ciasto - 160969 przepisów (strona:1871/10732)

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem 120

Bardzo smaczna i szybka przekąska na każdą okoliczność.                                     Roladki z ciasta francuskiego z łososiem  Składniki: ciasto francuskie  - 1 opak (300 g ) łosoś wędzony - 1opak  ( 100g ) 1 - jajko pieprz Przygotowanie: Jajko roztrzepać widelcem. Ciasto wyjąć wcześniej z lodówki. Rozwinąć ciasto(...)desce  lekko wałkiem rozwałkować. Ułożyć na  samym brzegu ciasta kawałki łososia, posypać pieprzem. Zwinąć w roladę zostawiając koniec ciasta. Posmarować koniec ciasta roztrzepanym jajkiem zwinąć roladę. Następnie całą roladę posmarować jajkiem i pokroić w plastry na jednakową grubość. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem ułożyć na papierze roladki. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C. do zrumienienia roladek

Kuchnia Danusi
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK 36

Dzisiaj przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami. Do ciasta dodałam mąkę z pszenicy durum - semoline. Ciasto jest pięknego koloru, elastyczne i plastyczne. W dodatku ciasto nie pęka podczas gotowania i jest bardzo smaczne. Jestem zadowolona z dzisiejszych pierogów :) FARSZ :  2 kg kiszonej kapusty  100 g grzybów suszonych  2 cebule 2 liście laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego kilka(...)ziarnek pieprzu 1 łyżka naturalnej jarzynki około 50-100 g masła sól, pieprz do smaku  CIASTO :  500 g mąki - semolina- z pszenicy durum  1 kg mąki pszennej, tortowej szczypta soli około 1/4 szklanka oleju około 750 ml ciepłej wody

Kulinarne Fantazje Marioli
Świąteczne ciastka z kremem lub marmoladą / Ciastka warszawskie 218

przepyszne ale i pięknie się prezentują, więc dodatkowo ozdobią świąteczny stół. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciastek, będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 80 ciastek po przełożeniu. na ciasto: 400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – to jest około 2 i ½ szklanki 250 ml 100 g cukru pudru – około ¾ szklanki 200 g masła lub margaryny – o temperaturze(...)/rumu do przełożenia ciastek, można również użyć marmolady lub dżemu do obtoczenia ciastek mielone orzechy włoskie lub wiórki kokosowe Link do filmiku z przepisem na: Ciastka Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciastociasto możemy przygotować ręcznie lub robotem: Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, dodaję szczyptę soli i masło. Składniki łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki, przypominające grubą kruszonkę. Następnie

Uwaga Babcia Gotuje
ekspresowe francuskie ślimaczki z masą makową 117

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 300 g masy makowej opcjonalnie: lukier wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim masę makową i luźno zwijamy w roladę. Następnie tniemy na ok. 2 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni. Pieczemy w ok. 190 st.C na rumiano, przez ok. 20 min. Upieczone i wystudzone ciastka polewamy lukrem. Lukier robię

Domowy Smak Jedzenia
Pizza z czerstwym chlebem 65

Pizza, w której znalazł się czerstwy chleb. Dobrze smakuje i jest dobrym sposobem na wykorzystanie resztek pieczywa.  Ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki letniej wody 3 łyżki oleju 2 ½ dag drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka cukru szczypta soli 3-4 kromki chleba 1 jajko Dodatki: około 50 dag sera ( u mnie mozarella + gouda) 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)czosnek przyprawa do pizzy           Mąkę wsypać do naczynia, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać połową przygotowanego płynu. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki ciasta, chwilę wyrabiać ręcznie bądź hakiem w misie miksera. Ciasto ma być raczej luźne. Chleb pokroić w kostkę, dorzucić do ciasta, wymieszać. Nie ma znaczenia rodzaj chleba. Ja miałam ciemny wieloziarnisty

Praktyczna pl
Szybkie ciasto bez jajek. 52

Dziś szybkie ciasto, tak zwane kryzysowe :) Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego,  ale akurat nie macie jajek, to nic nie szkodzi. Ciasto i tak możecie zrobić i to całkiem  smaczne ciasto. Dodatkowo jest to ciasto szybkie i proste w wykonaniu.  Wystarczy w misce wymieszać składniki suche, dodać składniki mokre i wszystko  razem wymieszać. Przekładamy(...)pół mleczna i gorzka) 60 g. śmietanki 30 % Wykonanie: Suche składniki wsypać do miski. Wymieszać. Wlać olej, mleko i ocet. Wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 45-50 minut.  Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika

Agusiowe smakołyki
Kopiec kreta 46

Kopiec kreta to lekkie i smaczne ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, warstwy bananów skropionych sokiem z cytryny, a także puszystego kremu śmietankowego. Składniki CIASTO: 340 g mąki pszennej 2 jajka 220 g cukru 210 ml oleju 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao KREM: 250 g mascarpone 500 ml śmietany kremówki(...)cytryny Przygotowanie Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z sodą, kakao i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy na przemian suche składniki, olej oraz mleko. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm (dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy kakao). Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni

Wasze Przepisy
Ciasto karpatka 46

Przepis na tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta przełożonego pysznym kremem budyniowym. Składniki Ciasto parzone: 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 6 jaj Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe (40g) 3 szklanki mleka 4 czubate łyżki cukru 200 g masła *szklanka 250ml Przygotowanie Wodę z masłem(...)mieszać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić i ubić z jajkami. Wlać 2,5 szklanki mleka do garnka, dodać cukier, w pozostałej ilości mleka rozpuścić budyń. Wystudzić. Ciasto podzielić na 2 części (blacha 36×26 może być większa) wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach, grzanie góra dół 20-30 minut. Masło (temperatura pokojowa) ubić

