Dyniowe bagietki z kurkumą na zaczynie poolish

Dyniowe bagietki z kurkumą na zaczynie poolish

Dyniowe bagietki z kurkumą na zaczynie poolish

Przepis na : śniadanie

Zaczyn poolish, cóż to za zaczyn? Termin ten pochodzi z języka francuskiego, a nawiązuje do technik opracowanych przez… i tu uwaga! … polskich piekarzy. Taki polski zaczyn po francusku. Zaczyn ten to fermentowana mąka z wodą i drożdżami, dodawana do końcowego wyrabiania ciasta, w celu wzmocnienia i wzbogacenia smaku pieczywa oraz przedłużenia okresu jego świeżości wskutek kwasowości zaczynu, który fermentuje przez 6 – 12 godzin. A skąd te mądrości? Te i wiele innych informacji na temat pieczywa ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Tajemnice Smaku

Warto przeczytać

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.