chleb - 25827 przepisów (strona:1041/1722)

Brzoskwinie pod razową kruszonką z migdałami 70

zapoznać się ze wskazówkami).  Żeby przygotować kruszonkę zagnieć masło z mąką i cukrem. Na końcu dodaj migdały i wymieszaj. Kruszonka jest gotowa, gdy ma konsystencję dużych okruchów świeżego chleba. Reguluj jej konsystencję dodając masło lub mąkę/płatki.  Połóż kruszonkę we wgłębieniach po pestce. Włóż brzoskwinie do rozgrzanego piekarnika na ok 40 minut. Piecz do czasu, aż kruszona

Gary Bez dna
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM 60

razowej sposób przygotowania: Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być schłodzone!  Mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami, solą i cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem do konsystencji "okruchów chleba". Zrób "dołeczek" i wlej do niego jajko wymieszane ze śmietanką. Zagnieć szybko. Ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok 20-30 minut. Rozgrzej piekarnik

Gary Bez dna
Mini omleciki z warzywami 84

piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  przez 15-20 minut. Tak przygotowane mini omleciki możesz podać z dowolnymi dodatkami - ja podałam z ogórkiem kiszonym, pomidorkami koktajlowymi i kromką chleba

Z notatnika dietetyka
Czekoladowy koktajl jaglany 68

najczęściej jadacie na drugie śniadanie? Najczęstszym i chyba najprostszym posiłkiem jadanym w porze drugiego śniadanie jest kanapka. Nie zawsze jednak mamy ochotę akurat na chleb - ja raczej staram się unikać kanapek, gdyż szybko mi się nudzą. Dlatego w miarę często robię sobie koktajle - są pyszne, pożywne i mega zdrowe! Poza tym świetnie sprawdzają się, jeśli akurat najdzie mnie ochota

Z notatnika dietetyka
Sałatka z gruszką 97

drugie śniadanie zazwyczaj jadamy kanapki - jest to szybkie i proste rozwiązanie. Czasem jednak mamy już dość kanapek - w końcu zdarza nam się jeść chleb na śniadanie i kolację. Nadmierna ilość pieczywa w diecie nie działa na nas zbyt korzystnie, warto więc komponować posiłki, w których będziemy mogli z niego zrezygnować. Dobrym rozwiązaniem jest sałatka - możemy ją przygotować niemal z dowolnych

Z notatnika dietetyka
Dodatki do żywności - z czym to się je? 67

warzyw wodorotlenek wapnia (E526) Substancje wypełniające zwiększają objętość żywności nie wpływając znacząco na jej wartość energetyczną mannitol (E421), ksylitol (E967) Substancje zagęszczające zwiększają lepkość żywności guma arabska (E414), mączka chleba świętojańskiego (E410) Substancje   żelujące nadają żywności konsystencję poprzez tworzenie żelu agar (E406), guma ksantanowa (E415), karagen (E407) Wzmacniacze smaku wzmacniają istniejący smak lub zapach żywności guanylan disodowy (E627

Z notatnika dietetyka
Pomidory z mozzarellą i awokado 86

wybrać dobre awokado pisałam przy okazji pasty z awokado i jajka. Danie wyszło jeszcze bardziej kolorowe, a dodatki wzbogaciły smak. Idealnie nada się na kolację, np. z kromką chleba. Pomidory z mozzarellą i awokado - przepis na 3-4 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 2 pomidory, mozzarellę, awokado, łyżkę pestek słonecznika, łyżeczkę czarnego sezamu, łyżeczkę czarnuszki, sól, olej z awokado

Z notatnika dietetyka
Kolorowa sałatka 117

ćwiartki. 5. Wszystkie składniki wymieszaj. 6. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i dodaj do sałatki. 7. Przed podaniem posyp szczyptą pieprzu. Sałatkę możesz zjeść samą lub podać z kromką chleba pełnoziarnistego

Z notatnika dietetyka
Mrożone warzywa i owoce 84

dwoma ziemniakami pokrojonymi w kostkę, po czym zblednowałam na gładką masę i dodałam odrobinę soli i pieprzu do smaku. W międzyczasie na patelni szybko podpiekłam pokrojony w kostkę chleb i tak przygotowane grzanki wrzuciłam do zupy. Gotowe - szybko, prosto i smacznie

Z notatnika dietetyka
Zupa-krem z zielonego groszku 104

około 30 minut, po czym dokładnie zblenduj i dopraw sola i pieprzem do smaku. Zupę możesz zjeść samą lub, tak jak ja, przygotować sobie na patelni chrupiące grzanki z chleba razowego

Z notatnika dietetyka
Grzanki z awokado i papryczką chili 96

sztuki Do przygotowania grzanek będziesz potrzebować: 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, łyżeczkę masła, 1/2 awokado, łyżeczkę soku z cytryny, kawałek papryczki chili (w zależności ile ostrości na kanapce tolerujesz 😉) 1. Chleb upiecz w piekarniku lub opiekaczu. 2. Przygotowane grzanki posmaruj masłem. 3. Awokado pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. 4. Posiekaj papryczkę chili. 5. Plastry awokado

Z notatnika dietetyka
Pasta z kaszy jęczmiennej a' la paprykarz 114

udało się go kupić, potrafiłam cały dzień jeść wyłącznie kanapki 😄 Dzisiaj co prawda raczej nie szalałabym już tak bardzo z kanapkami, w końcu nie można cały dzień jeść wyłącznie chleba, ale sentyment pozostał, i to całkiem spory. Tak się złożyło, że z wczorajszego obiadu zostało mi trochę kaszy jęczmiennej, a naszło mnie na wspomnienia o paprykarzu, postanowiłam więc coś pokombinować

Z notatnika dietetyka
Pasta kanapkowa z tofu i suszonych pomidorów 89

papryka wędzona, natka pietruszki) Dodatki: – pomidorki koktajlowe Sposób przygotowania Tofu odsącz z nadmiaru wody, pokrój na kawałki i zblenduj z resztą składników na gładką pastę. Podawaj np. z chlebem, pomidorkami koktajlowymi i posyp natką pietruszki. Resztę pasty zamknij w słoiczku/ zjedz jako przekąskę z warzywami. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia

Mrs. Endorfina
Lawasz z kurczakiem i warzywami 1932

takie domówki (i większe również). Ta przekąska z placków tortilli czy też lawasza z kurczakiem i warzywami doskonale wpisuje się w imprezowe trendy. Lavash, lawasz, lavasz - to cienki ormiański chleb bardzo przypominający tortillę, najczęściej można kupić prostokątne placki. Ze względu na prostokątny kształt, dobrze się je zwija w rolady i kroi na równe kawałki. Można również przygotować taka przekąskę

Obiad gotowy