chleb - 25827 przepisów (strona:1057/1722)

Jak smacznie i zdrowo przygotować kaszę i ryż? 284

gołąbki z kaszy gryczanej palonej i tofu. Połączenie kaszy, grzybów i tofu trafiło później jako moja stała pozycja do lunchboxa. Czy wiesz, że z kaszy gryczanej niepalonej możesz przygotować chleb lub naleśniki?   Ziarna wystarczy jedynie namoczyć i zblendować. To doskonała propozycja dla osób, które nie mogą jeść glutenu.   Komosa ryżowa (quinoa) Komosa ryżowa to znakomita kasza zarówno

Fabryka pomysłów
Najprostsza focaccia bez zagniatania 75

spokojnie leżeć w chłodzie dwa dni), wystarczy przełożyć je do formy, odstawić do powrótnego wyrośnięcia i upiec. Taki właśnie jest patent na focaccię bez zagniatania. Focaccia pośród pieczywa i chlebów zajmuje miejsce bardzo wysokie, bo jest to wypiek niesamowicie smaczny, który sam w sobie, bez żadnych dodatków smakuje jak najpyszniesza przekąska. Dodaj do niej trochę smakowej oliwy, albo białego serka

Niedzielny kucharz
Sos mango z curry 95

zawsze jakiś owoc zalega w lodówce. Przygotowałam więc egzotyczny sos z mango i curry. Sos curry z mango dobrze komponuje się z wieloma daniami mięsnymi, oraz jako dip do chleba czy chipsów Jeśli dla Was mango jest nieosiągalne, zastąp je brzoskwinią lub nektarynką. Orientalnego smaku nada też dodatek kminu rzymskiego. Idąc na łatwiznę podobny sos możecie też zrobić miksując ketchup

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tosty z serem i pomidorem 169

placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką Przygotowanie : 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 4-6 kromek chleba właściwie dowolnego – ser mozzarella – w plastrach lub tarta – 1-2 pomidory – świeżo mielony czarny pieprz Pesto: – 10 dag liści świeżej bazylii – 4 ząbki czosnku – 8 łyżek parmezanu

nietylkopasta.pl
Grzanki z wędzonym karmazynem 106

rzodkiewka, małosolne, cukinia, co macie dajcie, niech będzie bogato, je się też przecież oczami Kolorowo wypełniony talerz plus zdrowa wędzona ryba to dopełnienie nadmorskiego porannego widoku. SKŁADNIKI: kilka kromek chleba, może być razowy, u mnie wyjątkowo jasny pszenny, do grzanek w sam raz jajka ugotowane na twardo wędzona ryba dodatki: pomidory, ogórki, rzodkiewka masło i/lub majonez z dodatkiem musztardy, ketchupu

Zasmakuj Kuchni
Jak ugotować kaszę gryczaną? 101

farszami do mięsa i warzyw z gulaszem w farszu do pierogów i gołąbków do zapiekanek z warzywami lub mięsem w sałatkach z warzyw i grzybów do pulpetów jako składnik chleba do zup Jak ugotować kaszę gryczaną nieprażoną? Zagotować 2 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli i wsypać szklankę kaszy gryczanej nieprażonej i zamieszać. Można dodać łyżkę oleju rzepakowego

Gotuj w domu
Barszcz ukraiński 149

przyprawić do smaku pieprzem i solą.  Podawać z gęstą śmietaną i mięsem. Można podać również do barszczu tłuczone ziemniaki okraszone podsmażoną cebulką. Osobiście barszcz lubię jeść z razowym chlebem na zakwasie. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka

Gotuj w domu
Pasta jajeczna z fetą 136

Dziś kolejny przepis na pastę do chleba.  Ponieważ nie lubię gotowych wędlin, a ile można jeść zwykły ser czy jajka,  dla odmiany staram się przygotowywać różne pasty.  Są one proste w wykonaniu, smaczne  i można je przygotować na wiele sposobów, z przeróżnych składników.  Tym razem pasta z jajek z dodatkiem sera feta. Składniki: pół opakowania

Moja kraina smaków
Pasta jajeczna 84

dzięki różnym dodatkom za każdym razem mogą smakować inaczej. Pasta jajeczna jest  świetną alternatywą  dla zwykłego jajka ugotowanego na twardo. Idealnie smakuje z chrupiącym, świeżym chlebem. Składniki: 4 jajka, pół pęczka szczypiorku, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku. Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski. Szczypiorek pokroić, dodać do jajek. Doprawić solą

Moja kraina smaków
Jak jeść i gotować przy niewielkiej ilości czasu 94

jedzenia nie warto wyrzucać. Mrożenie to najlepsza metoda przechowywania żywności, która pozwala na zachowanie większości wartości odżywczych poszczególnych produktów. W ten sposób przetrzymywać można warzywa, owoce, zupy, sosy czy chleb, a także dania gotowe. Mrożenie bardzo dobrze znoszą potrawy z dodatkiem węglowodanowym, np. ryż lub kasza z warzywami. Szybkim sposobem na przygotowanie kolacji lub obiadu jest także korzystanie z gotowych

Kulinarne Przeboje
Pomidorowa sałatka z fetą i czosnkowym sosem 112

postaci sałaty strzępiastej oraz posiekanej zielonej cebulki. Zróbcie sobie taką sałatkę. Nada się do obiadu, do dań z grilla czy na kolację. Ja podałam ją w towarzystwie odrywanego chleba czosnkowo-pietruszkowego. To było rewelacyjne połączenie. 1/2 główki sałaty strzępiastej 4-5 dojrzałych pomidorów 1/2 op. sera favita zielona cebulka/szczypiorek Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu kieleckiego 2 łyżki majonezu Hellmans babuni

Smaki Na Talerzu
Focaccia z oliwkami, pomidorkami i rozmarynem 154

przygotować kolejną wariację na jej temat. Dodałam pomidorki, czarne oliwki, rozmaryn i troszkę cebulki. Taka focaccia okazała się u nas hitem! Piekłam ją już kilkanaście razy na grilla (zamiast chleba) i za każdym razem szybko znikła. Gorąco polecam! :) Ciasto powinno mieć raczej luźniejszą konsystencję. Wówczas wystarczy je tylko przerzucić na blachę i rozłożyć palcami. Z dodatkami możecie śmiało pokombinować

My simple kitchen
Duszona kapusta na zimę 104

kapusta duszona Duszona młoda kapusta w słoikach po podgrzaniu jest świetnym dodatkiem do wszystkich panierowanych kotletów (schabowych, mielonych), klusek śląskich i klusek na parze. Można ją też zjeść z chlebem albo z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Jeśli kapusta duszona ma być głównym daniem wystarczy dodać do niej podsmażony boczek lub kiełbasę. Duszona kapusta na zimę

Cztery Fajery
Letnie przepisy – lekki obiad na upały cz 1. 97

dań z grilla. Można je przygotować wcześniej, żeby smaki się przegryzły i żeby mieć coś na pierwszy głód. Taka sałatka w połączeniu z kiełbaską z ogniska i kawałkiem dobrego chleba na zakwasie zastąpi nam cały obiad. Całkiem dobre pieczywo pasujące na grilla jak focaccia czy rustykalna bagietka Paja ma Putka. Składniki: 400 g fasoli (ugotowanej lub z puszki

Ugotowane pozamiatane
Hummus z bobu 160

jeśli akurat nie masz tej, albo nie chcesz jajecznego posmaku Hummus przełóż do szklanego pojemnika lub słoika, przechowuj go w lodówce. Hummus z bobu najlepiej smakuje z dodatkiem żytniego chleba Smacznego Artykuł Hummus z bobu pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni