B abà al rum to klasyczne włoskie (a właściwie francusko-neapolitańskie) ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, nasączone syropem z rumem. Podawane jest często z kremem, bitą śmietaną albo owocami. Oto klasyczny przepis : Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 550) 3 jajka 50 g masła (roztopionego) 2 łyżki cukru 10 g świeżych drożdży lub 4 g suchych szczypta soli 1/2 szklanki mleka (do rozpuszczenia drożdży) Syrop rumowy: 500 ml wody 150 g cukru skórka z cytryny lub p... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...