sosy - 72234 przepisów (strona:1057/4816)

Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk 222

kostkę 250 g bakłażana, pokrojonego w w ok. 1 cm kostkę 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili 1 łyżka sosu rybnego sól i pieprz Przygotowanie: W głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę z czosnkiem. Podsmaż przez kilka minut do zeszklenia. Dodaj dynię, bakłażana i ryby sos i smaż przez kolejne(...)kokosowe, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i duś warzywa prawie do miękkości, przez około 10-15 minut. Pod koniec duszenia dodaj chili i dopraw sosem rybnym i pieprzem. Zwiększ ogień i gotuj aż warzywa staną się miękkie a mleko zgęstnieje do konsystencji sosu. Smacznego! English version Pumpkin and eggplant in coconut milk (4 servings) Ingredients

karmelowy
Roladki schabowe w pikantnym sosie 175

składniki * 4 plastry schabu bez kości * 4 cienkie plastry szynki lub polędwicy * 2 ogórki konserwowe * 1/4 papryki żółtej * 1 papryka czerwona * 2 średnie cebule * sól, pieprz * pikantny sos Piri Piri lub chili * czosnek granulowany * przyprawa kucharek * gałązka natki pietruszki * 1/2 szklanki śmietany 18% * 1 łyżka mąki pszennej * nić bawełniana * oliwa do smażenia Sposób wykonania Plastry schabu umyć i rozbić(...)papryką, wlać ok. 1 szklanki wrzątku, dodać nieco soli, pieprzu (nie za dużo), nieco przyprawy kucharek, przykryć i dusić na delikatnym ogniu ok. 30 min. Następnie dodać pikantny sos Piri Piri ok. 1 łyżeczki lub więcej w zależności czy sos ma być pikantny, czy bardzo pikantny (w ostateczności zamiast sosu można użyć pieprz cayenne). Dusić jeszcze ok. 10 min. Dodać

Mix smaku
Klopsiki ryżowe 162

patelni i przełożyć do garnka.  Do klopsików dodać resztę startej marchewki, startą pietruszkę, wlać wrzącej wody tak aby zakrywała klopsiki lub nieco więcej w zależności ile chcemy mieć sosu. Dodać kostkę bulionową, po 1 łyżeczce natki pietruszki, lubczyku, mielonej słodkiej papryki, soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne i bazylii. Dusić na delikatnym ogniu pod przykryciem ok. 25 min, następnie(...)zależnej od własnych upodobać, doprawić do smaku i dusić jeszcze chwilkę. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody tak oby nie było grudek, a następnie dodawać po łyżce gorącego sosu (tak ze 3-4 łyżki) i mieszać mąkę, a następnie wlać do sosu oczywiście mieszając sos aby nie powstały grudki, zagotować i zestawić z ognia

Mix smaku
Medaliony z gotowanego kurczaka 172

rosołu (ilość taka jak z dwóch udek) * 2 jajka * 1 bułka * 4 łyżki kaszy manny * 1/2 - 1 ostra papryczka * 2 młode cebulki ze szczypiorem ewentualnie sam szczypior * 1 łyżka sosu teriyaki * 1 łyżka sosu sojowego * 2 łyżeczki pikantnego sosu piri-piri * 1/2 łyżeczki mielonego kminku * 1/4 łyżeczki mielonego imbiru * sól, pieprz * bułka tarta Sposób wykonania Bułkę namoczyć w mleku, następnie(...)nadmiaru mleka. Mięso i bułkę zmielić. Ostrą papryczkę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę, szczypior z cebulką umyć i drobno pokroić, dodać do mielonego mięsa, dodać jajka, sos teriyaki, sojowy i pipi-piri, kaszę mannę oraz przyprawy i wszystko wyrobić na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi nabierać po trochu masy, formować kulki, a następnie obtaczać w bułce tartej

