grahamek zaczynam od przygotowania zaczynu drożdżowego, który robię z użyciem świeżych drożdży , mąki, cukru oraz wody. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia i kiedy gotowy łączę z mąką, olejem oraz solą. Ciasto drożdżowe na bułki wyrabiam przez około 12 minut, po czym odstawiam na ponad godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielę je na osiem części, formuję bułeczki i gotowe odstawiam(...)ubijakiem, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Zaczyn odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski miksera planetarnego wsypać mąkę graham, pozostałą mąkę chlebową, sól, olej a także wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiać przy pomocy miksera planetarnego z nakładką hak przez 12-15 minut. Kolejno, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, na którą położyć ścierkę kuchenną, po czym miskę z ciastem odstawić
MeCooksjakość przygotowanych posiłków. Grilluj z charakterem – podpłomyki z błonnikiem z owsa Dzisiejszy przepis na chlebki na grilla przypomina nieco tradycyjne podpłomyki . Jednakże, aby nadać mu wyjątkowego charakteru, do ciasta chlebowego dodałam grahamkę oraz błonnik z owsa. Efektem jest chleb, który nie tylko zachwyca swoim aromatem i konsystencją, ale także wzbogaca naszą dietę o dodatkową porcję błonnika. Ta wyjątkowa kombinacja(...)grilla Drukuj Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 90 min Czas gotowania: 20 min 20 min Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: Ciasto na chleb 500 g mąki pszennej 100 g mąki grahamki 40 g błonnika z owsa lub tyle samo pszennej mąki 30 g drożdży 1 łyżka oliwy 2½ łyżeczki soli
codojedzeniaDziś mam dla Was przepis na moją ulubioną potrawę w sezonie na rabarbar, czyli placki drożdżowe z rabarbarem. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub obiad na słodko! Słodkie ciasto drożdżowe w połączeniu z kwaśnym rabarbarem smakuje rewelacyjnie i z pewnością zachwyci każdego. Jeśli nie macie akurat rabarbaru pod ręką, doskonale sprawdzą się również inne owoce takie jak jabłka, truskawki, maliny(...)smakołyk i przekonać się, jaki jest przepyszny! PLACKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM PRZEPIS Składniki Rozczyn 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 125 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży Ciasto 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 2-3 łodyżki rabarbaru szczypta soli Dodatkowo cukier puder do posypania Przygotowanie Rozczyn: w ciepłym mleku rozpuszczam drożdże
Alle Dobre!Pyszne i pięknie prezentujące się wiosenne ciasto, które smakuje każdemu :) I to pomimo tego, że mamy tu szpinakowy biszkopt...;) Ale oczywiście szpinaku nie czuć w nim wcale, za to kolor jaki ów szpinak daje jest po prostu obłędny! Tak soczystą i wręcz bijącą po oczach zieleń uzyskacie dzięki świeżemu szpinakowi. Natomiast mus rabarbarowy, to jeden z pyszniejszych musów jakie jadłam(...)Przyjemnie kwaskowy idealnie komponuje się ze słodkim biszkoptem. Ciasto jest lekkie, świetnie się kroi i jest prawdziwą ozdobą stołu :) Polecam! Biszkopt : 4 duże jajka 140 g cukru 220 g mąki pszennej tortowej 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( pół szklanki ) 100 g świeżego szpinaku baby 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Mus rabarbarowy : 650 g rabarbaru - waga samych łodyg, bez liści
Opowieści z piekarnikagotowane, pieczone lub smażone). Do farszu dodajemy także rewelacyjną potrawkę z młodej kapusty. Przed podaniem pierożki możemy posypać zeszkloną cebulką podsmażoną z wędzonym boczkiem. Palce lizać. Składniki: Ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Farsz: ok 20 dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa(...)się wygotuje, a warzywa zmiękną *** *** Mięso mielimy lub blendujemy w malakserze *** *** Rozdrobnione mięso dodajemy do kapusty *** *** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy dość intensywnie do smaku solą oraz pieprzem *** *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy *** *** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące
