chleb - 26176 przepisów (strona:1042/1746)

Kurczak curry – przepis 102

absolutnie przepyszny! Używa się do niego całych udek i/lub skrzydełek, a nie tylko piersi z kurczaka. Podać można z ryżem, ale mi najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym chlebem. Składniki 12 skrzydełek lub 4 udka 1/2 szklanki oleju 4 średnie cebule puszka krojonych pomidorów 2 szklanki wody 4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta soli i pieprzu 1 łyżka curry Przepis kurczak

Przesmacznie
Ciasto kruche - nie tylko dla początkujących 112

mąki tortowej czyli typ 450 może być ciut zbyt kruche ( sprawdziłam ;) ) Jest to mąka o średniej zawartości glutenu. Te o większym typie świetnie nadają się na ciasta drożdżowe i chleby czyli wszędzie tam , gdzie ciasto lubi rosnąć. O cieście drożdżowym - moim osobistym ulubionym rodzaju ciasta ,będzie następny post o przepisach podstawowych. Teraz jeszcze przed przepisem ważna sprawa. Do ciasta kruchego

Kuchnia Pełna Emocji
Jadalne owady. Makaron z konikami polnymi i pesto 111

znaleźć się na talerzu jako zamiennik w każdym przepisie w którym występują np. krewetki koktajlowe. W Meksyku stanowią przysmak. Spożywane są smażone lub w postaci pasty, którą smakuje się chleb. Taki smalczyk z konika polnego. Koniki polne to pyszna uczta, pełna zdrowych składników odżywczych: witaminy A, B, D2 i wysoki procent białka. Przedstawiamy genialny przepis na jadalne owady w postaci

ProstePesto.pl
Chleb pszenno-żytni 157

mąki pszennej i mąki chlebowej żytniej 40 g drożdży + łyżeczka cukru + 1/4 szklanki ciepłej wody 1/3 kostki masła 1 szklanka zakwasu na żurek … Czytaj dalej Chleb pszenno-żytni

czarrna od kuchni
Bigos z młodej kapusty 109

sposoby. No i nie może się obyć bez pysznego bigosu z młodej kapusty który ja i moja rodzina uwielbiamy. Zajadamy się nim na obiad czy na kolację z pajdą chleba ale równie smaczny z młodymi ziemniakami i koperkiem. 4-5 porcji młoda kapusta moja ważyła tak ok 1.200 g 200 gramów kiełbasy zwyczajnej 200 gramów boczku wędzonego 150 gramów pieczarek

Andzia Pichci
[Winna Szkoła] Jak przygotować się do degustacji wina 68

spluwaczek. Zupełnie niepotrzebnie – w świecie wina to jest tak oczywiste i naturalne, jak oddychanie. Naprawdę! Nie krępujcie się. Fajnie by było, gdyby również na stanowisku znajdował się chleb. Zwykły, pszenny, bez żadnych przypraw i innych dodatków, które mogą mieć wpływ na nasze postrzeganie wina. Przegryzanie takiego pieczywa w czasie trwania degustacji pomoże nam w oczyszczeniu kubków smakowych po kolejnych

Kate's Kitchen
Wegetariańska fasolka po bretońsku 97

Wami kolejnym przepisem – wegetariańska fasolka po bretońsku. Jeśli mam ochotę na prosty i w miarę szybki obiad to często robię waśnie taką fasolkę. Najczęściej podaję ją z samym chlebem, ale dziś dorzuciłam do niej również ziemniaki. Inspirowałam się przepisem ... Czytaj dalej Wegetariańska fasolka po bretońsku Artykuł Wegetariańska fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Pink Envelope - Proste przepisy

Pink Envelope
Robot planetarny. Dlaczego warto go mieć w kuchni? 110

nich jest właśnie robot planetarny. Zastępuje on tradycyjny mikser i warto go mieć w swojej kuchni. W kuchni nie tylko gotujemy, parzymy kawę czy herbatę, lecz także pieczemy ciasta, chleby i robimy desery. Zwykły mikser porusza się jedynie wokół własnej osi, natomiast robot planetarny także wokół misy wyrajając i zgarniając równocześnie wszystkie składniki. Robi to sam, bez konieczności pilnowania

ProstePesto.pl
Kolorowa wiosenna focaccia z nocnego ciasta 70

płaskiego pieczywa pochodzącego z włoskiej Ligurii. Jest to wypiek bardzo podobny do pizzy. Zwykle foccacię pieczemy bez dodatków i może być wtedy smacznym dodatkiem do różnych dań, podobnie jak chleb, czy inne pieczywo. Ale wystarczy obłożyć ciasto świeżymi i kolorowymi dodatkami, takimi jak pomidorki, cebula, szparagi, świeże zioła i mamy już przekąskę lub przystawkę. Bardzo lubię ciasto na pizzę, ciabattę

Tajemnice Smaku
Wytrawne trufle z burakiem 133

niesamowitą ozdobą na stole i zapewne zaskoczą domowników i gości. Trufle można podawać jako osobną przekąskę lub z pieczywem. Świetnie będą pasować do grzanek. Mój mąż posmarował sobie truflą chleb na śniadanie. Możliwości jest więc wiele. Ich wykonanie jest za to bardzo proste.  Dlaczego do przygotowania trufli wybrałam buraka? Bo chciałam nadać im naszego lokalnego charakteru, a burak niezmiennie

Passions hobbies life
Pizza z chorizo 99

Kiedy rozczyn urośnie dodajemy resztę wody, szczyptę soli, stopniowo mąkę a na koniec olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia lub umieszczamy powyższe składniki i rozczyn w maszynie do chleba i włączamy na program „ciasto rosnące” Składniki na sos: 2 łyżeczki dobrego przecieru pomidorowego 4 łyżeczki dobrej jakości ketchupu 6 łyżek wody sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Kocham Czekoladę
Chleb pszenny mleczny 104

Przepyszna i delikatnie chrupiąca skórka oraz mięciutki, rozpływający się w ustach miąższ. Chlebek jest fantastyczny! Cały sekret tkwi w pieczeniu z parą wodną, dzięki czemu chleb jest miękki. My nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy jeszcze ciepły z masełkiem :)  750 g mąki pszennej 14 g drożdży instant łyżka soli łyżka miodu 500 ml wody 100 ml mleka Suche składniki

Smakołyki Asi
Drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem / Tangzhong Method Cinnamon Milk Bread 122

kawy, herbaty i mleka. Zobaczcie przepis i wykonanie tego ciasta na poniższym filmie : Moje ciasto japońskie bazuje na tradycyjnej, japońskiej recepturze drożdżowego ciasta mlecznego do wypieku bułek i chleba. To dokładnie takie samo ciasto, jakiego używam do wypieku moich bułeczek japońskich (przepis TUTAJ ) . Dzięki sekretnemu składnikowi, paście thangzhong, nasze cynamonowe ciasto drożdżowe jest idealne - puszyste, mięciutkie, wilgotne, długo zachowuje świeżość

Lekcje w kuchni
Pasta pieczarkowa - fit i zdrowa 119

Pasta pieczarkowa to smakowity pomysł na smarowidło do chleba. Dodatek oleju z suszonych pomidorów sprawia, że pasta jest bardzo aromatyczna. Doskonale smakuje na kolację ze świeżym pieczywem. Pastę robi się szybko, a przepis nie jest trudny. Oto przepis na przepyszną pastą pieczarkową. 250 g pieczarek 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki serka typu Bieluch 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 łyżka oleju

My Chcemy Jeść