Mix smaku
Kurczak z pieczarkami i pędami bambusa. 151

którzy szukają troszkę odmiany. 450 gr. ryżu 110 gr. filetów z kurczaka 2 łyżki stołowe oliwy 2 ząbki czosnku, 50 gr. pędów bambusa 50 gr. pieczarek 1 łyżka stołowa sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 4 łyżki bulionu lub wody 1 łyżka mąki rozmieszana z 2 łyżkami wody 2 cebulki dymki (te od szczypiorków) Szczypta białego pieprzu(...)Dodać pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy, sos rybny, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha. Dodać mąkę rozmieszaną z wodą, energicznie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę

Kulinarna rozmowa
Karahi Chicken 232

zacznie skwierczeć. Dodać 2 łyżki wody. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić około 30 min mieszając całość od czasu do czasu. Wyłączyć kiedy kurczak będzie dobrze ugotowany i większość sosu wyparuje. Drugi krok: przygotowanie curry Składniki: 2 łyż oliwy z oliwek 1 łyżka kurkumy 1 łyżka gram masali 1 łyżeczka chili 500 ml sosu curry 2 łyżeczki posiekanej kolendry. Przygotowanie(...)podgrzać olej w dużym wysokim naczyniu, dodać kurkumę, gram masalę i chili. Mieszać wszystko, aż zacznie się unosić aromat przypraw. Dodać kurczaka wraz z sosem, który został w garnku. Kiedy zacznie skwierczeć, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić około 10 min, aby kurczak przeszedł aromatem przypraw. Następnie dodać curry sos i dusić jeszcze kilka minut. Na koniec przełożyć wszystko do miseczki

Kulinarna rozmowa
Tagine - marokanskie pikantne kefta z cytryną 107

kefta: 450 g mięsa mielonego, 1 cebula (posiekana), Natka pietruszki, 1-2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżki pieprzu cayenne (lub mniej)   Składniki do sosu: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 1 cebula (posiekana), 2-3 ząbki czosnku (posiekane), Świeży imbir, 1 czerwone chilli, 2 łyżki kurkumy, Świeże liście kolendry (posiekane), Świeże liście mięty (posiekane(...)zbrązowieje. Dodajemy kurkumę, kolendrę i miętę. Dolewamy około 300 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 min. Delikatnie wkładamy kefta do garnka z sosem i gotujemy 15 min, obracając od czasu do czasu i polewając sosem. Kiedy mięso jest ugotowane wlewamy sos z cytryny i wkładamy kawałki cytryny. Gotujemy jeszcze 10 min. Podajemy

Kulinarna rozmowa
Makaron Puttanesca 256

ząbki czosnku 1 łyżka kaparów spora szczypta płatków chili (wg upodobania) 2 puszki pomidorów spora garść oliwek (obojętne czarnych czy zielonych) parmezan Makaron Makaron gotujemy al dente. Jednocześnie przygotowujemy sos. Drobno siekamy czosnek i anchovis i wrzucamy na ciepłą (ale nie gorącą) patelnię. Ponieważ anchovis są z oliwy, już jej nie dodajemy więcej. Po chwili dorzucamy chili i kapary. Jeśli(...)kapary są spore, trzeba je trochę przesiekać. Po dosłownie 2 minutach anchovis sie rozpadają i tworzą pyszną bazę smakową do sosu. Wtedy dodajemy pomidory i oliwki. Dusimy do momentu ugotowania makaronu. Sos się trochę zredukuje. Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Kolacja/obiad w 15 minut. Można się zrelaksować, napić kieliszek wina (polecam do tego dania włoskie Chianti) i miły

Kulinarna rozmowa
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 146

sajgonkami! Na 10 sztuk będzie nam potrzebne: 200 g mrożonych krewetek 1/3 ogórka świeżego 1 marchewka spora garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir(...)czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy razem aż cukier się rozpuści. Dodajemy krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy

Kulinarna rozmowa
Chcę prawdziwy, męski obiad! Chili con carne zapiekane w paprykach 146

znaleźć, nie przejmujcie się- możecie dodać zwykły kminek , będzie równie smaczne) 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego) 100 g chudego boczku 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych) 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej i opłukanej) 100 ml bulionu wołowego( lub innego) Przygotowanie: Piekarnik(...)czosnek, dodaj chilli, kmin, oregano i smaż , mieszając, przez minutę. Stopniowo dodawaj mięso i boczek, rozdrobnij szpatułką i zrumień z każdej strony. Kiedy mięso będzie już gotowe, dopraw je sosem sojowym i cukrem.Następnie dodaj pomidory z zalewą i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.  Przykryj danie i duś je około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj

Gotowanie to kochanie
Domowy sos karmelowy 149

więc karmelowy popcorn zaczął chodzić mi po głowie. Nie chciał się odczepić. Jednak by go przygotować, a po tak długim czasie chciałam go przygotować jak najlepiej, musiałam przyrządzić DOMOWY SOS KARMELOWY.  Delikatny, niczym roztopiona krówka, dekadencko słodki i kremowy. Już nigdy nie wrócę do kupnego.  Nie martwcie się, że Wam nie wyjdzie, wbrew pozorom, bardzo łatwo go przygotować(...)mieszaj, aż połączy się ładnie ze śmietanką. Na pewno NIE PODDAWAJ SIĘ! Daj spróbować domownikom jeszcze ciepły, oblepiający delikatnie łyżeczkę. Zobaczysz, jak zmieni się ich wzrok! Mniam! P.S.Domowy sos karmelowy to też świetny prezent dla Twoich bliskich czy przyjaciół. Z pewnością osłodzi im Święta! Jeśli chcesz go podarować, wybierz ładny słoiczek i pobierz zrobioną przeze mnie etykietę!  Jeśli

Gotowanie to kochanie
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 345

nadchodzącym 2015. Do siego roku !  Wytrawnie Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas(...)sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo

Kulinarne przygody Gatity
Hot dog czyli cachorro quente 167

czyli cachorro quente (wierne tłumaczenie: ciepły pies). Co nam potrzebne? Na pewno bułka - paluch i parówki. A co jeszcze? Farsz w którym ugotujemy nasze parówki a później użyjemy jako sosu, i osiągniemy smak który odróżnia hot doga po brazylijsku od naszych polskich. Składniki farszu: 1 ząbek czosnku,  kawałek papryki czerwonej,  pół cebuli,  2 łyżki ekstraktu pomidorowego(...)szczypta kuminu i cukru, soli kostka knorr garść świeżej kolendry.  Składniki na farsz miksujemy i wrzucamy do garnka, dodajemy troszkę gorącej wody (kubek)i gotujemy sos. Wkładamy parówki i gotujemy na małym ogniu, aż do momentu gdy woda wyparuje a sos stanie się gęsty.  Reszta już prosta, parówka układamy w ciepłej bułce - paluchu i polewamy sosem. Jeśli mamy

Smaki Brazylii
Wieprzowina wg przepisu Brasileiro 130

mięso.  Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy mięso przez ok 50 minut na normalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i dodając gorącej wody jeśli konieczne. Próbujemy również sosu, jeśli nie jest on wystarczająco słony dodajemy soli wg naszego uznania.   Po 50 minutach ściągamy pokrywkę i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu aby woda odparowała a sos stał się bardziej(...)gęsty. Aby nabrał koloru pieczemy.  Po tym wszystkim przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy z piekarnika kroimy w kromki i polewamy resztką sosu. Efekt? Jak na pierwszym zdjęciu:-) Ps. na pierwszym zdjęciu obok mięsa postawiliśmy miseczkę z pyszną fasolą, na którą przepis już wkrótce

Smaki Brazylii
Brazylijski krem z sosem z śliwek suszonych 136

ogniu i dodajemy  czekoladę w proszku. Mieszamy 2 minuty, aż czekolada się rozpuści. Wykładamy z lodówki miseczkę i na białą część kremu teraz nakładamy część czekoladową. Składniki na sos z suszonych śliwek:  - 3 łyżki cukru - 100 ml wody - 8 śliwek suszonych Przygotowanie  sosu: Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy 3 łyżki cukru. Wrzucamy śliwki i gotujemy(...)niskim ogniu przez 15- 20 minut. Nie przykrywajmy.. Mieszajmy często, aż otrzymamy gęsty sos. Śliwki z sosem kładziemy na wierzch miseczki

Smaki Brazylii