Szczodraki

Szczodraki

Szczodraki

We Francji z okazji 6 stycznia przygotowuje się galettes de rois - wypiek z ciasta francuskiego wypełniony masą migdałową, w której ukryte jest ziarenko fasoli. Kto je znajdzie do końca dnia będzie królem.  W Polsce również mamy swoje wypieki na święto Trzech Króli. Szczodraki to co prawda nieco zapomniany zwyczaj, ale w niektórych rejonach kraju wciąż żywy. Kolędnicy chodzą po wsi od domu do domu, śpiewają tzw. szczodrówkę, życzą zdrowia i powodzenia w nowym roku, a w zamian częstowani są właśnie szc... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z notatnika dietetyka

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.