Na przepis natknęłam się podczas lektury książki Marshy Mehran " Zupa z granatów" . Sposób przygotowania tych perskich ciastek przypomina mi nieco polskie faworki (chrust). Różnicą jest dodatek aromatów: wody różanej, kardamonu i cynamonu. Do wykorzystania przepisu zachęciła mnie intrygująca nazwa "słoniowe uszy" 😉 Są chrupiące jak nasz chrust. W smaku i zapachu zdecydowanie bogatsze. 😊 A jaką radochę mają dzieci najpierw podczas wykrawania, potem przy lepieniu, a na koniec w czasie jedzenia 😉😃 Składniki (na o... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)