No i wreszcie znalazłam przepis na sękacza. Lubię to ciasto i smakuje dokładnie tak jak te z cukierni a może nawet lepiej ;). Skorzystałam z książki " Kuchnia polska dla każdego". Bardzo polecam wypróbować u siebie w domu , bo jest to pyszny dodatek do porannej , popołudniowej i wieczornej kawki :) Ciasto idealne WielkanocWymiary tortownicy : średnica 19 cmCzas pieczenia : 5-10 minutTemp. pieczenia : 195 C Składniki: 250 g masła 50 g zmielonych migdałów 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki krupczatki ... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Planuje upiec sękacz w domu, ale trochę mnie odstrasza to pieczenie etapami. Może na Wielkanoc się przełamię :)
rzeczywiście jest to dość monotonna praca , ale jaka radość po upieczeniu :)
Wygląda fantastycznie :) Kusi mnie od dawna, ale jakoś nie miała okazji się za nie zabrać...
uwielbiam sękacza, ale nigdy sama nie piekłam, jestem ciekawa jak smakuje taki domowy:)