Blog z ApetytemKruche i delikatne ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką. Tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Składniki 3 szkl mąki krupczatki 3 jajka (żółtka i białka osobno) 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 200 ml oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg rabarbaru 2 budynie waniliowe z cukrem 1 litr mleka Przygotowanie Obrać rabarbar, pokroić(...)zasypać cukrem i odstawić aż puści sok. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać w misce, wlać olej i dodać żółtka oraz śmietanę. Szybko wymieszać ciasto do konsystencji kruszonki, podzielić ciasto na dwie części (2/3 i 1/3) większą część wyłożyć na blaszkę, podpiec około 10 min w 180 st C. W tym czasie ugotować budyń i jeszcze ciepły wyłożyć na upieczony
Wasze Przepisydrożdży 300 ml ciepłej wody garść ziaren słonecznika Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól i słonecznik, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Podczas wyrabiania w misce nie podsypujemy mąką. Ciasto jest dość luźne, ale takie ma być. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką(...)stolnicę, zagniatamy w tej mące kilka chwil i przekładamy ponownie do miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. 2. Pod koniec wyrastania ciasta piekarnik ustawiamy na 250-230 stopni, u mnie jest to 250 stopni, następnie wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką do nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy naczynie, powinno być dobrze gorące. 3. Wyrośnięte ciasto
IzabelawkuchniCiasto – petarda! Mówię Wam, jest przepyszne. Miałam niezłe wyzwanie, aby nie zjeść go więcej niż powinnam. A kusiło, wierzcie mi, kusiło Czekoladowo-herbatnikowy zawrót głowy to bardzo smaczne ciasto. Idealne na różne okazje i święta. Przygotowałam je na moim ulubionym biszkopcie, z ulubioną masą budyniową. Ale to właśnie masa czekoladowo-herbatnikowa, jako nowość w mojej kuchni, cieszyła najbardziej Smak(...)Inspirację znalazłam na kanale YT Smaki Katriny. Zastanawiam się też jakby smakowało, gdyby część herbatników w masie zastąpić mielonymi orzechami. Moje dziecko stwierdziło, że od teraz to jego ulubione ciasto i mam już zamówienia na powtórki. Szklanka = 250 ml Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody + 2 łyżki
Smaki Na Talerzumoim blogu znajdziesz kilka przepisów na focaccię. Np. z ziemniakami. Tym razem do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu ciasto nabrało pięknego pomarańczowego koloru i pomidorowego smaku. Składniki: 450 g mąki orkiszowej jasnej lub mąki typ 00 6 g drożdży suszonych rozpuszczonych w 1 łyżce wody 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczki soli 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego oraz 1-2 łyżeczki suszonego rozmarynu do ciasta + trochę do posypania na wierzch czarne oliwki kilka pomidorków 1 łyżka oliwy wymieszana z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku sól gruba (najlepiej sól w płatkach) Przygotowanie: Mąkę przesyp do miski wlej wodę i wymieszaj i odstaw na 20 minut autolizy. To proces znany
AZgotuj!walczą z nadwyżkami w lodówce - może został tam również ser i śmietanka. Zawalczcie koniecznie :) Składniki: proporcje na formę o rozmiarach około 16 cm / 20 cm Ciasto kruche: 3 łyżki mąki migdałowej 3 łyżki mieszanki do wypieku ciast z podketo.pl 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki erytrytolu 1 żółtko 50 gram miękkiego masła szczypta soli Wykonanie: Do miski(...)wsypujemy suche składniki, dodajemy miękkie masło, żółtko, widelcem rozcieramy do połączenia, po czym zagniatamy dłonią. Gotowe, miękkie, elastyczne ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm i wymiarach formy, w której poczynicie serniczek. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni około
