Składniki: 200 g polędwicy wołowej olej rzepakowy 1 marchew 1 cebula dymka 1 melon garść sałaty pęczek kolendry papryka żółta i czerwona 1 łyżka sezamu prażonego na suchej patelni Sos: saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem sok z 2 limonek 3 łyżeczki cukru brązowego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tartego imbiru listki posiekanej kolendry 1 papryczka chilli pokrojona w plasterki(...)melona zrobione obieraczką do warzyw, paprykę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy w paski i układamy na sałatce. Całość posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni. Sos: Wyciskamy sok z 2 limonek, dodajemy cukier brązowy, sos sojowy, starty korzeń imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i listki kolendry. Wszystko razem mieszamy z saszetką oleju Kujawskiego z czosnkiem.Sos podajemy obok
Smakowity Blog Kulinarnyrondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj
Smaki Edytykonserwowych 1 duża cebula czerwona 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli kapusta pekińska 125 g żółtego sera sól i pieprz do smaku sos czosnkowy ketchup Przygotwanie: Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć i ostudzić. Przygotować sos czosnkowy. Kapustę poszatkować ułożyć pierwszą warstwę. Ogórki pokroić w drobną kostkę (nie trzeba obierać(...)skórki). Ułożyć na kapuście. Cebulę pokroić w pióra, wyłożyć na ogórkach. Kolejną warstwą jest sos czosnkowy, rozsmarowany łyżką. Paprykę czerwoną i żółtą pokroić w 3 cm paski, dodać jako kolejną warstwę. Usmażoną pierś wyłożyć na papryce i posmarować ja ketchupem. Kolejną warstwą jest kukurydza, a następnie czerwona fasola (wcześniej przepłukana). Żółty ser pokroić w 0,5 cm kostki i posypać
cooklifeDzisiaj bardzo wykwintny obiad lub kolacja, jednak tylko dla dorosłych, na wyjątkowe chwile. Dlaczego dla dorosłych? W skład wyjątkowego sosu wchodzi sporo alkoholu, nie jest on wyczuwalny jednak aromat podkręca cały smak. Niby zwykły i znany sos dla większości z Was, a jednak inny. Do tego białe wino i kochani mężczyźni możecie się popisać z wieczorną kolacją. Porcja(...)oliwą smażymy mięso, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, wszystko podsmażamy, doprawiamy i dodajemy piwo z koniakiem, dusimy aż większość wody wyparuje. Dodajemy pastę pomidorową, sos tabasco i świeżą bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Podajemy makaron z sosem i starkowany serem Lazur. Idealnie komponuje się
Niezły Młynekwięcej możliwości mamy w takim wypadku, niż kiedy zamawiamy gotową. Ilość wariacji jest niemal nieskończona! Mogą być na spodzie cieniutkim i kruchym, albo grubszym i pulchnym. Z różnymi sosami i dodatkami. Tylko wyobraźnia nas ogranicza! Ja tym razem postawiłam na jesienny zestaw, i muszę przyznać, że wyszła zachwycająco. Lekko słodkawa dynia, a do tego boczek, cebula i kozi ser przełamujące(...)oprze. Pizza z dynią i gruszką Składniki: (na 2 pizze) ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody sos: 125 g serka kremowego 2 łyżki maślanki sól pieprz wierzch: 250 g dyni bez skóry 150 g wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 180 g miękkiego koziego sera
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSpaghetti z tuńczykiem, marchewką i mascarpone... Długie, cienkie nitki makaronu. Aksamitny sos na bazie serka mascarpone. Kawałki tuńczyka i wiórki marchewki. Szybkie i proste danie. Polecam! Składniki: 250 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty); Puszka tuńczyka w oleju (waga netto po odcedzeniu około 130 g); 1 średnia cebula; 1 duża marchewka; 250 g serka mascarpone; Czubata łyżeczka oregano; Łyżeczka(...)startą marchewkę, oregano, pieprz ziołowy, zwiększyć ogień, wymieszać i chwilę razem podsmażać (około 2 minuty). Następnie dodać na patelnię mascarpone, poczekać, aż serek się rozpuści i całość dobrze wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem. Do ugotowanego makaronu dodać sos, wymieszać i podawać gorące. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach w oleju, ale może być także
Gospodyni MiejskaMakaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem... Sprężysty makaron oblepiony kawałkami tuńczyka. Mocno zielony brokuł i chrupiące ziarna słonecznika. Całość w śmietanowym sosie. Pycha! Składniki: 250 g makaronu (u mnie sprężynki); 1 średni brokuł (o wadze około 500 g); Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto po odsączeniu 130 g); 1 cebula; 50 g łuskanych ziaren słonecznika(...)wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut. Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać ugotowane różyczki brokuła, uprażony słonecznik oraz sos śmietanowy z tuńczykiem. Dokładnie wymieszać. Podawać zaraz po ugotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym
Gospodyni MiejskaSurówka z marchewki, jabłek i pora... Wiórki chrupiącej marchewki i soczystych jabłek. Krążki ostrego pora, szczypiorek i natka pietruszki. W towarzystwie słodko-kwaśnego w smaku sosu. Pyszny dodatek do dania głównego. Polecam! Składniki: 3 bardzo duże marchewki (co daje 4 szklanki startej marchewki); Biała część dużego pora; 2 średnie jabłka; 1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką; 2 czubate łyżki(...)natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sos: 2 łyżki białego cukru; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1 łyżka octu spirytusowego 10%; 1 łyżka przegotowownej, wystudzonej wody; 1/2 szklanki majonezu. Sposób przygotowania: Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do marchewki. Por umyć, osuszyć, pokroić
