sezam Przygotowanie: Oddzielamy dwie warstwy ciasta filo – to podstawa idealnie chrupiącego wypieku. Na środek nakładamy(...)słodko-kwaśną konfiturę i kremowy ser feta, który rozpływa się w ustach. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, żeby się pięknie zrumieniły. Składamy w poduszkę. Rozgrzewamy piekarnikna 200°C Pieczemy 25 minut. Oblewamy miodem i odrobiną prażonego sezamu. Podpowiedź: Jak masz cienką fetę użyj jeden warstwy ciasta filo . Obejrzyj. Smaczego
Niezły Młynekdłuższej przerwie wracam do Was z przepisem na pyszne ciasto dyniowe. Jest to ciasto, do zrobienia którego przymierzałam się od dawna, ale czekałam aż dynia w moim warzywniaku będzie wysrarczajaco dojrzała. Opłacało się poczekać, bo ciasto jest naprawdę smaczne, mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Ciasto próbowaliśmy jeszcze na ciepło, bo zwłaszcza dzieci nie mogły się doczekać, by go zjeść. Nie zdążyłam(...)zrobić żadnej polewą, ani nawet posypać cukrem pudrem. Ale może to i lepiej, bo ciasto jest pyszne samo w sobie. Oto przepis: Składniki: 5 jajek 1i 1/3szklanki cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4szkl oleju 2szkl. mąki pszennej tortowej 1/3szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Waniliowe Improwizacjekefir lub maślankę, jajka, mąkę oraz rozgrzewające przyprawy korzenne. Jeśli ich nie lubicie lub nie macie, nie musicie ich dodawać, ale placki bardzo zyskują z ich aromatem. Dyniowe pancakes Ciasto na pankejki dyniowe z dyni hokkaido mieszamy tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie ciasta na pankejki z dynią może spowodować ciężkie, zakalcowate placki, a powinny one wyjść mięciutkie(...)dobrego można zrobić z dyni? Dynia - przepisy Dynia to wspaniałe warzywo, które swoim neutralnym smakiem idealnie łączy się ze składnikami słodkimi i wytrawnymi. Bardzo polecam Ci na przykład ciasto z dynią i kawałkami czekolady , dyniowe bułeczki z cynamonem i zupę krem z dyni i soczewicy . Zobacz również najłatwiejszy przepis na pyszne ciasto z dynią i polewą serową : Jak zrobić placki
Lekcje w kuchniprzygotowania naleśników i farszu Aby przygotować naleśniki oraz farsz do naleśników, musimy sprawdzić, czy mamy wszystkie potrzebne składniki. Znaleźć je możesz w swojej kuchni lub lokalnym sklepie. Składniki na ciasto naleśnikowe – 1 szklanka mąki – 1 szklanka mleka – 2 jajka – 1/2 szklanki wody gazowanej – Szczypta sól – 1 łyżka oleju Składniki na farsz warzywny(...)pokrojona w kostkę – 1 cebula, posiekana – 2 ząbki czosnku, posiekane – Sól i pieprz do smaku – 1 łyżka oleju – Garść świeżych ziół (np. pietruszka) Przygotowanie ciasta naleśnikowego i farszu – przepis Ważnym jest odpowiednio rozgrzać patelnia i przygotować ciasto oraz farsz do naleśników. Dokładny proces przygotowania opisujemy poniżej. Przygotowanie ciasta naleśnikowego Wymieszać mąkę, mleko, jajka, wodę
ZGruntuFitCiasto ze śliwkami chodziło za mną bardzo ostatnio. Postanowiłam zrobić w najprostszej i najszybszej formie, z tym że zastrzegam od razu, że to bardzo pyszne ciasto i szybkoznikające. Polecam je wypróbować bo wychodzi za każdym razem! Lubię takie wypieki bo jako mama 5 edukująca domowo, nie mam ostatnio zbyt dużo czasu na skomplikowane i pracochłonne przepisy. Na niedzielę idealne(...)więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS CIASTO ZE ŚLIWKAMI Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 250g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ulubionego aromatu – u mnie rumowy ok 20 śliwek 1 porcja kruszonki – tutaj przepis Jak zrobić ciasto ze śliwkami: Zaczynamy
Dorota Smakujewykorzystaniem serków homogenizowanych Danio to doskonały sposób na przygotowanie pysznych i łatwych deserów. Oto kilka popularnych przepisów, które można zrealizować z tym produktem. Wypieki z użyciem produktów Danio Domowe ciasta to kulinarna klasyka, która doskonale sprawdza się zarówno na co dzień, jak i podczas wydarzeń okolicznościowych, takich jak przyjęcia urodzinowe czy święta. Chociaż samodzielne przygotowanie wypieku wymaga nieco czasu(...)umiejętności, to z pewnością domownicy i goście docenią wysiłek. 1. Ciasto z serkiem homogenizowanym Składniki: 400 g serka o smaku waniliowym 4 średnie jajka 200 g masła 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody Instrukcje: Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużej misce ubij jajka z cukrem, aż masa będzie
Słodkie okruszkijest to kruszonka z margaryny a nie z masła. Świetnie więc sprawdzi się w dietach eliminacyjnych oraz wegańskich. Kruszonka wychodzi naprawdę smaczna i można ją stosować jako dodatek do ciast, drożdżówek czy też jako warstwę wierzchnią na owoce do zapiekania. Można też upiec ją na papierze do pieczenia a potem zimną zsypać do słoika i mieć gotową posypkę do deserów(...)dodać też dodatki: cynamon, cukier waniliowy itd. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Palcami rozcieramy margarynę z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Kruszonkę wysypujemy na ciasto czy owoce. Pieczemy na lekko złoty kolor. Artykuł Kruszonka z margaryny – jak zrobić pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeSuper przepis na pyszny deser! Ciasto podwójna rozkosz bez pieczenia to prawdziwy raj dla podniebienia. Jest naprawdę przepyszne a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. To pyszne ciasto bez pieczenia składa się z ciasteczkowego spodu, przełożonego czekoladowym … Artykuł Ciasto podwójna rozkosz bez pieczenia pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cuda