chleb - 25827 przepisów (strona:1066/1722)

Jak w domu zrobić zakwas na żurek? To prostsze niż myślisz! [PRZEPIS] 88

żur – wlewamy go do gorącego wywaru, cały czas mieszając. Później zupę można jeszcze zaciągnąć śmietaną. Rada: aby nieco przyśpieszyć kwaszenie, do zakwasu można dodać kawałek skórki z razowego chleba lub łyżkę wody z kiszonych ogórków. Artykuł Jak w domu zrobić zakwas na żurek? To prostsze niż myślisz! [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Moje ulubione polskie wina musujące 148

Poza tym dzięki temu bogactwu słodkich aromatów wybrałabym to wino na aperitiff, szczególnie w upalne, letnie wieczory Winnica Adoria, 2015 Odmiana: Riesling oraz Bachus. Bardzo wyraźne są aromaty świeżego chleba, skórki chlebowej, brioszki, blanszowanych / prażonych na brązowo migdałów oraz ich gorzkich odmieńców. Zdecydowanie mniej wyczuwalne są aromaty owocowe. Całość tych „piekarniczych” aromatów zwieńczona jest lekko gorzkawym finiszem. Choć na pierwszy

Kate's Kitchen
Zdrowe batony bez pieczenia – najprostszy sposób na zdrową przekąskę 116

gojenie uszkodzeń skóry, ma działanie przeciwzapalne i zapobiega nowotworom . PRODUKT SPOŻYWCZY ZAWARTOŚĆ MGO Miód Manuka 38-829 mg/kg Inne rodzaje miodów 0-135 mg/kg Sos sojowy 8,7 mg/l Chleb 0,79 mg/kg Napoje alkoholowe 0-26 1,5 mg/l Miód manuka pozyskuje się głównie w Nowej Zelandii, z krzewów manuka, a jego produkcja wymaga przestrzegania rygorystycznych przepisów. Jest dodatkowym

Czynniki pierwsze
Pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z cytryną i parmezanem 122

Prosty chlebek, który można upiec z okazji zbliżających się świąt, ale będzie się sprawdzał także na co dzień. Przygotowuje się go szybko i poradzi sobie z

Mienta blog
KUCHENNA APTEKA #31 - OLEJ Z PESTEK DYNI 106

stan skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie.  W kulinariach wykorzystuje się go wyłącznie na zimno, zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych -  jako dodatek do chleba, warzyw, sera białego, sałatek, surówek, sosów, past oraz do bezpośredniego spożycia. Olej z pestek dyni dobrze komponuje się także z deserami – można nim wzbogacić smak lodów waniliowych lub sernika. Ze względu

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #31 - OLEJ Z PESTEK DYNI 106

stan skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie.  W kulinariach wykorzystuje się go wyłącznie na zimno, zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych -  jako dodatek do chleba, warzyw, sera białego, sałatek, surówek, sosów, past oraz do bezpośredniego spożycia. Olej z pestek dyni dobrze komponuje się także z deserami – można nim wzbogacić smak lodów waniliowych lub sernika. Ze względu

Kuchnia MagdaLeny
Zakwas na barszcz biały 272

tygodni. Jak przyspieszyć dojrzewanie zakwasu? Powstanie zakwasu na barszcz biały można przyśpieszyć dodając do niego np. łyżkę soku z kiszonych ogórków, soku z kapusty kiszonej czy kawałek chleba na prawdziwym zakwasie. Chodzi o zaszczepienie zakwasu kwasem mlekowym. Zakwas będzie gotowy w ciągu kilku dni. Jak przechowywać zakwas do białego barszczu: Jeśli nie chcecie użyć zakwasu od razu, to należy

Kulinarne Przeboje
Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną 98

naszym blogu widzimy, że Wy również lubicie nadziewanego kurczaka. Nasz przepis na kurczaka faszerowanego wątróbką to absolutny hit Niedzielnego Kucharza. Gorąco polecamy Wam też przepis na k urczaka faszerowanego chlebem – klasyk amerykańskiej kuchni, prosty, a naprawdę niesamowity. Jak pieczemy kurczaka Dzisiejszy przepis wzięliśmy od Karola Okrasy . Zmieniliśmy w nim tylko jedno: kurczaka pieczemy bez przykrycia. Za to obracamy go podczas

Niedzielny kucharz
Konopne babeczki 91

cząbrem i kminem Mąka konopna nie jest powszechnie stosowana, jednak warto po nią sięgać – jako dodatek do chlebów, tart, czy takich właśnie wytrawnych wypieków. Mąka konopna jest bezglutenowa i zawiera bardzo dobry profil aminokwasów, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminy E i B, czyli jest bardzo odżywcza :) Ma lekko orzechowy smak i ciemny kolor. Najlepiej używać jej jako dodatek

Kucharzyca
PSZENNY CHLEB 166

pieczemy 10 minut w 220 st. C a następnie 25 minut w 200 st. C ustawienie góra dół. Pod koniec można wyciągnąć z blachy i piec na ruszcie. Upieczony chleb po ostukaniu wydaje pusty głos. Smacznego

Pani na deser
Zakwas na biały barszcz 110

szklanka mąki pszenne razowej (z pełnego przemiału) 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Opcjonalnie łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kawałek razowego chleba na zakwasie Wykonanie: Czosnek rozgniatamy nożem, wrzucamy do wyparzonego słoika razem z przyprawami, dosypujemy mąkę i dolewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką

Kulinarne przygody Gatity
A'LA FLACZKI Z KURCZAKA 90

flaków. Ugotowana jest z udek kurczaka, z dodatkiem majeranku i przyprawy do flaków smakuje prawie jak tradycyjne flaki :) Pyszna, aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca zupa. W sam raz z pajdą chleba lub świeżą bułką. Kto jeszcze nie robił, albo nie lubi flaków wołowych to polecam spróbować tej wersji ;) Składniki: * 3 udka drobiowe * 2,5 litry wody * 1 marchewka * pół korzenia pietruszki * ćwiartka

Zrób to smacznie
Kalafior pieczony 107

temu i było to dla mnie niesamowicie pyszne odkrycie smakowe, podobnie jak pieczona brukselka . Jeśli tylko mam w domu kalafior lub brokuł i jeśli tylko odpalam piekarnik (bo piekę, chleb, ciasto czy zapiekankę) zawsze wrzucam na go blachę a potem podjadam go sobie kiedy dopadnie mnie wieczorem mały głód a za późno już by zjeść coś konkretnego. Bardzo polecam ! PRZEPIS

Dorota Smakuje
Kanapki z awokado i jajkami 166

Kanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!