koniec czerwca pojawiają się jagody i wtedy muszę zjeść jedno z moich ulubionych połączeń, czyli pierogi z jagodami. Pyszne, słodkie, z delikatnym ciastem rozpływającym się w ustach. A do tego słodka śmietanka i jeszcze więcej jagód na górę, idealnie! Nie polecam zamieniać jagód na borówki, te po ugotowaniu robią się nijakie, bez smaku, szkoda więc Twojego czasu na ich przygotowanie(...)pierogi ruskie – pierogi z żółtym serem i pieczarkami – zielone pierogi – leniwe PIEROGI Z JAGODAMI Ilość porcji: około 35-45 pierogów Przygotowanie: 60 minut Składniki: – cała porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (wyjdzie około 35-45 sztuk) – 1/2 kg świeżych jagód – 3-4 łyżki cukru drobnego (w zależności od tego jak słodkie są jagody
nietylkopasta.pl120g masła, szczypta soli, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 żółtko. 1. Do mąki dodaj twarde, pokrojone w kawałki masło, sól, jogurt i żółtko, po czym szybko zagnieć rękoma (żeby ciasto nie złapało ciepła od rąk) albo wrzuć do malaksera i wyrabiaj dopóki ciasto nie będzie miało postaci zbitej kulki. 2. Gotowym ciastem wyłóż formę do pieczenia - jeśli używasz metalowej formy(...)pamiętaj, aby najpierw wyłożyć ją papierem do pieczenia, jeśli masz formę silikonową nie musisz używać papieru. 3. Formę z ciastem włóż na godzinę do lodówki. 4. Botwinę opłucz pod bieżącą wodą. 5. W garnku zagotuj wodę. Do wrzątku włóż botwinę, blanszuj 2-3 minuty, po czym odcedź i pokrój w duże kawałki. 6. Kiełbasę pokrój w plastry. 7. Mięso
Z notatnika dietetykaPianka z truskawek i galaretki Dziś banalnie proste i szybkie ciasto piankowe bez pieczenia na herbatnikach. Ciasto pianka truskawkowa na zimno to znakomity owocowy deser na upalne dni. Piankę można przygotować z jedną lub dwoma warstwami ciastek, to już jak kto lubi. Pianka z truskawek i galaretki to prawdziwe szaleństwo dla kubków smakowych. Słodycz herbatników i galaretki łamie kwaśny smak(...)Jasne herbatniki i różowa masa, a do tego wierzch z jasnej lub ciemniej czekolady. Prawdziwa truskawkowa pokusa, uczta dla duszy i ciała. Truskawkowa pianka Z czego zrobić piankę na ciasto? Zależy czy chce się zrobić piankę na ciepło czy na zimno. My dziś skupiamy się na piance na zimno z truskawek i bitej śmietany. To najprostsza, najpyszniejsza i najszybsza pianka
Dieta moja pasjaKarpatka na groszku ptysiowym to fajny pomysł na ciasto bez pieczenia. Zamiast piec blaty do karpatki, wystarczy zakupić groszek ptysiowy i przygotować krem budyniowy. Taka zamiana znacznie skraca czas przygotowania ciasta, zachowując jego wyjątkowy smak! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna karpatka jest przepyszna, jednak jej przygotowanie będzie nieco bardziej pracochłonne. Karpatka z groszkiem ptysiowym jest dużo szybsza, ponieważ na dno tortownicy(...)wystarczy wysypać groszek ptysiowy, przełożyć go kremem i na wierzch ułożyć kolejną warstwę groszku. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla pieczonej karpatki. Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników ciast bez pieczenia do wypróbowania przepisu na pyszną karpatkę na groszku ptysiowym. Na pewno będziecie zachwyceni jej smakiem i prostotą wykonania! KARPATKA NA GROSZKU PTYSIOWYM – PRZEPIS Składniki 150 g groszku ptysiowego
Przepiski.plroladki zaskoczyły smakiem nie tylko mnie;) Mimo że są z ciasta drożdżowego, nie smakują jak typowe drożdżówki. Są bardziej kruche i mocno orzechowe. I co najważniejsze - są w pełni wegańskie. Wzorowałam się na przepisie Ottolenghi, jednak już na etapie zagniatania ciasta musiałam skorygować ilość mąki, żeby nie były zbyt twarde. Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki(...)cukru 1/4 łyżeczki soli Nadzienie: 190g kremu orzechowo-czekoladowego 60g orzechów laskowych (lub innych, np włoskich, pekan) 20g sezamu skórka otarta z pomarańczy olej do posmarowania ciasta Drożdże wymieszać z cukrem i płynem (wodą lub napojem roślinnym), wsypać mąkę, sól, zagnieść ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto będzie nieco twardsze, nić tradycyjne drożdżowe. Włożyć do miski, przykryć
Obiad gotowyPlacuszki to danie mączne , które może być przygotowane na słodko bądź na wytrawnie. Ciasto, z którego powstają placki robi się z mąki, jajka, mleka i szczypty soli. Często do takiego ciasta dodaje się cukier, proszek do pieczenia bądź sodę oraz przyprawy. Mleko to tylko jeden z produktów nabiałowych , z którym zrobić można ciasto na placki . Z powodzeniem zastąpić można(...)maślanką, kefirem bądź jogurtem. Placuszki robić można z samego tylko ciasta lub łączyć je z dodatkami, którymi są albo owoce albo warzywa, wędlina, ser żółty i wiele innych. Ciasto na placuszki kukurydziane robię z mąki pszennej oraz mąki kukurydzanej. Dodaję do niego również kminek, czosnek, jogurt naturalny, odrobinę soli oraz pieprzu. Kiedy składniki mam już połączone dodaję do nich również
MeCooksBardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasto, a do tego pyszne i puszyste! Idealne do filiżanki kawy. Składniki 1 kubek małego jogurtu naturalnego (180-190g) 3 kubki mąki 1 kubek oleju 3 jajka 1 kubek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego ulubione owoce (ja użyłam borówek) Przygotowanie Jogurt przelać do miski, umyć kubeczek. Odmierzyć(...)kubeczki po jogurcie mąki i przesiać do miski. Dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Owoce umyć i w razie potrzeby pokroić na cząstki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Blaszkę (25×25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Można wierzch ciasta dodatkowo wyłożyć owocami. Piec 40-45 min bez termoobiegu do „suchego
Wasze PrzepisyKruche ciasto z masą kajmakową, bezą i migdałami. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Składniki Ciasto 5 szklanek mąki pszennej 500 g margaryny 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza 6 białek 1,5 szklanki cukru migdały w płatkach Krem puszka masy kajmakowej kostka masła Przygotowanie Składniki na ciasto wysiekać, zlepić, podzielić na 3 części i każdą osobno wyłożyć(...)blaszkę, wylepić. Składniki na bezę ubić na parze i też podzielić na 3 części. Do jednej części bezy dodać migdały i wymieszać. Na każde ciasto dodać bezę i piec w temp. 180 stopni, u mnie ok. 40 minut, do lekkiego zrumienienia ciasta. Masło utrzeć z masą kajmakową na puszysty krem, podzielić go na pół, przełożyć placki. Placek z bezą
Wasze Przepisykwaśnym dodatku. Ważne, jest jednak, aby nie dać jej zbyt dużo. Inaczej wyczujemy dziwny smak. Dodatkowo można posmarować grzebienie wodą i posypać cukrem z cynamonem. Lub dodać do ciasta szczyptę kardamonu lub cukru waniliowego. Kampanisu z Finlandii: na około 25 sztuk 250 g miękkiego masła 130 g cukru 1,5 dl kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Dodać kwaśną śmietanę i wymieszać. 2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać stopniowo do masy i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Bardzo krótko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić przez przynajmniej godzinę w lodówce. 3. Ciasto rozwałkować na prostokąt na grubość około 5 mm, delikatnie podsypując mąką. Ostrym nożem pokroić na kawałki 5 x 8 cm. Każdy
dolcevitainmykitchenShare Pinterest Print Ciastka francuskie z serem i borówkami to ekspresowa słodka przekąska, idealna dla niespodziewanych gości. Prosta i pyszna! Składniki (na 12 sztuk): 300 g ciasta francuskiego 250 g zmielonego twarogu półtłustego 1 łyżka śmietany 18 % (opcjonalnie, gdyby twaróg był za gęsty) 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru borówki Dodatkowo: cukier puder do oprószenia 1 roztrzepane jajko do posmarowania(...)Przygotowanie: Do miseczki przełożyć twaróg. Dodać żółtko, śmietanę, cukier puder i zmiksować. Płat ciasta francuskiego pokroić na 12 kwadratów i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego kwadratu nakładać po łyżeczce sera, rozsmarować go zostawiając nieposmarowane brzegi (około 1 cm) i posypać borówkami. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 210°C przez około
