chleb - 26084 przepisów (strona:1079/1739)

Najprostszy chleb pszenny na drożdżach 136

Najprostszy domowy chleb na drożdżach. Łatwy do przygotowania i neutralny w smaku. Świetnie komponuje się zarówno ze słodkim dżemem jak i wędliną. Dobry na co dzień. Polecam podwoić składniki i upiec od razu dwa bochenki. Składniki: 550 g mąki pszennej typ 550 (lub 650) 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli

Krokusowy Dom
BURACZKI Z POKRZYWĄ 165

być zdrowym trzeba włożyć świadomą pracę w przygotowywanie posiłków, a także zdobywać wiedzę na temat właściwości i zastosowania poszczególnych produktów i ziół. Sadzenie własnych roślin, uprawa kiełków, pieczenie domowego chleba, robienie przetworów i kiszonek - to wszystko wymaga czasu i pracy, ale wynagradza się zdrowiem, energią, pozytywnymi emocjami, samozadowoleniem i satysfakcją. Zdrowia nie znajdziesz na sklepowych półkach.  W utrzymywaniu Ciebie

Jeść, by żyć w zdrowiu
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM 100

sałata rzymska - 4 liście - rukola - 2 garści - pomidorki koktajlowe - 5 szt. - słonecznik łuskany - 1 łyżka - olej lniany - 1 łyżka - przyprawy: sól himalajska/ pieprz cytrynowy/ pomidory suszone z czosnkiem - chleb żytni (u mnie z żurawiną) - 2 kromki WYKONANIE : Jajo ugotować na twardo. Słonecznik uprażyć na suchej patelni teflonowej. Tuńczyka odsączyć, pomidorki koktajlowe pokroić w połówki i wymieszać z porwaną sałatą, przyprawić

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Pulpety duszone w kapuście w sosie koperkowym 164

dusic pod przykryciem ok 15 minut. Na koniec wymieszać mąkę ze śmietaną, wlać do dania, dodać posiekany koperek, wymieszać, gotowac jeszcze 5 minut. Danie podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem

Mój pomysł na
Magnifica – restauracja ukryta wśród drzew – Kraków 114

dzieci czekają animatorzy. W planach tegorocznych jest otwarcie małego parku linowego dla dzieci. Ale co tam dzieci ;) dla nas ważne jest jedzenie. Przystawki Na początek poczęstowano nas domowym chlebem ( dwa rodzaje, oba pieczone na miejscu ) do tego dwa rodzaje masła, zwykłe z odrobiną soli oraz buraczane. Masła wyglądały piękne czekoladki. Potem podano nam jeden z hitów wieczoru czyli przepysznego tatara

Kuchnia na wzgórzu
Włoska sałatka paprykowa z anchois i oliwkami 117

przepis zaczerpnięty z książki “ Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania “, występuje tam jako “włoska sałatka paprykowa”, która świetnie komponuje się z grillowanym mięsem lub włoskim chlebem. Podaje się ją jako przystawkę. U mnie warzywa te spełniły rolę dodatku do obiadu, podałam je na ciepło z pieczoną piersią kurczaka i miską sałat z pomidorkami, oliwkami i parmezanem

Zasmakuj Kuchni
3 dniowa dieta sokowa 141

Wieczna młodość Dzień drugi Poziom energii dalej utrzymywał się na wysokim poziomie, zauważyłam również, że jakoś lepiej mi się w tym dniu spało. Oprócz soków zjadłam również kanapki z chleba żytniego z dodatkiem warzyw i sera, zupę ogórkową oraz owoce. W tym dniu miałam zaplanowane dłuższe wybieganie, dlatego potrzebowałam więcej energii. Po tym dniu waga spadła już

365 dni dookoła kuchni
Prosta sałatka z rzodkiewką 141

sery żółte? Macie swoich ulubieńców? Ja uwielbiam zjeść plasterek  prosto z lodówki gdy zrobię się lekko głodna, a w sezonie na pomidory nie ma nic lepszego od kromeczki chleba z masłem, dobrym serem i pomidorem - taki mój smak z dzieciństwa. Jak zwykle rozpisałam się strasznie, ale już zapraszam na przepis. Składniki: pęczek rzodkiewek 4 jaja ugotowane na twardo pęczek

Cynamonowe szczęście
Masło rzodkiewkowe 154

razem zamiast tradycyjnych ziół czy czosnku do mojego masła dodałam rzodkiewki. To coś co będziecie powtarzać często, szczególnie jako przystawka przed głównym daniem z dodatkiem pysznych bułeczek lub chleba. Zapraszam Cię także po przepisy: – masło czosnkowe – masło ziołowe –  najlepszy przepis na karkówkę z grilla –  małże w białym winie –  krewetki w sosie pomidorowym z wódką

nietylkopasta.pl
Chlebek ziołowy odrywany przepyszny! :) - Thermomaster 2 102

czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Piec ok 30 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut i wyjąć z keksówki. Chleb smakuje najlepiej na ciepło, ale na zimno jest również bardzo dobry. Smacznego! Przygotowanie w robocie Thermomaster: Wszystkie składniki na ciasto dodać do dzbana robota. Wyrobić ciasto. 3 minuty/ obroty

Kulinarne przygody
Pasztet drobiowy z rosołu 99

jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni na złociutki kolor Składniki: 0,5-1 kg mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa

Kulinarny S.O.S.
Pasztet drobiowy z rosołu 99

jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni na złociutki kolor Składniki: 0,5-1 kg mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa

Kulinarne S.O.S.
Bułeczki z wiśniami i kruszonką 159

miarę możliwości w wolny dzień od pracy przygotować kilka wpisów. Bułeczki drożdżowe są smaczne i w sumie proste do zrobienia jak się ma maszynę do wypieku chleba.Wypiekacz do chleba super sprawa, wrzucamy tam potrzebne składniki , ustawiamy program i zapominamy o tym na 1,5 godziny.Tyle akurat trwa zagniatanie, wyrabianie i wyrastanie ciasta, a jak już mamy wyrośnięte ciasto to uformowanie

Moje domowe kucharzenie
Serowe przekąski na weekend – 3 pyszne przepisy 197

zapiekankach czy po prostu jako dodatek do kanapek. To jeden z moich ulubionych rodzajów sera. Przepisu na tosty nie muszę nikomu przedstawiać. Wystarczy dobrej jakości ser, ulubione dodatki i chleb tostowy. Pamiętajcie, że takie tosty w mini wersji sprawdzą się również na przyjęciach. Ale co poza nimi? Czym zaskoczyć przyjaciół i rodzinę? Serowe przekąski na weekend – 3 pyszne przepisy

Słodkie okruszki
Boczniaki z żurawiną 145

Schłodzić,a następnie przełożyć do lodówki przynajmniej na jedną noc. Im dłużej będą stać, tym lepiej,wytrzymują z powodzeniem nawet dwa tygodnie. Podawać z chlebem. Porady: Jeśli nie macie piekarnika boczniaki obsmażcie na patelni. Do pieczenia lub smażenia użyjcie zwykłego oleju, a do marynowania dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno. Rzepakowego

Proste Potrawy