Szczodraki

Szczodraki

Szczodraki

We Francji z okazji 6 stycznia przygotowuje się galettes de rois - wypiek z ciasta francuskiego wypełniony masą migdałową, w której ukryte jest ziarenko fasoli. Kto je znajdzie do końca dnia będzie królem.  W Polsce również mamy swoje wypieki na święto Trzech Króli. Szczodraki to co prawda nieco zapomniany zwyczaj, ale w niektórych rejonach kraju wciąż żywy. Kolędnicy chodzą po wsi od domu do domu, śpiewają tzw. szczodrówkę, życzą zdrowia i powodzenia w nowym roku, a w zamian częstowani są właśnie szc... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z notatnika dietetyka

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.