dnia odgrzewamy kapustę z żeberkami na niewielkim palniku, co jakiś czas delikatnie mieszając, uważając by się nie przypaliło. Podajemy gorące z ulubionym dodatkiem. Pyszne danie zarówno samo, z dodatkiem chleba z masłem lub kluskami kładzionymi :-) Smacznego
Smaczne ZdroweBabka cytrynowa czteroskładnikowa według przepisu Florentyny Niewiarowskiej „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady” z 1895 roku. Z babką należy obchodzić się delikatnie, do ostygnięcia najlepiej niech zostanie w formie. Ja piekłam w formie do ciasta anielskiego. Babka
królestwo garówSerwowane jest tu śniadanie podane w formie szwedzkiego bufetu. Na stole znajdziemy między innymi jajecznicę ze świeżutkich farmowych - nie mylić z fermowymi 😃 - jajek od kurek zielononóżek, pieczony na miejscu chleb na zakwasie, swojskie wędliny i rewelacyjne wędzone ryby. A w sezonie także zioła i warzywa z własnego przydomowego ogródka. Oprócz śniadań zjemy tu także obiadokolacje. Drugi domek dla gości jest
Kulinarne przygody Gatitynależą także kiszonki , np. kiszona kapusta czy ogórki. Również tutaj ważne jest, aby produkty kiszone były w sposób naturalny, bez substancji dodatkowych. Do probiotyków zaliczyć można także ciastka i chleby pieczone na naturalnym zakwasie - produkowane są bowiem z użyciem drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Stosunkowo mało znanym w Polsce, choć bardzo dobrym probiotykiem jest japońska zupa miso - zawiera ona dodatek
Z notatnika dietetykaBananowy chlebek w wersji fit to jedno z naszych ulubionych odkryć. Przepis jest bardzo prosty, co więcej do jego wykonania potrzebujemy zaledwie kilku składników. Jest to
Czynniki pierwszejabłkiem Smalec dawniej był bardzo często używanym tłuszczem w kuchni podczas przygotowywania posiłków, głównie do smażenia kotletów, czy obsmażania innego rodzaju mięsa, lub po prostu jako smarowidło do chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny, na świeżym pieczywie z ogórkiem kiszonym taki smalczyk
Księga-Smakudokładnie wymieszać i gotować kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przełożyć gorące do słoików i zakręcić. Postawić do góry dnem i schłodzić. Podawać z ciastem lub do chleba
Szybko Tanio Smaczniemożna jeszcze dodatkowo odcisnąć). Powstały płyn to mleko migdałowe. Pozostałą na sitku masę przenosimy do nowego pojemnika – dodajemy przyprawy, koncentrat i posiekaną kolendrę. Wszystko mieszamy i podajemy do chleba
Szybko Tanio Smaczniekiełbasy podsmażamy pozostałe składniki, po ok 20 minutach wrzucamy kiełbasę i dodajemy koncentrat (ewentualnie odrobinę wody). Całość gotujemy jeszcze chwilę. Przekładamy na talerze, dekorujemy szczypiorem – podajemy z chlebem, ryżem lub z ziemniakami. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smacznie