Gołąbki w sosie pomidorowym 234ktoś ich nie lubi? Pyszne, charakterystyczne dla kuchni polskiej jedzenie. Pamiętam, że od dziecka je uwielbiałam. W moim rodzinnym domu jadało się gołąbki bez dodatków, bez ziemniaków i chleba. Tak też serwuję je do tej pory, przez to właśnie można zjeść ich więcej 🙂 Cały ambaras w ich przygotowaniu polega … Czytaj dalej Gołąbki w sosie pomidorowym Artykuł Gołąbki w sosie
Pieprzyć z Fantazją
3 sprawdzone sposoby jak wyczyścić piekarnik. 125Utrzymanie kuchni w czystości nie należy do najłatwiejszych zadań. Z uwagi na fakt, że przebywamy tam codziennie oczywistym jest, że gdzieś pojawi się okruszek z chleba czy plama z herbaty. Przygotowując systematycznie obiady musimy dodatkowo w należytym porządku utrzymywać również same sprzęty. Jednym z najczęściej używanych jest piekarnik. Pieczemy w nim mięso, ryby, ale także ziemniaki czy przekąski na ciepło
ProstePesto.pl
Szynka drobiowa z szynkowaru / Homemade Chicken Ham 155chuda, smaczna wędlina - idealna do kanapek, ale sprawdzi się też w sałatkach i na pizzy. Polecam, smacznego:) Do szynki z kurczaka warto przygotować również domowe pieczywo. Polecam mój szybki chleb dla leniwych: Przepis na szynkę drobiową z szynkowaru, składniki: 700 g piersi z kurczaka (lub indyka), 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Lekcje w kuchni
Gofry na maślance i zakwasie chlebowym 144wykorzystać zakwas chlebowy Kiedy dokarmiamy lub odświeżamy zakwas na chleb zwykle nadwyżki lądują w koszu lub na kompoście. Ostatecznie polecam kompost, jednak można nie wyrzucać zakwasu i sprytnie go wykorzystać. Co robić z nadwyżkami zakwasu? Wcześniej polecałam Wam placuszki z zakwasu , tym razem będą to gofry. Na przygotowanie ciasta na te gofry potrzebujemy trochę czasu. Jeżeli chcemy gofry
Tajemnice Smaku
Tatar z łososia z oliwą 173postne dni Tatar z łososia to nic innego, jak drobno posiekany filet rybny z dodatkami i przyprawami Jest smaczny, szybki w przygotowaniu i efektownie wygląda. Dobrze smakuje z pieczywem (chlebem, bagietką, ciabattą, grzankami, pieczywem czosnkowym) . Zależnie od upodobań Twoich lub Twoich gości, do przygotowania możesz użyć wędzonego lub surowego łososia, bądź połączyć oba mięsa „pół na pół
Kulinarny S.O.S.
Dolina Karpia i okolice - co zobaczyć, robić, jeść i gdzie spać? 210młynarstwo (noclegi oraz warsztaty młynarskie ) Rybacki zakład doświadczalny w Zatorze (wizyta edukacyjna na temat chowu i hodowli ryb) "Wiklinex" ( warsztaty wikliniarskie) Piekarnia "Maja" ( warsztaty piekarskie - kulanie bułek, wypiek chleba, przygotowanie zaczynu) "Farfurka" pracownia-ceramiczno garncarska ( warsztaty ceramiczne ) Pałac w Ryczowie Bunkry, okopy i linia obronna oraz obóz pracy Baudients Gospodarstwo ogrodniczo-sadownicze Dudek-Sad ( warsztaty edukacyjne na temat drzew
Czarnawisienka
Poradnik. Zaparcia i codzienna dieta 111jelita grubego. Błonnik pokarmowy wiąże wodę i łagodzi zawartość jelita i zwiększa objętość. W ten sposób czas przejścia w okrężnicy i odbytnicy ulega skróceniu. Codzienne odżywianie. Zaleca się spożywanie chleba, płatków zbożowych, ziaren i mąki z dużym udziałem mąki ogółem (co najmniej 50 procent). Ziemniaki, warzywa i owoce mają również korzystny wpływ na funkcjonowanie jelit. Kwaśne mleko i jogurt
ProstePesto.pl
Sałatka bałkańska ze smażonym serem. Idealna na obiad, gdy za oknem upał. PRZEPIS 143pokrój w plastry, usmaż na złoty kolor z obu stron. Porcje sałatki wykładaj na talerze, ułóż kawałki sera, posyp ziołami. Rada: sałatkę zawsze podajemy z lekko zrumienionymi kromkami chleba. Artykuł Sałatka bałkańska ze smażonym serem. Idealna na obiad, gdy za oknem upał. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polska
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami 143sałatkę. 4. Wszystko posyp szczyptą soli. 5. Oliwę i ocet wymieszaj - tak przygotowanym sosem skrop sałatkę. Ja sałatkę podałam z razową grzanką - można zjeść po prostu z kromką chleba, ale ciepła grzanka fajnie chrupie
Z notatnika dietetyka
Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński 172przesiać do dużej miski. W mące zrobić zagłębienie dodać zimne masło pokrojone w kostkę, roztrzepane jajko i sól. Palcami wyrabiać mąkę z masłem aż powstanie ciasto konsystencji okruchów od chleba. Dodać 2 łyżki zimnej wody i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto
Codzienne Gotowanie
Sól selerowa 175mięsa i sałatek. Sól selerowa to uniwersalna przyprawa, która doda aromatu Twojej ulubionej sałatce oraz podkręci smak zup i gulaszy. Solą selerową doprawiam także pasztety, pasty do chleba oraz panierki do mięsa i krokietów z mięsem, którym nadaje delikatną ziołową nutę. Możesz ją także stosować do ryb, twarożków i sosów sałatkowych. Domowa sól selerowa składa się tylko z czterech składników
Cztery Fajery
Sałatka z cukinii i białej rzodkwi 182Cukinia to fantastyczne i bardzo elastyczne warzywo. Można przygotować z niej wyborne ciasta, babeczki, chleb ale również potrawy na słono. Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszną sałatkę z cukinii z dodatkiem chrupiącej czerwonej cebuli i białej rzodkwi oraz pachnącego koperku. Nada się do obiadu, jako dodatek do kanapek czy tortilli oraz jako samodzielny posiłek do lunchboxa. Inne przepisy na dania
Życie ze smakiem
Szybkie ciasto 141bardzo szybkie ciasto, które robię dość często, kiedy mam ochotę na coś zamiast chleba. Upieczone odkładam na drugi dzień, kroję w kromki i smaruję dżemem, miodem czy nawet słodkim serkiem. Pyszności! Składniki - 4 jaja - niecała szklanka cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - pół kostki masła czyli 100 g – rozpuść, wystudź - niecałe 2 szklanki mąki pszennej Cukier z jajami utrzyj na puch
Z Kuchni Do Kuchni