Ciasto z wkładką orzechową to bardzo smaczne ciasto, któremu ciężko się oprzeć! Artykuł Ciasto z wkładką orzechową pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaPrzepis na świąteczne trójkąciki z ciasta filo z pysznym nadzieniem grzybowym. Składniki 1 op. ciasta filo 0.5 kg boczniaków 0.3 kg pieczarek 1 cebula sól pieprz trochę wody, mleka i oliwy roztrzepane jajko do posmarowania Przygotowanie Cebulę, boczniaki i pieczarki miksuje w blenderze (można zetrzeć na tarce). Dusze na masełku z odrobiną wody do momentu, aż woda odparuje i będzie(...)lepki farsz. Jeden płat ciasta filo smaruję połączeniem wody, mleka i oliwy. Kładę drugi plat i znowu smaruje. Rozcinam ciasto na 5 pasków. Nakładam farsz i zawijam w trójkąty. Zawinięte przekładam na blachę, smaruje jajkiem i do piekarnika na ok. 15-20 min jak będą złociste. Temp. 180 st. C. Z jednego opakowania ciasta wychodzi około 12 trójkątów. Autor przepisu
Wasze Przepisymiski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i rozdrobnij do powstania kruszonki Następnie dodaj żółtko oraz kwaśną śmietanę i wyrób kruche ciasto Podziel je na cztery części i każdą spłaszcz na okrągły placek Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min Orzechy zmiel w blenderze lub bardzo drobno(...)posiekaj Wymieszaj zmielone orzechy z cukrem kryształem Jedną czwartą przygotowanej posypki wysyp na stolnicę formując koło o średnicy ok. 20 cm Na rozsypanych orzechach połóż jedną część ciasta i rozwałkuj na cienki placek o średnicy ok. 25 cm Wałkując ciasto obracaj je i przekładaj na drugą stronę, tak aby posypka wniknęła w każdą część ciasta Podziel ciasto na 8 trójkątów
Słodki BlogPrzepis na ciasto seromakowiec bez pieczenia Dzisiaj kolejna obiecana słodka nowość na świąteczny stół. Prosty przepis na pyszny seromakowiec bez pieczenia. Ciasto seromakowiec na herbatnikach to połączenie jasnej masy sernikowej i ciemnej makowej. Proste ciasto gotowane na herbatnikach bez ryzyka zakalca i innych niepotrzebnych niespodzianek. Seromak dla wielu osób to obowiązkowy wręcz tradycyjny świąteczny wypiek. Ciasto z makiekm i serem(...)poradzi. Seromakowiec z gotowej masy makowej Seromakowiec z gotowej masy makowej lub z maku mielonego wybór należy do Ciebie. Masa makowa ma tylu zwolenników co przeciwników, jeżeli chcesz zrobić ciasto z gotową masą makową, nie widzę problemu. Masz prawo wyboru, nie jestem adwokatem – obrońcą ani oskarżycielem gotowej masy makowej. Kto chce niech używa, kto nie chce niech innym pozwoli
Dieta moja pasjaProponuję dziś przepis na przepyszne ciasto - kołacz z makiem - tradycyjne ciasto ze Śląska u mnie w uproszczonej wersji na małą blachę . Uwielbiam ciasta z makiem i zależało mi na tym, by móc w domu upiec takie ciasto jak z cukierni, by ta warstwa drożdżowa pod makiem nie była za wysoka . Ten przepis jest wynikiem wielu prób i błędów, ale udało
Kawa z mlekiemsoli 2 jajka ok. 300 g masy makowej Przygotowanie Mleko podgrzać, wsypać cukier i dodać drożdże, wszystko razem wymieszać. Do rozczynu dodać rozpuszczone masło, mąkę, jajka i sól. Wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, dokładnie wyrobić i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części, każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy(...)pierwszy placek nałożyć masę makową, przykryć drugim, ponownie rozsmarować masę makową i znowu przykryć ciastem i dać masę. Na końcu przykryć ostatnim plackiem. Na środku postawić szklankę i podzielić ciasto na 16 równych części, brać dwa sąsiadujące końce i skręcać je dwukrotnie wokół własnej osi. Gwiazdę pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem
Wasze PrzepisyBardzo smaczna i szybka przekąska na każdą okoliczność. Roladki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: ciasto francuskie - 1 opak (300 g ) łosoś wędzony - 1opak ( 100g ) 1 - jajko pieprz Przygotowanie: Jajko roztrzepać widelcem. Ciasto wyjąć wcześniej z lodówki. Rozwinąć ciasto(...)desce lekko wałkiem rozwałkować. Ułożyć na samym brzegu ciasta kawałki łososia, posypać pieprzem. Zwinąć w roladę zostawiając koniec ciasta. Posmarować koniec ciasta roztrzepanym jajkiem zwinąć roladę. Następnie całą roladę posmarować jajkiem i pokroić w plastry na jednakową grubość. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem ułożyć na papierze roladki. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C. do zrumienienia roladek
Kuchnia DanusiDzisiaj przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami. Do ciasta dodałam mąkę z pszenicy durum - semoline. Ciasto jest pięknego koloru, elastyczne i plastyczne. W dodatku ciasto nie pęka podczas gotowania i jest bardzo smaczne. Jestem zadowolona z dzisiejszych pierogów :) FARSZ : 2 kg kiszonej kapusty 100 g grzybów suszonych 2 cebule 2 liście laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego kilka(...)ziarnek pieprzu 1 łyżka naturalnej jarzynki około 50-100 g masła sól, pieprz do smaku CIASTO : 500 g mąki - semolina- z pszenicy durum 1 kg mąki pszennej, tortowej szczypta soli około 1/4 szklanka oleju około 750 ml ciepłej wody
Kulinarne Fantazje Marioliprzepyszne ale i pięknie się prezentują, więc dodatkowo ozdobią świąteczny stół. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciastek, będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 80 ciastek po przełożeniu. na ciasto: 400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – to jest około 2 i ½ szklanki 250 ml 100 g cukru pudru – około ¾ szklanki 200 g masła lub margaryny – o temperaturze(...)/rumu do przełożenia ciastek, można również użyć marmolady lub dżemu do obtoczenia ciastek mielone orzechy włoskie lub wiórki kokosowe Link do filmiku z przepisem na: Ciastka Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto – ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem: Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, dodaję szczyptę soli i masło. Składniki łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki, przypominające grubą kruszonkę. Następnie
Uwaga Babcia Gotujeskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 300 g masy makowej opcjonalnie: lukier wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim masę makową i luźno zwijamy w roladę. Następnie tniemy na ok. 2 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni. Pieczemy w ok. 190 st.C na rumiano, przez ok. 20 min. Upieczone i wystudzone ciastka polewamy lukrem. Lukier robię
Domowy Smak JedzeniaPizza, w której znalazł się czerstwy chleb. Dobrze smakuje i jest dobrym sposobem na wykorzystanie resztek pieczywa. Ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki letniej wody 3 łyżki oleju 2 ½ dag drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka cukru szczypta soli 3-4 kromki chleba 1 jajko Dodatki: około 50 dag sera ( u mnie mozarella + gouda) 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)czosnek przyprawa do pizzy Mąkę wsypać do naczynia, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać połową przygotowanego płynu. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki ciasta, chwilę wyrabiać ręcznie bądź hakiem w misie miksera. Ciasto ma być raczej luźne. Chleb pokroić w kostkę, dorzucić do ciasta, wymieszać. Nie ma znaczenia rodzaj chleba. Ja miałam ciemny wieloziarnisty
Praktyczna plDziś szybkie ciasto, tak zwane kryzysowe :) Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego, ale akurat nie macie jajek, to nic nie szkodzi. Ciasto i tak możecie zrobić i to całkiem smaczne ciasto. Dodatkowo jest to ciasto szybkie i proste w wykonaniu. Wystarczy w misce wymieszać składniki suche, dodać składniki mokre i wszystko razem wymieszać. Przekładamy(...)pół mleczna i gorzka) 60 g. śmietanki 30 % Wykonanie: Suche składniki wsypać do miski. Wymieszać. Wlać olej, mleko i ocet. Wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 45-50 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika
Agusiowe smakołykiKopiec kreta to lekkie i smaczne ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, warstwy bananów skropionych sokiem z cytryny, a także puszystego kremu śmietankowego. Składniki CIASTO: 340 g mąki pszennej 2 jajka 220 g cukru 210 ml oleju 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao KREM: 250 g mascarpone 500 ml śmietany kremówki(...)cytryny Przygotowanie Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z sodą, kakao i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy na przemian suche składniki, olej oraz mleko. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm (dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy kakao). Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni
Wasze PrzepisyPrzepis na tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta przełożonego pysznym kremem budyniowym. Składniki Ciasto parzone: 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 6 jaj Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe (40g) 3 szklanki mleka 4 czubate łyżki cukru 200 g masła *szklanka 250ml Przygotowanie Wodę z masłem(...)mieszać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić i ubić z jajkami. Wlać 2,5 szklanki mleka do garnka, dodać cukier, w pozostałej ilości mleka rozpuścić budyń. Wystudzić. Ciasto podzielić na 2 części (blacha 36×26 może być większa) wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach, grzanie góra dół 20-30 minut. Masło (temperatura pokojowa) ubić
Wasze PrzepisyPyszne ciasto z serem i makiem, w dodatku na maślanym spodzie, jedno z moich ulubionych. Seromakowiec nadaje się do zamrożenia przez co możemy je mieć na dłużej. Polecam przepis. CIASTO : 200 g masła 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej tortowej ( z małym czubkiem ) -szklanka ma pojemność 250 ml 2 łyżeczki proszku(...)puszka maku PRZYGOTOWANIE : Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Do utartego masła wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz dodajemy śmietanę. Ciasto dzielimy na dwie połówki, większą i mniejszą. Tą większą rozkładamy na dnie blaszki o rozmiarze 25/30 cm. Ciasto należy podpiec 15 minut w temperaturze 180 % *. Ser- masło ucieramy z żółtkami
Kulinarne Fantazje Marioli