semifreddo zaś puszysta i aksamitna, całość nie za słodka i śmiało można pokusić się o drugi kawałek, czyli dłużej można delektować się tym wybornym deserem :) Doskonałym dopełnieniem jest ciepły sos owocowy, dzięki któremu tort nabiera temperatury, przez co delikatnie mięknie, ale nadal utrzymuje swoją 'lodową' strukturę. Dla mnie- dodatkowo- jest to wyjątkowy tort, nie tylko w smaku, ale też dlatego(...)kakao- 2 czubate łyżki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * aromat waniliowy- 4-5 kropli Semifreddo: * mascarpone- 100 g * kremówka- 150 g * cukier- 2 łyżki * czekolada gorzka- 2 kostki Sos owocowy: * owoce- 250 g * cukier- 1 łyżka * woda- 1/4 szklanki * mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka Dodatkowo: * kremówka- 100 g Czekoladowy spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem
Kraina Miodem PłynącaCześć !!! Dziś zapraszam Was na prościutki przepis na makaron z sosem pomidorowym:)) składniki: ok szklanki przecieru ( ja miałam ze świeżych pomidorków ;-))) pół cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy zioła prowansalskie, garść pietruszki, bazylia, sól, pieprz makaron pełnoziarnisty tagliatelle ok 100 g Po pierwsze przepis na przecier: 2 kg pomidorów Pomidory umyć, podzielić na połówki, wrzucić do garnka(...)zagotować. Następnie przetrzeć przez sito i ponownie zagotować. Gotowe! A teraz wróćmy do przepisu na sos: Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy przecier chwilę smażymy. W tym czasie w rondelku szklimy cebule, dodajemy do sosu, przyprawiamy. Makaron oblać sosem i gotowe! Smacznego! Kasia
Cukier&Puderjajko pół szklanki sera typu parmezan - starty na najdrobniejszych oczkach płaska łyżeczka bazylii łyżeczka oregano szczypta soli i pieprzu sos : puszka pomidorów bez skórki, krojonych (ok. 400 g) mała cebula 3-4 ząbki czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii(...)sól i pieprz do smaku łyżka oliwy z oliwek do smażenia Dodatki do pizzy: czerwona cebula camembert parmezan szynka prowansalska Sos Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie ,następnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek chwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów. Doprawić i wymieszać całość ,smażyć bez przykrycia
Cukier&PuderJeśli zostaną Wam z obiadu filety rybne, na kolację lub na obiad drugiego dnia możecie przygotować domowe burgery. Wystarczy kilka świeżych składników, domowy sos i o wiele zdrowsza i smaczniejsza wersja fastfoodów gotowa :) Składniki na 4 burgery: 4 usmażone filety rybne 4 bułki 2-3 pomidory 4 plasterki sera 4 liście sałaty *inne dodatki wg. uznania i zawartości lodówki(...)sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bułki przekrój na pół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej połówki bułek i filety rybne i podgrzej w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegem) przez 5-8 minut. Sos: Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj starty ząbek czosnku, dopraw solą
Ze smakiem i z pasjąwszystkim, którzy wspierali mnie kiedy miałam chwile zwątpienia, ale i tym którzy byli moim jury kiedy coś gotowałam! :) Dziękuję Wam! A dziś kolejny przepis! Wstążki z łososiem w delikatnym sosie śmietanowym 150 g makaronu wstążki 150g świeżego łososia 4 łyżki śmietany 1 cebula 3 ząbki czosnku masło koper sól, pieprz 5 pomidorów koktajlowych przyprawa do ryb Makaron gotujemy(...)zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Kiedy makaron będzie się gotował możemy się zająć naszym błyskawicznym sosem: Rozpuszczamy masełko na patelni. Wrzucamy drobno posiekane ząbki czosnku, a następnie cebulę. Kroimy na ćwiartki pomidorki koktajlowe i dodajemy do czosnku i cebuli. Dusimy lekko, a w tym czasie możemy pokroić łososia. Kroimy go w kostkę. Dodajemy na patelnię. Posypujemy