Kronika Piekarnikamoim blogu znajdziesz kilka przepisów na focaccię. Tym razem do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu ciasto nabrało pięknego pomarańczowego koloru i pomidorowego smaku. Składniki: 450 g mąki orkiszowej jasnej lub mąki typ 00 6 g drożdży suszonych rozpuszczonych w 1 łyżce wody 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli(...)mały słoiczek koncentratu pomidorowego oraz 1-2 łyżeczki suszonego rozmarynu do ciasta + trochę do posypania na wierzch czarne oliwki kilka pomidorków 1 łyżka oliwy wymieszana z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku sól gruba (najlepiej sól w płatkach) Przygotowanie: Mąkę przesyp do miski wlej wodę i wymieszaj i odstaw na 20 minut autolizy. To proces znany w piekarnictwie. Następnie
AZgotuj!kule rumowe Moja dzisiejsza propozycja wybiega trochę w przyszłość, jeżeli nie potrzebujesz przepisu teraz, zapamiętaj go na później. Przepis na kule rumowe, to pomysł na to co zrobić z ciasta po świętach? Co zrobić z ciasta kruchego, ciasta czekoladowego, sernika czy też innych słodkich wypieków. Oczywiście jak na Wielkanoc przystało królują babki i babeczki. Co zrobić z suchego ciasta Kule(...)rumowe z resztek, moim zdaniem to coś genialnego. Nie zastanawiaj się co zrobić z suchego ciasta, resztek ciastek pokruszonych, czy tych co pozostały po zrobieniu ciasta bez pieczenia. Pierwszy krok, można to wszystko zamrozić ( poza ciastkami one mogą tak leżakować), a później gdy odpoczniesz po świątecznej wyżerce, możesz dać im drugie życie.😊 Zapraszam na przepis 🙂 Przepis
Dieta moja pasjaSkandynawia długa i szeroka stoi bułeczkami drożdżowymi. Najpopularniejsze są te z cynamonem, a zaraz za nimi kardamonowe i w zależności od dodatków, czy splotu ciasta noszą inne nazwy. Dziś zapraszam na norweską wersję cynamonek z nadzieniem! Solskinnboller, czyli słoneczne bułeczki to pyszne, delikatne cynamonki z kardamonem i budyniowym kremem, który nadaje bułeczkom zupełnie nowego wymiaru :) Możecie zrobić krem od podstaw(...)sobie tę część i zrobić nadzienie z budyniu z torebki i masła. Delikatne, puszyste, niezwykle aromatyczne słoneczne bułeczki z kremowym nadzieniem, które pysznie przeplata się z cynamonowymi spiralami drożdżowego ciasta, to pyszny wstęp do wiosennych dni pełnych coraz cieplejszego słońca :) Są przepyszne i choć mogą początkowo wydawać się trudne, to jest to naprawdę prosty proces, by już po kilku chwilach
Kuchnia w Słońcu Skąpanadalej i nie mogę nic obiecać. Tym bardziej cieszę się, że zajrzeliście na bloga. Przynoszę dzisiaj życzenia świąteczne i przepis na deser Mimoza, mojego autorstwa. Zainspirowałam się popularnym włoskim ciastem Mimoza. Klasyczna Mimoza to puszysty biszkopt przełożony waniliowym kremem, ozobiony malutkimi kawałkami ciasta, który przypomina złocisty kwiat mimozy. I właściwie to miałam upiec dla Was taką tradycyjną Mimozę z włoskiego(...)jajeczek. A słoneczny kolor zawdzięcza odrobinie kurkumy. Pamiętaj, żeby dozować ją ostrożnie. Kształt kopuły powstaje dzięki misce, którą wykładamy folią spożywczą. Śmietanowo- maślankową masę wzbogaciłam ananasem. A ciasto nasączyłam leciutko likierem cytrynowym. Można też użyć rumu, soku z pomarańczy lub słabej herbaty. Warto jest poczekać, żeby masa dobrze zastygła i wszystko się przegryzło. Całość dekorujemy kawałeczkami biszkopta. Odcinamy przyrumienioną
dolcevitainmykitchenCiasto straciatella z jabłkami Szybkie zielone ciasto z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną, czyli przepyszny jabłecznik straciatella bez pieczenia. Słodka biała śmietanka, ciemna czekolada i kwaśne prażone jabłka, a to wszystko na mięciutkich biszkoptach. Brzmi jak kulinarna poezja, prawda? 😋 Tak, to ciasto jest rozkoszne i genialne w swojej prostocie. Ciasto z prażonymi jabłkami bez pieczenia Co zrobić z jabłkami(...)słoika? Możesz zrobić ciasto pieczone jak i bez pieczenia. Świetnym sposobem na prażone jabłka jest ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną. Jednak dziś będzie to straciatella na biszkoptach z bitą śmietaną i jabłkami. Niby tytuł złożony, ale wykonanie bardzo proste. Zapraszam na przepis 🙂 Jabłecznik straciatella przepis długie biszkopty 200 g herbatniki kakaowe 150 g jabłka prażone słoik
Dieta moja pasja