Przepis na : śniadanie
Chałka to smaczne drożdżowe pieczywo zaplecione w warkocz. Najpopularniejsza jest pleciona z trzech wałeczków ciasta i ten splot zna każdy. Splotów jest dużo więcej, bo chałki formuje się z 4,5,6 a nawet 7 wałeczków ciasta. Wzrost liczby pasm wcale nie oznacza, że ich zaplatanie staje się coraz bardziej skomplikowane. Na dzisiejszą chałkę wybrałam sześciokrotny warkocz, ponieważ wydał mi się najłatwiejszy i wyróżnia się urodą spośród wszystkich innych. Chałka jest dwukolorowa, połowę ciasta jest z dodatkiem... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...