Wasze Przepisy
ŁATWY W PRZYGOTOWANIU SEROMAKOWIEC + FILMIK 45

Pyszne ciasto z serem i makiem, w dodatku na maślanym spodzie, jedno z moich ulubionych. Seromakowiec nadaje się do zamrożenia przez co możemy je mieć na dłużej. Polecam przepis.  CIASTO :  200 g masła  3 żółtka 1 szklanka cukru pudru  3 szklanki mąki pszennej tortowej ( z małym czubkiem ) -szklanka ma pojemność 250 ml  2 łyżeczki proszku(...)puszka maku  PRZYGOTOWANIE :  Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Do utartego masła wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz dodajemy śmietanę. Ciasto dzielimy na dwie połówki, większą i mniejszą. Tą większą rozkładamy na dnie blaszki o rozmiarze 25/30 cm. Ciasto należy podpiec 15 minut w temperaturze 180 % *.  Ser- masło ucieramy z żółtkami

Kulinarne Fantazje Marioli
Dyniowy chleb tostowy 96

125ml zimnej wody 10g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 10g soli 1 łyżka masła 1 łyżka oleju/oliwy Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pure z dyni, mąkę, sól. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać miód, masło i olej, wyrabiać do miękkości. Z ciasta uformować kulę, włożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć, pozostawić w temperaturze pokojowej na 90 minut. W tym czasie dwukrotnie złożyć ciasto(...)minutach (ciasto podciągać delikatnie do góry i zakładać do środka z 4 stron, jak kopertę).  Pojemnik z ciastem wstawić na noc do lodówki (na ok. 8h).  Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, uformować bochenek, włożyć do foremki (u mnie keksówka 31cm, natłuszczona i wysypana mąką) i pozostawić do wyrastania na ok 2h. Wyrośnięte ciasto powinno być pulchne

Obiad gotowy
Ciasto z jabłkami i bezową pianką. 256

Kruche ciasto, prażone jabłka i delikatna pianka. Uwielbiam to ciasto i jem  bez opamiętania. Na blogu jest też wersja z rabarbarem, jedna i druga przepyszna.  Bardzo polecam. Nie za słodkie, delikatne, po prostu rozpływa się w ustach.   Spróbujcie koniecznie.  Piekłam w blaszce 34x24 Składniki: 200 g. masła 3 pełne łyżki cukru 250 g. mąki pszennej(...)proszek do pieczenia wsypać do miski.  Dodać pokrojone masło i rozgnieść palcami. Następnie dodać żółtka  i szybko zagnieść. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kulę. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki.  Ciasto razem z papierem przełożyć na blaszkę. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

Agusiowe smakołyki
Amoniaczki 40

malaksera mieszać składniki do momentu, w którym zaczynają łączyć się ze sobą. Kolejno, wolną strużką dodać zimne mleko z amoniakiem, żółtka oraz jajko. Szybko wyrobić, po czym zagnieść ciasto. Ciasto wyjąć na stolnicę lekko podsypaną mąką, uformować w kulkę i owinąć folią spożywczą. Konsystencja ciasta jest dość luźna, lecz taka ma być, nie dodawać więcej mąki. Odstawić w chłodne miejsce(...)godzinę, aby ciasto odpoczęło. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 0,5 centymetra i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować białkiem i intensywnie posypywać cukrem kryształem. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka piec przez około 20 minut lub do momentu, w którym są przyrumienione

MeCooks
Chleb borodiński na kmkz w 30 godzin od zera 53

nawodnieniu 190% w temperaturze 38-42C. Ze względu na stosunkowo wysoką temperaturę fermentacji zakwasu, nie rozwijają się w nim dzikie drożdże, więc w celu rozluźnienia i podniesienia ciasta należy do niego dodać również drożdże piekarskie. Pieczenie chleba z wykorzystaniem KMKZ okazało się bardzo łatwe, proste i przewidywalne, ale KMKZ nie można po prostu wziąć i wykorzystać w przepisach wykorzystujących(...)stopnia kwasowości. Ja do utrzymania temperatury wykorzystałem modem 😁 ale można też wykorzystać na przykład  jogurtownicę. Proporcje podałem na 2 foremki 20x11x7 cm (co odpowiada pojemności 1300 ml każda). Ciasto zrobiłem z 1 kg mąki, wliczając słód żytni fermentowany. Zaparka 100 g mąka żytnia typ 2000  50 g słód żytni fermentowany (ciemny) 380 g wrząca woda

Przepisy na domowy ser i chleb
Szybkie rogaliki z białym makiem 114

Marcina były przepyszne, ale na ich zrobienie trzeba było przeznaczyć dwa dni pracy. Dlatego też powstał pomysł, aby w tym roku zrobić szybkie rogaliki z białym makiem , wykorzystując gotowe ciasto francuskiego oraz gotową masę makową z białego maku. Do nadzienia dodaliśmy mielone orzechy i migdały, masę marcepanową i biszkopty, dzięki czemu elementy tradycyjnych rogali z Poznania zostały zachowane. Szybkie rogaliki(...)białym makiem – składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 1 puszka masy makowej z białego maku (400 g) 200 g masy marcepanowej 50 g migdałów 50 g łuskanych orzechów włoskich 50 g łuskanych orzechów laskowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 100 g biszkoptów 1 jajko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Migdały zalać gorącą wodą, ostawić

niecodziennikpary
Przepis na bułeczki z borówkami 44

można dodać więcej) ok. 250g borówek Przygotowanie:     Drożdże i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej śmietanki. Następnie dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Do wyrobionego ciasta na samym końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką(...)zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.    Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka robimy kulkę, którą spłaszczamy na placek o grubości ok. 1cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciasto będzie rosło), a następnie zostawiamy na 15 minut lub dłużej do ponownego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie