chleb - 26672 przepisów (strona:1075/1779)

Młoda kapusta na żeberkach 182

Młoda kapusta to doskonały pomysł na wiosenny obiad. Ja dziś proponuję przepis na jej bardziej „sytą” wersję z dodatkiem żeberek. Można podawać samą albo z ziemniakami lub chlebem. Obowiązkowo z dodatkiem dużej ilości koperku. Uwielbiam maj w kuchni, same ulubione dania:) Młoda kapusta na żeberkach 1 główka młodej kapusty 1 kg żeberek trzy listki laurowe kilka ziaren pieprzu

Smaczny zeszyt
Zapiekanka z cukinią, tuńczykiem i mozzarellą pod chlebową kruszonką 155

wymieszać w misce. 1/3 mieszanki odłożyć do posypania po wierzchu. Cebulę pokroić w piórka, tuńczyka odsączyć z zalewy. W żaroodpornym naczyniu układać plastry cukinii, na to ułożyć 1/3 chleba z serami, 2/3 tuńczyka, kilka próbek cebuli i 2 łyżki kaparów, zalać 1/3 sosu. Powtórzyć to jeszcze 2 razy i wierzch przykryć 4 warstwą cukinii. Posypać ją odłożoną bułką

Smaczny zeszyt
Zupa grochowa z szynką 168

zupy, gotować całość aż groch zmięknie. Całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać majeranek i wymieszać. Podawać zupę z szynką pokrojoną na kawałki i grzanką z chleba

Smaczny zeszyt
Jesienna sałatka z pieczonym topinamburem i orzechowym vinegretem 199

Małe, poczciwe bulwy zagościły na europejskich stołach w XVIIw. to zyskując, to znowu tracąc kulinarną popularność, aż w końcu zostały prawie całkowicie wyparte przez ziemniaki. Nazywane bulwami, bulbami, świnim chlebem, świnim orzechem, gdulami ziemnymi, świniakami, słonecznikami bulwiastymi lub bulwkowymi, karczochem jerozolimskim, gruszką ziemną, aż w końcu topinamburem. Ostatnia, chyba najbardziej znana i kojarzona nazwa pochodzi od francuskiego słowa topinambour, będącego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
LECZO Z CIECIERZYCĄ 149

świeżo posiekaną natką wymieszaną z kolendrą, posypuję parmezanem lub tartym żółtym serem. Leczo z ciecierzycą wspaniale smakuje z makaronem, kaszami rozmaitymi, ryżem, bagietką, grzankami np. czosnkowymi lub pajdą chleba, ot tak! Leczo z ciecierzycą jest pyszne, aromatyczne i poleca się na danie wege, kilka dni gotowania z głowy:) SKŁADNIKI: 2 cebule 400 g puszka kukurydzy (po odsączeniu

Zasmakuj Kuchni
Jak zrobić idealny domowy makaron? 222

Przygotowanie świeżego, domowego makaronu to zawsze chwila wielkiej satysfakcji. Przynajmniej dla mnie to chwila magiczna, porównywalna z pieczeniem chleba. Przygotowanie makaronu nie jest trudn ą  sztuk ą , warto spróbować i od czasu do czasu zastąpić kupny makaron własnoręcznie przygotowanym.  Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przygotować makaronu w domu, poniżej podzieliłam si ę  kilkoma sztuczkami i przepisami na makaron

La grande e la piccola cuoca
Kurczak na niedzielę – 6 przepisów 164

mają czasu. Ekspresowy kurczak, pieczony w bardzo wysokiej temperaturze, jest rumiany i chrupiący. Dla odmiany, jeśli zaliczacie się do tradycjonalistów z pewnością przypadnie Wam do gustu Kurczak faszerowany chlebem W Polsce jest to mało znana metoda pieczenia kurczaka, natomiast w kuchni anglosaskiej należy do dań absolutnie klasycznych. Przepis jest wart zrobienia choćby przez wzgląd na samo nadzienie. Kurczak w cytrusach

Niedzielny kucharz
Chlebowy pudding z dynią 149

ilością przypraw korzennych i odrobiną jabłka. Zapieczone pod warstewką cukru, podane z jogurtem lub śmietaną. Trzeba sobie jakoś radzić z tą jesienią. Do przygotowania puddingu można wykorzystać kilkudniowe resztki chleba i bułki, więc jest to też danie w duchu no waste. Pure z dyni warto przygotować więcej, i wykorzystać do innych jesiennych dań. Upieczcie od razu całą dynię, co prawda

Cooking for Emily
Fasolowo-pomarańczowa pasta 165

Pasta z fasoli to zawsze dobry pomysł na dodatek do chleba lub warzyw. Chętnie też dodaję ją do sosów, warzyw i makaronów. Najlepiej jednak smakuje na grzance. 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pomarańczy 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 5-6 łodyżek świeżego tymianku (bez zdrewniałych części) lub 1/4 łyżeczki suszonego ok. 20 g długo dojrzewającego owczego sera

Kucharzyca
Szakszuka z papryką i kiełbasą 199

nastąpi na patelnię wybijamy jajka. Doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu i zmniejszając ogień gotujemy pod przykryciem do czasu aż białko jajek się zetnie. Podajemy z kromką świeżego chleba lub bagietki

Smaki Na Talerzu
Rillettes z kaczki 187

godzin. Wyjąć kaczkę lekko przestudzić. Zdjąć skórę. Obrać z kości. Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia. Świetny dodatek do chleba. Aby przedłużyć trwałość mięsa, zagotowuję mięso z tłuszczem i gorące wlewam do wyparzonych słoików. Odstawiam słoiki do góry dnem. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki. Miesiąc spokojnie można trzymać

królestwo garów
Przepis na razowe kopytka z dyni w sosie kurkowym 193

dyni, czyli prosty przepis na kaszotto Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 30 min. Czas gotowania 30 min. Całkowity czas 1 godzina USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ

A to pestka
Jak uratować przesoloną potrawę? Sprawdź najlepsze triki! 190

zawinięty w gazę bądź pieluchę włóż na kilkanaście minut, następnie wyciągnij woreczek z zupy. Jeśli dana porcja zupy dla konkretnej osoby jest za słona wystarczy włożyć do niej kromkę chleba i wyciągnąć za kilka minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak uratować przesoloną potrawę – przesolony sos Sosu nie możemy gotować kolejne kilka bądź kilkanaście minut, dlatego najlepszym sposobem na uratowanie sosu

To Musisz Wiedzieć
Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym z fetą 168

feta i orzeszkami piniowymi. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C i zapiekamy przez 30 minut, aż orzeszki i feta nam się zrumienią. Podajemy od razy z ryżem lub chlebem. Smacznego

kruche babeczki
Zalewajka 218

się za ludźmi, których już nie ma. Za smakiem też. Na tą tęsknotę pomaga mi zupa. Zalewajka. Pamiętam jak babcia nalewała ją dziadkowi i nam. I zawsze była kromka chleba. woda 2 litry 3 ziemniaki żur własny kiszony 1 szklanka boczek wędzony 100, kiełbasa 300 gram, plaster słoniny na skwarki cebula czosnek 1-2 ząbki liście laurowe 2 sztuki ziele

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania