pizza przepis - 7229 przepisów (strona:4/482)

Festiwal Pizzy – byłem i … 178

Pizza Hut wprowadziła jak co roku Festiwal Pizzy. Byłem spróbowałem i … czy pójdę po raz kolejny – myślę, że tak ale z ciekawości i dopiero w przyszłym roku. Zacznijmy od początku. Festiwal Pizzy polega na tym, że płacimy tylko raz i jemy tyle pizzy ile chcemy, niestety nie wybieramy z dowolnych smaków, tylko możemy przyjąć albo odmówić przyjęcia kawałka(...)pizzy, która w danej chwili jest roznoszona na sali. W tym roku Festiwal Pizzy został podzielony na kilka części, w każdej z nich będziemy mogli spróbować nowych pizzy, które wcześniej nie były w menu i tak: tydzień 1-2 – smaki Ameryki ( Manhattan , Mexico Cziko , California Dream ) tydzień 3-4 – smaki Polski ( Wiejska , Góralska , Mazurska ) tydzień

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wreszcie piąteczek i pora na pizzę 195

Przepis na pizzę! Jakoś tak się przyjęło u mnie w rodzinie, że w piątki jemy pizzę. Czasami jest to pizza z pobliskiej pizzerii, ale najczęściej jest to domowa pizza mojej produkcji. Mam mój wypróbowany przepis na pizzę ale czasami wprowadzam jakieś nowości, które od razu są wykrywane przez moich milusińskich. To samo ciasto na pizzę można wykorzystać do pizz(...)różnym nadzieniem. Nigdy nie robię jednej pizzy, minimum trzy, ale każda jest inna, bo u nas w domu każdy lubi coś innego! Dzisiaj obok kapryśnej pizzy upiekłam pizzę bianco i pizzę z jajkiem sadzonym. Pizza z jajkiem to moja ulubiona pizza. Dzisiaj znalazły się na niej szparagi, szpinak, pomidory i boczek. Jest to pizza bez sera nad czym ja zbytnio

codojedzenia
Pizza alpejska (na puszystym cieście) 219

Składniki: CIASTO NA PIZZĘ: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody; 1/4 szklanki pełnego mleka w proszku; Opakowanie drożdży suchych instant (o wadze 7 g); 1 łyżka białego cukru; 1/2 łyżeczki soli; 2 łyżki oleju. ŚMIETANOWY SOS DO PIZZY: 1 łyżka masła; 1 łyżka mąki pszennej; 1/4 szklanki zimnego mleka; 65 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)łyżeczki suszonego tymianku; Szczypta białego pieprzu; Szczypta soli.  DODATKI DO PIZZY: 150 g startej mozzarelli; 200 g pieczarek; 1 średnia cebula; 4 cienkie plastry wędzonego boczku + 1 łyżka oleju do podsmażenia; 1 łyżka masła klarowanego. Sól; Pieprz. DODATKOWO: 2 łyżki roztopionego, wystudzonego masła do posmarowania brzegów pizzy; Blacha o wymiarach 23 x 33 cm (jak u mnie, jeśli pizza

Gospodyni Miejska
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 147

pojawiają się jednego dnia o jednej godzinie. W tym miesiącu miałyśmy trochę trudności, żeby wszystko zgrać, ale w końcu jakoś się udało ;)  Luty to miesiąc pizzy, więc zapraszam Wam na kulinarną podróż z zapachem i smakiem tego przysmaku. Baner zrobiła Magda z bloga  www.only-my-simple-kitchen.blogspot.com Oto lista blogów, gdzie znajdziecie inne pizze: PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com MARTA www.magicznezyciemarty.pl(...)KASIA http://bakeandtaste.blogspot.com/ MONIKA www.papryczkaa.blogspot.com MAGDA www.only-my-simple-kitchen.blogspot.com IWONA www.izioni-smaki.blogspot.com EWA www.ewakuchennie.blogspot.com JUSTYNA www.tysiagotuje.pl MARZENA www.zaciszekuchenne.blogspot.com BEATA www.staregary.blogspot.com PATRYK I ADA www.cookpl.blogspot.com Inspiracją dla mnie była Aggie i jej domowa pizza . Okazała się strzałem w dziesiątkę! Wszyscy w domu zajadali się nią ze smakiem. Krucha, ale jednocześnie delikatna i miękka. Musicie jej spróbować :) Przepis nieco zmodyfikowałam, ale myślę, że Aggie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa pizza z grilla z warzywami i serem śródziemnomorskim 154

Pizza z grilla to rewelacyjny pomysł na ciepłe dni, kiedy jak najwięcej czasu chcemy spędzać na dworze.  Wyobraźcie sobie, że siedzicie w ogrodzie z przyjaciółmi lub rodziną, popijacie wino i delektujecie się pyszną pizzą prosto z rusztu. Gwarantuję Wam, że zrobicie tym przepisem furorę na przyjęciu w ogrodzie i zaimponujecie wegetarianom.  Skąd właściwie ten pomysł? Czy pizzę można(...)grillować? Zastanówcie się chwile, jakie warunki panują w piecach we włoskich pizzeriach. To dzięki bardzo wysokiej temperaturze, nieosiągalnej w domowych piekarnikach, pizza ma chrupiący i apetycznie przypieczony spód. Grill może rozgrzać się dużo bardziej od piekarnika, dzięki czemu pizza z rusztu smakuje rewelacyjnie . Dodatkowo, kto ma ochotę odpalać piekarnik, kiedy upał za oknem? Pizzę możecie upiec na kamieniu do pizzy

Chilli Czosnek i Oliwa
Włoska wyprawa – pizza 187

Ostatnim czasem byliśmy na chwilowym urlopie we Włoszech, dokładniej w Rzymie. Oprócz wielu zabytków i miejsc wartych odwiedzenie nie obyło się również bez degustacji prawdziwego włoskiego przysmaku – pizzy. Poniżej kilka słów o historii pizzy :) Włoski przebój Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pizzy. To chyba najbardziej popularna potrawa kuchni włoskiej. Przez setki lat we Włoszech wypiekano płaskie placki(...)drożdżowe doprawione serem i ziołami. Pizza z pomidorami pojawiła się dopiero w XVIII wieku. Pizza swoją popularność zawdzięcza włoskim emigrantom, którzy w poszukiwaniu lepszego życia przenosili się do Stanów Zjednoczonych. Włoskie placki bardzo szybko przypadły do gustu Amerykanom, którzy pokochali tę potrawę. We Włoszech wyróżnia się dwa podstawowe gatunki pizzy. Pizza Neapolitańska ma dość grube ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak upiec w domu pizzę jak z włoskiej pizzerii? - darmowy ebook na Międzynarodowy Dzień Pizzy! 163

Już dziś wszyscy miłośnicy pizzy obchodzą swoje święto. Z tej okazji mam dla Was prezent - ebook na temat domowej pizzy. To ponad 30 stron przepisów oraz porad, które ułatwią Wam uzyskanie w domu pizzy przypominającej tę z włoskiej pizzerii. Ebook udostępniam zupełnie za darmo dla wszystkich subskrybentów mojego właśnie uruchomionego Chilli-Czosnkowego Newslettera! Jak upiec w domu pizzę(...)włoskiej pizzerii? - darmowy ebook Prawie rok temu zaczęłam na blogu cykl "Domowa pizza" , aby zachęcić Was do przygotowywania pizzy w domu. Praktycznie co miesiąc pojawiały się jeden lub dwa przepisy, cykl się rozrastał, gromadząc kolejne sprawdzone receptury na ciasto, sosy oraz same pizze. W tym czasie upiekłam wiele pizz w domu i dużo się nauczyłam. Miałam też okazję uczestniczyć

Chilli Czosnek i Oliwa
Małe co nieco dla amatorów pizzy 306

Włoski przysmak, jakim jest pizza, na dobre wpisał się w naszą kulturę. Pizza robiona w Polsce znacznie różni się zarówno smakiem, jak i grubością ciasta od tej robionej we Włoszech, jednak jest to danie, które bardzo często gości na naszych stołach. Ile ludzi, tyle gustów i opinii. Jedni uwielbiają pizzę w spolszczonej wersji, z dużą ilością składników, na grubym drożdżowym(...)cieście, oblaną dużą ilością sosu czosnkowego i pomidorowego. Inni smakują się w typowo włoskiej pizzy, na bardzo cienkim cieście, z dodatkiem oliwy i uważają sosy serwowane jako dodatek za profanację tego dania. Bez względu na to, czy lubimy pizzę na grubym, czy cienkim cieście, z dużą lub małą ilością dodatków oraz z dodatkiem sosów lub bez, podstawą każdej z nich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki jak pizza czyli pizza rolls 212

Do zrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu  Co do Jedzenia . Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry

Stare Gary
Odrobina Włoch w Warszawie 260

Ostatnio na blogu pojawił się wpis na temat włoskiej pizzy i naszej krótkiej podróży do słonecznej Italii, gdzie mieliśmy okazję spróbować tego popisowego dania. Postanowiliśmy poszukać w Warszawie miejsca, w którym będziemy mogli skosztować pizzy rodem z Włoch, a jako że nadarzyła się świetna okazja (urodziny Madzi), to postanowiliśmy odwiedzić Ciao a Tutti DUE. O tej restauracji słyszeliśmy od znajomych(...)bardzo dużo dobrych słów, komentarze w internecie też były bardzo pozytywne, więc wybraliśmy się tam z nadzieją, że pizza będzie jak ta we Włoszech… i muszę Wam powiedzieć …. Lokalizacja Ciao a Tutti DUE – to restaurata mieszcząca się przy ulicy Dąbrowskiego 27 , mniej więcej pośrodku- pomiędzy ulicą Puławską i Al. Niepodległości. Najłatwiej i najszybciej dojedziecie tam metrem ( przystanek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza "Warzywko " i "Hawajska" 159

Pyszne ciasto na pizzę zrobicie z 1 kg mąki , ciasta starczy na zrobienie 3 dużych blach pizzy :) Oczywiście częśc ciasta można sobie zamrozic i zjeś w pózniejszym terminie. Ciasto wychodzi naprawdę pysznie puszyste, sprężyste i z dodatkiem przeróżnych dodatków wyjdą Wam "przecudnej urody " pizze :) My zrobiliśmy sobie dzisiaj 2 pizze : hawajską i warzywną. Taka pizza w sam raz nadaje(...)rodzinne przyjęcia bo wyrośnie z niej duuuużo ciasta :) Składniki na 3 duże pizze : blacha ok. 33 x 37 cm - pizza hawajska                                          okrągła średnica 31 cm - pizza 'Warzywko

Słodkości i nie tylko
Pizza trochę inaczej (w dwóch wersjach) 171

wstępie zaznaczę, iż mam nadzieję, że żaden Włoch nie będzie miał mi za złe, że to co przygotowałam nazwałam pizzą. A mogłoby być tak dlatego, że ciasto do tej pizzy to nie tradycyjne drożdżowe, ale francuskie. Jest bardzo łatwe w użyciu, a także nie musi rosnąć co najmniej kilkudziesięciu minut w przypadku tego pierwszego, co zaoszczędza nam sporo czasu(...)razem postanowiłam zrobić pizzę w dwóch wersjach nazwanych przeze mnie męską i damską. Pierwsza z nich skierowana jest do typowych mięsożerców, druga zaś jest lżejsza i zdrowsza. Oczywiście robiąc własną pizzę można dowolnie łączyć użyte przeze mnie składniki lub też warto dodać takie, które najbardziej lubicie. W ten sposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom. Składniki na 2 małe

Zakręcony Widelec
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 183

Pizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy(...)Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata (Margherita di Savoia). Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mocarella i bazylia, tworzące trójkolorową kompozycję odpowiadającą narodowym barwom Włoch. Nazwano ją margheritą i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z Łososiem i Warzywami 237

była bardzo szybka akcja. Wpadł pomysł, czasu mało. Pizza z warzywami, czy warzywa z pizzą? Ja nazwałabym pizza na bogato. Pizza, którą naprawdę można się najeść. Lubię warzywa al dente, więc mieszanki nie przysmażałam wcześniej na patelni. Jedyne co zrobiłam, to rozmroziłam mieszankę, aby nie puściła mi wody na ciasto podczas pieczenia. Niekonwencjonalne pomysły bywają zaskakujące, a ten pomysł zaowocował(...)pyszne danie! Składniki na 2 pizze o średnicy 31 cm: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 3,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju z awokado Greencado 3/4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Do miski wsypuję sól, następnie przesiewam mąkę, robię wgłębienie, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i wlewam ciepłą wodę, jednocześnie mieszam

Blondynka Gotuje
Idealne ciasto na pizzę 398

Długo szukaliśmy najlepszego przepisu na pizzę, tak długo aż znaleźliśmy. Ciasto jest takie jakie lubimy: cieniutkie, chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie. Pizza jest częstym gościem w naszym domu, bo znakomicie nadaje się do spożytkowania rozmaitych pozostałości po pieczystym z niedzielnego stołu: po pieczeni wołowej, czy pieczonym kurczaku, które albo zapiekamy na pizzy, albo jako nadzienie trafiają do calzone(...)Mamy też doskonały przepis na pizzę z kurczakiem gotowanym – opublikujemy go w przyszłym tygodniu. W powszechnym przekonaniu pizza jest daniem tuczącym, co wynika z niewłaściwych skojarzeń z przeładowanymi serem i tłuszczami fastfoodowymi pizzami, jakie sprzedawane są w sieciowych barach szybkiej obsługi. Jeśli byliście we Włoszech z pewnością próbowaliście pizzy i na pewno zauważyliście, że nie jest przeładowana składnikami

Niedzielny kucharz