pizza przepis - 7229 przepisów

Przepis na pizze. Ciasto na pizze. 1962

Pizza to tradycyjny element kuchni włoskiej, lecz obecnie popularna jest na całym świecie. Pierwotnie była wykonywana z wytrawnego ciasta makaronowego, a później zaczęto używać także ciasta drożdżowego . By ciasto na pizze wyszło idealne, powinno być pieczone w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizza jak z pizzerii Domowa pizza: ciasto na pizzę jak z pizzerii : przepis na pizzę jak z pizzerii(...)chrupiące ciasto i dodatek ziół, nadają pizzy niepowtarzalnego smaku. Przepis na tę pizzę jest najczęściej wykorzystywanym przepisem przez czytelników tego bloga. Ciasto chlebowe na pizzę – najlepszy przepis na pizzę! Ciasto chlebowe na pizzę – najlepszy przepis na pizzę ! Ten przepis na pizzę skradł moje serce już jakiś czas temu, gdy po raz pierwszy w moje ręce trafiła książka kucharska

Kulinarne Przeboje
Dobra pizza z sieciówki – czy to możliwe? 145

Uwielbiam pizzę w każdej postaci :) Mieszkając w dużym mieście mamy do wyboru wiele różnych pizzerii w tym także sieciówki. Domino’s Pizza to światowy gigant jeśli chodzi o przygotowanie i sprzedaż pizzy. Postanowiłem sprawdzić czy pizza, którą znamy głównie z ulotek zostawianych w skrzynkach pocztowych smakuje tak dobrze jak jest przedstawiana. Dostawa, odbiór osobisty czy na miejscu? Domino(...)Pizza to przede wszystkim pizza w dostawie, jednak jeśli chcemy możemy również zamówić pizzę i odebrać osobiście. Ale jeśli nie dysponujemy specjalną torbą termiczną to musimy się liczyć z tym, że szybko nam wystygnie. Dużo rzadziej pizza jest konsumowana w lokalach. Praktycznie w każdym lokalu znajdziemy stoliki, przy których możemy zjeść zamówioną pizzę, jednak to już nie to samo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa pizza – szybko i smacznie 182

Wiele osób ma wrażenie, że zrobienie domowej pizzy wymaga sporo czasu i wysiłku. To jest błędne myślenie pokażę Wam jak szybko zrobić ciasto na pizzę i w jaki sposób przygotować jej domową wersję. Po przeczytaniu tego wpisu, coraz rzadziej będziecie zamawiać pizzę z dostawą , a już praktycznie zrezygnujecie z gotowców… Sprawdźcie i przekonajcie się sami :) Składniki na ciasto(...)szklanki wody 2 łyżki oliwy szczypta soli 1 i 1/3 szklanki mąki 10g drożdży szczypta cukru Składniki na pizzę mozzarella (najlepiej w bloku) szynka dowolne ulubione składniki Składniki na sos pomidorowy puszka pomidorów w zalewie 2 ząbki czosnku szczypta cukru szczypta soli czarny pieprz 2 łyżki octu winnego oregano bazylia Przepis na ciasto na pizzę W niewielkiej misce mieszamy drożdże

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Australijska pizza w Warszawie 158

będzie chciał to do niego trafi – czasem przypadkiem, czasem z polecenia. W lokalu dominują kształty sześciokątne i logo pieska, znajdziemy je na ścianach, pudełkach od pizzy, serwetkach. Posiłek natomiast zjemy na ręcznie robionych drewnianych stołach, na piętrze stoi zabytkowy kredens, a pizza jest wypiekana z przywiezionych przez właściciela z Australii formach. Na dole lokalu znajduje się dosłownie kilka stolików(...)gdzie najczęściej zasiadają osoby chcące zamienić kilka słów z właścicielem i kucharzem w jednej osobie. Piętro to już znacznie większy wybór miejsc do siedzenia. Menu i pizza W menu restauracji znajdziemy ponad 20 pizzy, które można powiedzieć są autorskimi pomysłami właściciela. Jednak w dużej mierze opierają się na potrawach wywodzących się z Australii. Wśród pizzy znajdziemy takie pozycje jak pizza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tutti Colori – pizza prawdziwie włoska 146

