Serdecznie witam i zapraszam na domową chałkę z foremki. Chałka jest bardzo smaczna, puszysta i delikatna, więc polecam upiec. Życzę udanego wypieku i smacznego. Do przygotowania chałki będziemy potrzebowali: 400 g mąki pszennej (typ do 550) – około 2 ½ szklanki 250 ml 150 ml letniego mleka (można odważyć 150 g) 60 g cukru – około 4 łyżek – można dodać więcej 1 całe jajko + 1 żółtko – jajka rozmiar L 60 g masła roztopionego i przestudzonego – około ¼ szklanki 250 ml 25 g drożdży świeżych szczypta soli na k...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...