Ciasto: 500 g mąki 300 g ciepłej wody 30g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Do miski przesiać mąkę, dodać letnią wodę, wkruszyć drożdże, dodać sól i cukier oraz oliwę. Teraz wyrabiamy ciasto przez chwilę, aż będzie odchodzić od ręki (jeśli jest za rzadkie dodać odrobinę mąki). Odkładamy ciasto w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia (mniej więcej do podwojenia jego objętości). Ciasta powinno wystarczyć na dwie duże blaszki, jeśli robicie pizzę na dość cienkim cieście. Spo... czytaj dalej...
Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...