Upiekłam już dużo różnych bab drożdżowych, jednak z ciasta parzonego jeszcze nie. Dlaczego? No właśnie nie wiem. Teraz przeglądając stare książki kulinarne uświadomiłam to sobie, w związku z tym postanowiłam babkę z parzonego ciasta upiec. Upiekłam ją w mojej nowej starej, kamionkowej formie do pieczenia bab, którą niedawno zdobyłam :) Ciasto świetnie się piecze w kamionkowych formach. Przepis na babkę z ciasta parzonego zaczerpnęłam z książki Kucharz polski Marii Śleżańskiej, z 1932 roku. Babkę upiekłam bez ... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...