talerzu. Przygotowanie nie jest żadną wielką filozofią, ale pomoże Twoim domownikom pozytywnie rozpocząć dzień Przy takim śniadanku nawet mały niejadek nabierze apetytu Na poranny głód… ** Pasta jajeczna ** Chleb smażony w jajku ** Jajka w sosie czosnkowym ** Pasta do pieczywa jajko-makrela Składniki na 2 łódeczki: 2 parówki 2 jajka sól i pieprz olej lub masło do smażenia ewentualnie
Kulinarny S.O.S.talerzu. Przygotowanie nie jest żadną wielką filozofią, ale pomoże Twoim domownikom pozytywnie rozpocząć dzień Przy takim śniadanku nawet mały niejadek nabierze apetytu Na poranny głód… ** Pasta jajeczna ** Chleb smażony w jajku ** Jajka w sosie czosnkowym ** Pasta do pieczywa jajko-makrela Składniki na 2 łódeczki: 2 parówki 2 jajka sól i pieprz olej lub masło do smażenia ewentualnie
Kulinarne S.O.S.zaś z możliwych rodzajów alkoholu jest piwo. Zawiera ono bowiem- oprócz czystego alkoholu- od groma węglowodanów, no i gluten. Jest w związku z tym często określany mianem “płynnego chleba”. Należy go zatem unikać pod każdym pozorem. Słodkie popitki idą w odstawkę! Należy przy tym pamiętać, że “wyższość” wspomnianych wcześniej czystych alkoholi odnosi się oczywiście
Modern Cave Girlprodukty spożywcze etykietą – bez utwardzanego oleju palmowego. Co więcej, Francja wprowadziła podatek na olej palmowy, a Islandia zakaz na produkcje z tym składnikiem rodzimych produktów. Nam, typowym zjadaczom chleba trudno uwierzyć w to, co się dzieje w dalekim świecie oraz w fakt, jak bardzo koncerny spożywcze nastawione są na zysk. Czy możemy coś sami zmienić? Ziarnko do ziarnka
W KawiarenceBruschetta to pyszna, szybka i łatwa przekąska, która sprawdzi się idealnie podczas domowych przyjęć. Aby przygotować klasyczną bruschette potrzebujesz ciabatty, ale śmiało możesz wykorzystać inne pieczywo, ja wykorzystałam chleb na zakwasie, świeżej bazylii, soczystych słodkich pomidorów, czosnku i oliwy. Składniki 1 ciabatta (może być bagietka lub inne pieczywo) 3 słodkie pomidory 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
KukuleczkiSmalec to pyszna sprawa. Nie zajadam go codziennie, ale uwielbiam kromeczkę świeżego chleba posmarować tym smarowidłem, położyć ogórka i zjeść. Jajecznica z jego dodatkiem to poezja smaku. Polecam i wam. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane. Co nam trzeba? 1kg słoniny, bez skóry 4 duże cebule 3 duże jabłka (nie za miękkie) 150-200 g boczku wędzonego lub podgardla
LatosiowydomSzybka sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą jest tania, smaczna i prosta do zrobienia. Świetnie pasuje do domowej wędliny i chleba posmarowanego masłem. Jestem wielką fanką suszonych pomidorów, dlatego nie mogło ich zabraknąć w tej sałatce, ale jeśli akurat nie macie ich pod ręką, albo za nimi nie przepadacie, to możecie pominąć ten składnik. Składniki na szybką sałatkę jajeczną
e-PrzepisyKulinarnektóry interesuje mnie najbardziej - dział etnologiczny. W tomie 13, na 6 stronie działu III możemy znaleźć taką informację. Żywność Łemków mało się różni od górali polskich. Zamiast chleba żytnego lub pszennego, który jako łakocie kupują sobie czasem po miastach, pieką oni oszczypki, t.j.placki z mąki owsianej zmięszanej z odgotowanemi i tartemi ziemniakami. Jak to się stało, że oszczypek
Kryzysowa Książka Kucharskakojarzona chałka, a przecież można zajadać się nią przez cały dzień! Ze swoją delikatnością i ziołowym posmakiem będzie idealna na grilla, sprawdzi się jako grzanki lub jako zamiennik chleba tostowego. Ja wykorzystałam ją na dwa sposoby, o których napiszę niebawem :) A zatem do plecenia, gotowi, start! Ziołowa chałka ogrodnika Potrzebujesz: 45g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka
Kuchnia w Słońcu Skąpanaover Gudhjem” Wędzony śledź jest tradycyjnym daniem na Bornholmie. Trzeba koniecznie spróbować potrawy pod nazwą „ Sol over Gudhjem” czyli wędzonego śledzia podawanego z surowym żółtkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i żytnim chlebem. Można również spróbować między innymi łososia, dorsza, halibuta, makrele , pstrąga, krewetki itp. Wędzenie z użyciem drewna olchowego Wędzenie odbywa się na zasadzie powieszenia śledzi lub innych produktów
noteskulinarnyfigamiękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Jak dla mnie idealne. Piekłam nieco dłużej, niż w oryginalnym przepisie i dodałam trochę cukru. Oryginalny przepis, pochodzi z książki Piotra Kucharskiego,"Chleb. Domowa piekarnia." Składniki: Podmłoda: 2 g. świeżych drożdży 200 ml. ciepłej wody 200 g. mąki pszennej Ciasto właściwe: 400 g. mąki pszennej 200 ml. ciepłej wody 10 g. drożdży
Agusiowe smakołykistrasznie mnie ciekawi jego smak. Wracając do książki to została podzielona na 10 rozdziałów: ciasta, serniki, torty, ciasteczka i drobne słodkości, naleśniki i placuszki, desery, zdrowe słodkie śniadania, chleby bułeczki pizze, drożdżówki i słodkie bułeczki i smarowidła, musy kremy. Samych przepisów znajdziecie całe mnóstwo, większość ciekawa i dość oryginalna. Do tego jeszcze we wstępie znajdziecie garść ważnych wskazówek
Cynamonowe szczęścieWędzone domowe ryby - na ciepło wprost z wędzarni, lub też na zimno, do past, sałatek czy chleba. Czy może być coś lepszego? Już żałuję, że w tej partii uwędziłam tylko sześć sztuk bo wszystkie zostały zjedzone na ciepło, prosto po wędzeniu. Goście zadowoleni, a ja chyba bardziej, że im tak bardzo smakowało :) W ten sposób można przygotować nie tylko pstrągi
Kocham..lubię..gotuję..