Przepis na : obiad
Aby zrobić podstawowe ciasto makaronowe należy zapamiętać tylko jedno - na każde 100 gramów mąki (najlepiej włoskiej "00", która jest wyjątkowo delikatna) używamy jednego jajka (najlepiej dużego). Niektóre przepisy mówią jeszcze o szczypcie soli i niewielkiej ilości oliwy. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde można dodać do niego odrobiny ciepłej wody. Wydaje mi się, że makaron zrobiony z 300-400 gramów mąki powinien zaspokoić głód czteroosobowej rodziny. Wykonanie: 1. Na stolnicy wysyp mąkę ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...