Oryginalny smakCiasto na drożdżówki jest od Pyszna_codziennosc. Masę makowa od Menu Dorotki z drobną modyfikacją. Wyszło przepysznie. Na ciepło, polane lukrem z sokiem z cytryny są mega pyszne, na drugi dzień są również tak samo dobre :). Składniki na ciasto: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suszonych 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru(...)mąki, 1 łyżkę cukru, mieszam, odstawiam na ok 10min. do wyrośnięcia. Do dużej misy wsypuję 300 g mąki , 30 g cukru, wbijam jajko, wlewam masło i rozczyn, wyrabiam ciasto ok 10 min, ma być miękkie i elastyczne. Zostawiam przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. (zazwyczaj miskę z ciastem wkładam do piekarnika, oczywiście zimnego). Składniki na masę makową
Gotuj z Agnesciasto z rabarbarem to idealny pomysł na weekendowy deser. Świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska na grilla albo na rodzinny piknik. Składniki (na dużą blachę) Ciasto 2 szkl maślanki 2 szkl cukru 1 szkl oleju 4 jajka 5 szkl mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka 0,5 kostki masła 1 szkl mąki 0,5 szkl cukru cukier waniliowy(...)Dodatkowo rabarbar Przygotowanie Maślankę, jajka, cukier i olej wymieszać do połączenia. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem, na ciasto wrzucić pokrojony rabarbar i całość posypać kruszonką. Piec w 180 st. około 50 min. Po upieczeniu można polać lukrem. Autor przepisu: Urszula Artykuł Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką pochodzi z serwisu
Wasze PrzepisyRabarbarowa chmurka, to ciasto które zostało stworzone na wzór Malinowej chmurki, czyli bardzo popularnego i bardzo lubianego ciasta :). Ja sama jestem jego fanką. A w związku z tym, że mamy sezon właśnie na rabarbar, pomyślałam, że zrobię jego rabarbarową wersję :). Rabarbar oczywiście trzeba wcześniej odpowiednio przygotować, czyli w tym przypadku wymieszać z cukrem i upiec. Taki pieczony rabarbar jest przyjemnie(...)kwaskowy ( ale już nie kwaśny ), co idealnie współgra ze słodką bezą. Do swojej Chmurki zrobiłam spód bez pieczenia, z ciasteczek, ale można zrobić go z kruchego ciasta, albo nawet z orkrągłych biszkopcików, jak Wam wygodniej. Rabarbarowa chmurka jest przepyszna i nie wiem czy od teraz nie będzie to moja ulubiona wersja tego ciasta...:). Bardzo polecam! Bezę można upiec dzień wcześniej
Opowieści z piekarnikabrakuje. Bardzo polecam. Upieczcie takie. Będziecie zachwyceni. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 szklanka ciepłego mleka Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru 2 jajka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Na nadzienie: 25 dag sera białego ( u mnie chudy ) 1 jajko(...)drożdżówek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie z ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył''. 2. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę
IzabelawkuchniWspaniałe ucierane ciasto z królującym obecnie na straganach i w ogrodach rabarbarem, wzbogacone o słodziutki marcepan i aromatyczną skórkę z pomarańczy. Wszystkie te smaki idealnie do siebie pasują, sprawiając, że z pozoru zwykłe ciasto staje się źródłem naprawdę niebanalnych doznań smakowych :). Ciasto wychodzi mięciutkie, puszyste, wilgotne i znika bardzo szybko :). Nie zapomnijcie o tym przepisie podczas tegorocznego sezonu na rabarbar(...)utrzeć wraz z cukrem na jasną, puszystą masę ( należy ucierać minimum 5 minut na wysokich obrotach miksera; im dłużej ucierane masło z cukrem, tym bardziej puszyste i delikatne będzie ciasto ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i zmiksować. Do masy dodać suche składniki, śmietanę oraz mleko i wymieszać szpatułką
Opowieści z piekarnika