Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe

Składniki: ( szklanka 250 ml, porcja na ok 30 sztuk) Mąka pszenna 250 g Mleko 1/2 szklanki (letnie) Cukier łyżka Masło 50 g Drożdże świeże 25 g Jajko 1 Spirytus/wódka/ocet łyżka Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Przygotować rozczyn. Do miski rozkruszyć drożdże, wlać letnie mleko oraz cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajko, łyżkę wódki, przestudzone masło oraz mąkę. Ciasto wyrobić do czasu, aż ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarne przygody

Warto przeczytać

15 najlepszych przepisów na Tłusty Czwartek

Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.