Gdy mieszkałam we Francji, często na stoiskach cukierniczych w marketach można było kupić polskie ciasto. Wybór był raczej ograniczony, jednak zawsze wśród nich był makowiec. Daleki od ideału, z niewielką ilością masy makowej, często ze zbyt zbitym ciastem. Mimo to smakował bardzo swojsko, przypominał dom. Nic więc dziwnego, że w wielu polskich domach nie ma Świąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej ... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.
Czytaj dalej...Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Małe smaczne cudeńka. Bardzo ładne są te tarty Karolko.Pozdrawiam Cię:)
Bardzo fajny pomysl. Mam puszeczke maku, akurat sie przyda, a za tym tradycyjnym suchym ciastem makowym ja tez nie przepadam. Czy widzialas tlumaczenie przepisu na jezyk francuski? Wychodzi, ze proponujesz opium :) pozdrawiam - Goska
Gosiu nie sprawdzalam tlumaczenia na francuski, ale troche sie zdziwilam. Mam nadzieje, ze nikt nie bedzie mnie za to scigal ;-)pozdrawiam