jakiegoś czasu mieliśmy ochotę na pizzę, postanowiliśmy znaleźć zatem restaurację, w której będziemy mogli taką pizzę zjeść i poczuć choć trochę klimat słonecznych Włoch i wieczorów spędzanych w gronie znajomych przy dobrej pizzy i rozkoszując się dobrym winem. Wybraliśmy się zatem w okolicę centrum handlowego Arkadia na ulicę Burakowską do Tutti Colori . To restauracja, która zajęła w jednym z rankingów(...)zamieni choć słowo :) Rewelacja!!! Obok w garażu powstał również bar i leżaczki, gdzie goście mogą posiedzieć i zrelaksować się po wyśmienitym posiłku, ale o tym za chwilę :) Menu i pizza Kiedy już zdecydowaliśmy wybrać się do Tutti Colori zerknęliśmy w kartę i tutaj byliśmy mocno zaskoczeni. Spodziewaliśmy się restauracji typowo włoskiej z pizzą i makaronami, a tutaj w menu naszym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 224

Pizza to jedna najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. I kto czyta nasz blog zdążył zauważyć, że pizza często gości na naszym stole. Pizza u mnie ma różną postać: pizza rolls, czy też ma formę małych owalnych krążków, czy też jest kwadratowa o powierzchni blachy do pieczenia. Nieraz moja pizza jest na wysokim cieście, niekiedy jest cienka, zrobiona na płaskim placku(...)ciasta drożdżowego. Forma pizzy zależy od zachcianek zamawiających;) Zaopatrzyłam się niedawno w kamień do pizzy, który jest bardzo zachwalany w Internecie. Przygotowałam dwie pyszne pizze w ciągu 20 minut. Pizza smakiem i wyglądem przypomina taką jak z pizzerii, okrągła na cienkim, niezbyt wypieczonym drożdżowym cieście. No i co? No i wyszła cudowna w smaku, lekka pizza, pizza na kamieniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
7 niecodziennych przepisów na Światowy Dzień Pizzy 136

Pizza dla leniwych, czyli bez zagniatania, pizza dna cieście z kalafiora, z komosy, z kurczaka, pizza na super cienkim cieście, pizza błyskawiczna do zrobienia w 10 minut i pizza w stylu zero waste – siedem oryginalnych przepisów na najpopularniejsze danie świata. Dzisiaj przypada doroczne święto wszystkich amatorów pizzy – Międzynarodowy Dzień Pizzy. ”Dwanaście pizz, nam i naszym następcom na każde Boże(...)Wielkanoc” – to fragment z dokumentu datowanego na 997 r. zawierającego spis dziesięciny należnej arcybiskupowi Gaety we Włoszech od dzierżawców jego młynów. To pierwszy w odnotowany przypadek użycia słowa „pizza” w historii. Dzisiaj jest to jedno z najczęściej używanych slow na świecie, a pizza należy do ulubionych dań niezależnie od szerokości geograficznej. 9 lutego pizza i pizzożercy mają swoje święto

Niedzielny kucharz
Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii 4984

Post Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę (na drożdżowym zaczynie)? 175

zrobić domowe ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie - przepis krok po kroku. Bardzo lubię domową pizzę. Jest (prawie) tak dobra jak z pizzerii, a co najważniejsze, jej przygotowanie sprawia mi dużo radości. Od prawie dwóch lat robię ją na moim ulubionym cieście na drożdżowym zaczynie, które dodatkowo rośnie przez noc w lodówce, dzięki czemu ma lepszy smak. Ciasto choć czasochłonne(...)robi się praktycznie samo, a wychodzi z niego taka pizza jaką lubię - cienka i chrupiąca. Gdy ostatnio robiłam pizzę śniadaniową , wreszcie się zebrałam i sfotografowałam dla Was proces przygotowywania mojego ulubionego ciasta na pizzę. Odtąd będę Was odsyłać do tego wpisu przy kolejnych przepisach. Zapraszam więc na przepis krok po kroku na domowe ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie. Ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 308

