Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington
Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington
Polędwica Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu (np. foie gras) lub farszu grzybowego (często obiema), zapiekanej w cieście francuskim. W obiegowej opinii potrawa nazwana została na cześć księcia Wellingtona, generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo (1815). W rzeczywistości jednak pochodzenie nazwy nie jest jasne. Nie pojawia się ona bowiem w XIX-wiecznych książkach kucharskich. Najwcześniejsze jej użycie odnotowuje się w przewodniku po nowojorskich rest... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu mojewypiekiinietylko
Autor
mojewypiekiinietylko
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
polędwiczka, polędwiczki, francuskie, ciasto, pieczarki, szynka, polędwiczki wieprzowe, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, jajko, ciasto francuskie, grzyby, cebula, czosnek, kasza, sok, pasztet, kolacja, mięso, obiad, sałatki, sałatka, pieczarki w cieście, wieprzowina, mięso na obiad, pasztet wieprzowy, ciasto na niedziele, sałatka do obiadu, sałatka na kolacje, smaczna sałatka
Inne przepisy z mojewypiekiinietylko
Dodaj komentarz