Kuchnia moimi oczamiSpaghetti z gęstym, pełnym mięsa sosem to jedno z naszych ulubionych dań. Pachnące, z dużą ilością cebulki i żółtego sera, jest daniem dosyć kalorycznym, ale jakże smacznym. Polecam je szczególnie na okres jesienno - zimowy, bo dostarcza mnóstwo energii. Potrzebne nam: - pół paczki makaronu spaghetti - słoik (520 g) sosu bolognese - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i po chwili dodajemy mięso. Smażymy doki nie zmieni koloru (ok. 5-7 minut). Doprawiamy solą i pieprzem, papryką i czosnkiem w pudrze. Dodajemy sos i przecier, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dusimy przez parę minut, dopóki sos się nie zagotuje. Doprawiamy sporą ilością ziół prowansalskich. Podajemy z makaronem, posypane sporą ilością żółtego sera
W poszukiwaniu inspiracjikolendra, kardamon, czarny pieprz, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Dodanie kukurydzy i garam masali do fasolki po bretońsku daje niesamowity smak! SKŁADNIKI 1 puszka czerwonej fasoli w sosie pomidorowym 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 puszka puszka kukurydzy 1 laska kiełbasy kilka łyżeczek garam masala pieprz oregano odrobina mleka (opcjonalnie) WYKONANIE Kiełbasę kroimy i podsmażamy(...)patelni. Dodajemy zawartość puszek i dusimy doprawiając pieprzem, oregano i garam masalą. Dusimy chwilę, aby smaki się połączyły i dodajemy odrobinę mleka, który sprawia, że sos robi się bardziej kremowy. SUGESTIA Oczywiście zdrowszą wersją będzie ta z własnoręcznie ugotowanej fasoli z dodatkiem sosu pomidorowego/przecieru. Moja wersja jest leniwców :) Spróbujecie mojej wersji fasolki po bretońsku
ZofianaKolejna propozycja obecnie mojego najlepszego śniadania/kolacji :) Tym razem dodałam mąkę. Omlet stał się nieco cięższy od tego otrębowego, ale nadal puszysty i bardzo sycący :) Omlet podałam z sosem borówkowym, który zagęściłam mielonym siemieniem lnianym. Nie zabrakło elementu chrupkiego, czyli ziarenek o Ziarenkowa, dokładnie Euforia :) Składniki: - 20 g mąki żytniej (1 łyżka) - 20 g mąki pszennej (1 łyżka) - 1 łyżka(...)mleka - 2 jajka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/odrobina stewi - 1 łyżeczka oleju kokosowego Sos borówkowy: - 100 g jogurtu naturalnego - 100 g borówek - 1 łyżeczka siemienia lnianego (Zielony Nurt) Siemię lniane zmiel, jeżeli masz już gotowe tym lepiej :) Zblenduj jogurt z borówkami. Dodaj siemię lniane, wymieszaj. Po kilku minutach Twój sos stanie się gęsty i kremowy :) Dodatkowo: - banan
Zdrowie na języku :Pdobre wino ;) chociaż ostatnio to tylko soczek porzeczkowy... Zrobienie wymaga kilka minut cierpliwości, ale warto... Paluszki z prosciutto Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 10 plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto) sos pomidorowy sezam jajko Składniki na sos pomidorowy: 2 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnku łyżeczka oleju z pestek winogron przyprawa do pizzy oregano sól Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu mieszamy razem(...)jednolitą masę. Rozkładamy ciasto francuskie i smarujemy je przygotowanym sosem pomidorowym, układamy przecięte na pół plasterki szynki i wycinamy je z ciasta. Zwijamy w paluszki, układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Pyszności
Lawendowe NieboWłasnie oderwałam się od kolejnego tomu Camili Lackberg i za chwilkę ruszam po dzieciaki. Tymczasem zapraszam na miseczkę pysznej, sycącej, czerwonej fasolki w kwaśnym pomidorowym sosie pełnym smaku. Moja wersja przepisu z "What Katie ate". Czerwona fasolka na kwasno oliwa 1 cebula, posiekana sól, pieprz 2 ząbki czosnku, przecisnięte 150 g chudego boczku pokrojonego w kostkę szczypta świeżych listków tymianku(...)puszki krojonych pomidorów szczypta płatków chili po 1 łyżce sosu barbecue, sosu worcestershire po łyżeczce musztardy Dijon i innej ulubionej 2 puszki czerwonej fasolki, odsączonej i opłukanej do podania grzanki i natka pietruszki do posypania Na oliwie, w rondlu, podsmażamy posiekaną cebulkę, wcześniej lekko ją solimy. Po 5 minutach dodajemy czosnek i dalej dusimy mieszając co i rusz