niedawna mam możliwość testowania kamienia do pizzy i pieczywa marki Bakero . Nie będę ukrywać, że propozycja bardzo mnie zainteresowała, gdyż kilka miesięcy wcześniej zastanawiałam się nad kupnem owego sprzętu. W moim domu pizza gości dość często ze względu na jej nieograniczoność smaków. Jedynie czego mi do tej pory brakowało w pieczeniu tradycyjnym na blaszce to efektu chrupiącego spodu prosto(...)pizzerii, więc byłam ciekawa jak w domowych warunkach będzie się sprawował granitowy kamień, o którym wiele wcześniej czytałam.  Na pierwszy ogień dokonałam porównania pizzy pieczonej w formie tradycyjnej, tj. na blaszce oraz pizzy z kamienia.  Stwierdziłam, że forma testu najdokładniej pokaże mi wszystkie zalety jak i niuanse produktu. Chciałam podczas próbowania dwóch wersji zobaczyć pewne cechy, które będę

Fabryka pomysłów
Pizza, najlepsze przepisy 365

Pizza, najlepsze przepisy. Pizza to potrawa kuchni włoskiej, którą je się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę(...)pomidory, oliwki, wędlinę i sery, formuję ją zaś różnie, moja pizza jest ma różną postać. Zgodnie z zasadami pizzę robi się z mąki pszennej z drożdżami, wody, soli, cukru oraz oliwy z oliwek, ale niekiedy odbiegam od tej zasady, kiedyś do ciasta na pizzę dodawałam jajko. Ciasto przeważnie wyrabiam za pomocą robota ze specjalnym hakiem, ale gdy ciasto wyrośnie, formuję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić pizzę (tutorial + film) 254

Domowa pizza może smakować jak z włoskiej restauracji – zrobienie idealnego ciasta na pizzę jest łatwiejsze niż się wydaje. Trzeba tylko poświęcić mu czas i uwagę. I znać kilka wskazówek, które znajdziesz w tym wpisie. Poznaj nasz patent na idealne ciasto na pizzę. 1. Zagnieć ciasto wcześniej Jeśli chcesz by Twoja pizza smakowała jak z włoskiej pizzerii, nie zagniataj ciasta(...)ostatniej chwili przed pieczeniem. Nie warto. Jest sporo receptur na błyskawiczną pizzę, ale ma się ona do klasycznej pizzy, jak błyskawiczna zupka, do tradycyjnej, długo gotowanej na wolnym ogniu. Zaplanuj pieczenie pizzy z wyprzedzeniem, zagnieć ciasto dzień wcześniej i odstaw na noc do lodówki. Możesz ciasto przygotować nawet dwa, trzy dni przed pieczeniem, bo spokojnie wytrzyma ono w lodówce

Niedzielny kucharz
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 286

Moje drugie pół da się zabić za makaron. Ja zachorowałam na pizzę. Na bite dwa tygodnie stałam się całkowicie monotematyczna – pizza zombie. Łatwo było zdiagnozować że zachorowałam bardzo, bardzo ciężko – głęboko zarywałam noce żeby czytać, spisywać, porównywać sposoby obchodzenia się z ciastem, czasy fermentacji i techniki pieczenia, a kiedy zasypiałam – widziałam placek z rozkosznie podniesionymi, lekko nadpalonymi brzegami… Obejrzanych zdjęć(...)przeczytanych artykułów, tłumaczeń z włoskiego i z angielskiego było tyle, że poczułam się jakbym drugi raz pisała magisterkę. Nie mam pieca chlebowego opalanego drewnem. Chcę prawdziwą włoską pizzę. A jak ja czegoś chcę, to strach się bać. Jeśli macie aktywny, dojrzały zakwas pomińcie cały proces jego przygotowania. Zakwasu przed dodaniem do ciasta nie dokarmiamy.   ZAKWAS Nie będę opisywać dokładnie

