Oryginalny przepis na groszek ptysiowy jest na zdjęciu. Bardzo dziękuję Danielowi, z Ząbkowic Śląskich za udostępnienie mi starych rodzinnych zapisków. Groszek ptysiowy można wykorzystać do wielu dań słodkich i wytrawnym, zup i deserów. Sam też jest pyszny! Groszek ptysiowy · 250g mąki, użyłam orkiszowej jasnej · 250ml wody, · 100g masła, ·  ... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Nasza dieta podczas zimy powinna skupiać się nie tylko na tym, by zrzucić zbędne kilogramy, lecz także utrzymać odpowiednią odporność organizmu.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...