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj zapraszam na risotto z kaszą, czyli kaszotto ;) z pysznym grzybowym sosem i duszoną polędwiczką wieprzową. Zapraszam do gotowania! Składniki dla 3 osób: polędwiczka wieprzowa o wadze 500 g 1 ząbek czosnku pieprz 3 gałązki tymianku 1 łyżka masła klarowanego świeża pietruszka Sos: 15 g suszonych borowików 1 szklanka wrzątku 6 małych pieczarek 4 szalotki 150 ml sake(...)minut pod przykryciem - bez mieszania. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, mieszamy, kładziemy kawałek ręcznika papierowego, przykrywamy i odstawiamy na bok na 10 minut. 5. Polędwicę wyciągamy z sosu, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęła. Zwiększamy ogień i sos redukujemy, aż zmieni kolor na jasnobrązowy. Dodajemy kaszę, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby kasza
My Culinary Artprzepis na lekki, dietetyczny obiadek, na który mogą się śmiało skusić osoby będące na diecie. Pieczony w folii dorsz z dodatkiem podsmażanych pieczarek i niesamowicie aromatycznego sosu porowego. Obiad idealny nie tylko na piątek! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * dorsz lub inna biała ryba – 2 filety * pieczarki – ok. 100 g * cebula(...)SOS: * por – 1 szt * masło – 2 łyżki * mąka – 1 łyżka * chrzan – 1 łyżeczka * śmietana 12% – 50 ml * bulion warzywny – 200 ml * oliwa * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczoną rybę skrapiamy odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika
Ostra na Słodkotego zielony = tata w delegacji :) Szybko, smacznie i tanio. Zeby czasu nie tracić na gotowanie :) Lepiej porozmawiać z coraz bardziej rozgadanym dzieckiem! makaron penne brokuły pieczarki śmietanka 12 % do sosów sól, pieprz kilka orzeszków ziemnych 1/2 kostki rosołowej ser żółty (miałam akurat ulubiony cheddar) Podsmażyłam na maśle pieczarki pokrojone w grube (nawet bardzo grube) plastry. Ugotować kawałki zamrożonego brokuła (mniej(...)więcej pół paczki) w osolonej wodzie.. Część różyczek brokuła wyjęłam kiedy była póltwarda (na wierzch dania), reszta gotowała się, aż zmiękła (do sosu). Odcedziłam, zostawiając trochę wody, wrzuciłam poł kostki rosolowej, dodałam mały kubek śmietany. Wszystko razem zagotowałam. Makaron penne ugotowałam al dente, odcedziałm, a następnie wymieszałam z sosem. Na talerz najpierw nalożyłam makaron z sosem, na to dałam
bistro mamaCzas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: ok 13,50 zł SKŁADNIKI: 200 g makaronu Tagliatelle suszone pomidory sos pesto 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ser tarty grana padano oliwa 100 ml bulionu warzywnego pomidorki koktajlowe sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy sos pesto(...)bulion. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone suszone pomidory dorzucamy na samym końcu smażenia sosu. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i dodajemy do sosu, mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.Wykładamy na talerz, posypujemy tartym serem i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Smacznego
kulinarnyJauwielbiam włoską kuchnię? Za jej prostotę i świeże składniki. Dzisiejszym daniem jest makaron typu gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie. Danie jest pyszne, treściwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam wszystkim miłośnikom makaronów. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 300 g włoskiego makaronu Gramigna 3 białe kiełbasy parzone 400 ml śmietany(...)roztapiamy masło i podsmażamy białą kiełbasę. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania na ok 7 min. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy suszoną bazylię i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos redukujemy, aż lekko zgęstnieje. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i odrobinę startego grana padano. Makaron dokładnie łączymy z sosem i wykładamy na talerz. Posypujemy płatkami startego grana padano i posiekaną
kulinarnyJa