Karo in the Kitchen
Pizza (Ciasto na Pizzę) z Kaszą Manną 207

Ciasto na pizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może wydawać się oryginalnym rozwiązaniem. Sceptyków gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Dodatek kaszy manny powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące, a przy tym nie traci sprężystości i miękkości.  Ciasto wychodzi przepyszne i być może(...)okaże się, że wielu z nas zaliczy go do ulubionych przepisów na spód do pizzy. Ciasto na Pizzę z Kaszą Manną - Składniki: (ok. 3 spody o średnicy 25 cm ) 1,5 szklanki maki pszennej (najlepiej tortowej) 3/4 szklanki cieplej wody 1/2 szklanki kaszy manny 35 g drożdży łyżka oliwy z oliwek łyżka miodu szczypta soli ponadto: sos pomidorowy przyprawy: bazylia

Słodka Strona
Światowy Dzień Pizzy i rozwiązanie konkursu 182

Dzisiaj 9 lutego obchodzimy światowy dzień pizzy – dla wielu najsmaczniejszy dzień w roku. Pizza jest najpopularniejszą potrawą na świecie, bo codziennie sprzedawanych jest ponad 13 milionów pudełek pizzy. A dziś można ją jeść bez wyrzutów sumienia i w dowolnych ilościach. Na czym polega sekret popularności tej potrawy? Na chrupiącym cieście, zapachu(...)unoszącym się w powietrzu po jej upieczeniu, smaku ulubionych dodatków czy ciągnącemu się serowi? Postawa dobrej pizzy Oficjalnie smakosze kulinarni wyróżniają 50 rodzajów pizzy – i właśnie ta różnorodność tłumaczy w dużym stopniu popularność tej potrawy, bo każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak podstawą dobrej pizzy jest ciasto – jeżeli potrzebujecie pomocy w jego przygotowaniu

KuchniaWeDwoje.pl
9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Krótka historia + sprawdzone przepisy na pizzę! 182

Pewnie zdziwiłby się Raffaele Esposito, gdyby wiedział, że upieczona przez niego w 1898 roku pierwsza pizza Margherita stanie się jedną z najpopularniejszych potraw świata. Pewnie zdziwieni byliby też i Grecy oraz Rzymianie, którzy jeszcze w czasach starożytnych wypiekali pierwsze „pizzę”. Jeżeli myślimy o ojczyźnie pizzy, to bez wahania wskazujemy Włochy. W dużej części słusznie, bowiem to właśnie(...)Italii zapoczątkowany został prawdziwy szał na tę potrawę. Ponadto właśnie Włochom zawdzięczamy pizzę w formie, jaką znamy dzisiaj. Ciasto na pizzę Grecy byli pierwsi Jednak zanim Włosi zaczęli wypiekać pizzę, robili to przed nimi Grecy, którzy jeszcze przed naszą erą piekli placki z dodatkiem oliwy, ziół i czosnku. Z zasady było to proste jedzenie dla ubogich ludzi. Po odkryciu przez

Jakugotujesz.pl
Pizza pieczona na kamieniu 239

Ostatnio, sporo z Was, moich czytelników, zdradziło, że nie lubi cebuli. Powiedzcie mi, jak to jest z pizzą? cebulkę na nią kładziecie, czy nie? A jak zamawiacie pizzę, to bez cebuli? Ja nie potrafię sobie wyobrazić, pizzy bez cebulki :) Ten smak ... nic go nie zastąpi. Oboje z Mężem uważamy, że pizza zrobiona przez nas jest smaczniejsza niż taka zamówiona(...)pizzerii, dlatego ostatnio znacznie częściej sami ją pieczemy niż zamawiamy. Wiadomo, że zagniecenie ciasta, przygotowanie pizzy i jej upieczenie trwa dość długo, tak więc szukałam sposobu na przyśpieszenie tego procesu. Znalazłam: KAMIEŃ DO PIECZENIA PIZZY mam dokładnie ten model   Kamień ma idealny rozmiar, jego średnica wynosi 33 cm. W zestawie jest metalowa podstawką, dzięki której można serwować pizzę

Co w głowie piszczy

Proponowane wyszukiwania