Chałka z sześciokrotnym warkoczem - instrukcja zaplatania

Chałka z sześciokrotnym warkoczem - instrukcja zaplatania

Chałka z sześciokrotnym warkoczem - instrukcja zaplatania

Przepis na : śniadanie

Chałka to smaczne drożdżowe pieczywo zaplecione w warkocz. Najpopularniejsza jest pleciona z trzech wałeczków ciasta i ten splot zna każdy. Splotów jest dużo więcej, bo chałki formuje się z 4,5,6 a nawet 7 wałeczków ciasta. Wzrost liczby pasm wcale nie oznacza, że ich zaplatanie staje się coraz bardziej skomplikowane. Na dzisiejszą chałkę wybrałam sześciokrotny warkocz, ponieważ wydał mi się najłatwiejszy i wyróżnia się urodą spośród wszystkich innych. Chałka jest dwukolorowa, połowę ciasta jest z dodatkiem... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.