Gospodyni MiejskaZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem... Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków. Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą. Przyprawione czosnkiem i słodką papryką. Zalane kremowym sosem beszamelowym. Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki. Pychota! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 2 średnie cebule; 150 g startej mozzarelli(...)krótką chwilę razem podsmażać. W międzyczasie przygotować beszamel. W rondelku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła wlać mleko i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i energicznie mieszać, aby w sosie nie było grudek. Zestawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać trochę więcej mleka i mieszać, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką
Gospodyni Miejskaplastry szynki Schwarzwaldskiej, 10 dag sera „dojrzałego” Koryciński z ziołami prowansalskimi, 30 dag truskawek, 30 dag arbuza, Pesto z czosnku niedźwiedziego, Marynata z kwiatów czarnego bzu do mięsa, Sos z kwiatów czarnego bzu do sałatki, Razowa bagietka. Kwiaty z czarnego bzu nadają potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łączą się z wysokogatunkowymi mięsami, a pesto z czosnku niedźwiedziego nada całemu daniu wyjątkowej(...)pieczywa z kleksem pesto na schabie. Marynata do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, świeżo mielony pieprz. Sos do sałatki owocowej: 6 łyżek syropu z kwiatów z czarnego bzu, sok z cytryny, 1 posiekana papryczka chili, kilka posiekanych gałązek estragonu, kilka listków stewi
SzczyptaSmaQSłodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół , które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się(...)łyżka posiekanego estragonu, 2 łyżki posiekanej stewii, nasiona z 1 laski wanilii. Spód: 100 g ciastek owsianych, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki oleju kokosowego. Sos: Duża garść listków bazyli, Garść listków mięty, 3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu, ½ szkl. pistacji (wyłuskanych, nie solonych), sok z ½ cytryny. Klej do pistacji: 1-2 łyżki masła migdałowego
SzczyptaSmaQDanie dość popularne w Szwecji, zapewne z powodu nieograniczonego dostępu do świeżych ryb i banalnie prostego wykonania. Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane z sosem jogurtowo-kopertkowym, filecikiem anchois i cząstkami limonki. Danie idealnie pasuje do piwa – trunku najczęściej pijanego przez Szwedów. Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 4 Składniki: Naleśniki: usmażone wg. własnej receptury(...)opakowanie łososia wędzonego 100 g 200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków) 2 ząbki czosnku limonka sól i pieprz Sos: jogurt naturalny gęsty pęczek koperku 5 listków czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego) łyżka skórki otartej z limonki anchois 100g pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić
SzczyptaSmaQjajeczny w kształcie ryżu, aromatyczne przyprawy, świeża mięta i natka pietruszki oraz orzeszki piniowe lub słonecznik do pikantnego farszu. Zamiast smażenia krótkie pieczenie w piekarniku. Świetnie smakuje z sosami na bazie gęstego jogurtu. Prosta i aromatyczna potrawa, która z powodzeniem zastąpi mielonego. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 16 Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)mięty, 1 jajo, 1 pikantna papryczka 1/2 szklanki orzeszków pinii lub wyłuskanego słonecznika, 1 łyżka mielonego kuminu, 1/2 gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, Sól i pieprz do smaku, Oliwa. Sos: 1/2 dużego kubka gęstego jogurtu, 3 łyżki posiekanej mięty, 1 łyżeczka mielonego kuminu, Sok cytryny, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Przygotować sos: jogurt wymieszać z miętą
SzczyptaSmaQbyło innej opcji jak to połączyć. Smak lekko chrupiących szparagów wraz ze świeżutkim groszkiem mniam pycha. Zestawienie to wylądowało w pizzy na której również znalazła się feta i gęsty sos beszamelowy. Co mnie ujęło w tym zestawieniu ...że nie jest ona taka poukładana taka idealna taka inna :) Przyrządzenie ciasta trwa 30 minut więc w 45 minut mamy swoją domową wyjątkową(...)duże okrągłe pizze 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 0,5 kostki drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy SOS BESZAMELOWY 20 dag masła 20 mąki mleko ok 200 ml (w razie gdy będzie za mocno gęsty dolejemy) gałka muszkatałowa sól, i świeżo zmielony pieprz do smaku
Basia w kuchniDziś przedstawiam po raz kolejny moje ukochane mule, tym razem w stylu indyjskim. Niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu przepyszne mule w aromatycznym, czerwonym sosie curry, z mleczkiem kokosowym, podane z kolendrą i chrupiącymi grzankami do zebrania sosu. Gotowe w 10 minut a są jednymi z najlepszych muli jakie jadłam w życiu. Polecam gorąco na te chłodne dni! Scroll down(...)recipe in English Szybkie małże w czerwonym sosie curry (1 porcja) Składniki: 500 g świeżych i oczyszczonych małż 1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej 1 łyżka oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 % posiekana kolendra lub pietruszka do podania grzanki z bagietki Przygotowanie: W większym garnku rozgrzej na małym ogniu
karmelowy