Dzisiaj przedstawiam mój pomysł na przekąskę imprezową. Bardzo lubię wymyślać i przygotowywać dania finger food. Rollsy przygotowuję bardzo często, zarówno z ciasta drożdżowego jak i na przykład tortilli. Farsz można komponować do woli. Ja dzisiaj postawiłam na klasyczną pizzę. Może nie jest zbyt dietetyczna, ale przynajmniej wszystkim smakuje - o to chodzi w przekąskach :) PIZZA ROLLS (składniki na 2 blachy) Składniki na ciasto: - 500 g mąki pszennej - 300 ml ciepłej wody - 50 g świeżych dro... czytaj dalej...
Na ciepło są oczywiście smaczniejsze, ale na imprezę przywiozłam już zimne a rozeszły się w parę minut więc na pewno smakowały :)
Ciężko powiedzieć, prawdopodobnie problem tkwi w przygotowaniu ciasta. Kiedyś jak robiłam paszteciki drożdżowe to też mi wyszły bardzo twarde a to dlatego, że dodałam zbyt ciepłej wody do drożdży i ciasto nie wyrosło wystarczająco. A im bardziej pulchne tym bardziej miękkie. Oprócz tego tłuszcz dodawany do ciasta powinien być w temperaturze pokojowej, a ugniatanie powinno trwać co najmniej 10 min. Tak się składa, że jutro zamierzam zrobić rollsy, będę podwójnie zwracać uwagę na ich przygotowanie i zgodność z przepisem. Pozdrawiam :)