chleb - 26176 przepisów (strona:1088/1746)

Najprostszy chlebek bananowy 158

marnujemy masakryczne ilości jedzenia, kupujemy za dużo i na zapas. Od dłuższego czasu staram się z tym walczyć. Nie kupuję już 60 kg mąki, bo ambitnie będę piekła chleby co drugi dzień. Kupowanie na zapas, jeśli nie mieszkamy w dzikiej głuszy i do sklepu mamy 2000 km psimi zaprzęgami, jest pozorną oszczędnością. Robiąc rachunek sumienia, lekko się przeraziłam. Postanowiłam ograniczyć

ladykitchen
Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem 158

ciasteczkom chrupkości, ale dzięki takiemu zabiegowi ciastka będą miękkie i soczyste w środku. Lubicie przepisy na słodko? W takim razie koniecznie wypróbujcie: Fit pancakes na bazie płatków owsianych Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 20 min. Czas gotowania 25 min. Całkowity czas 45 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 20 CIASTECZEK

A to pestka
Boczek duszony w piwie 148

koniec bez przykrycia, by nadmiar płynu odparował. Boczek duszony w piwie ma piękny złoty kolor. Smakuje przy tym niesamowicie. Polecam z dodatkiem pieczywa czosnkowego albo grubą pajdą zwykłego chleba. Na koniec wielkie DZIĘKUJĘ za uchylenie rąbka tajemnicy ;) Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Czekoladowe ślimaki 171

brzmi “TAK” to idziecie do sklepu, kupujecie w nim ciasto francuskie i robicie czekoladowe ślimaki Słodkie śniadania to dewiza Francuzów. Croissant, bułki z ciasta francuskiego z czekoladą, chleb z dżemem lub innym słodkim smarowidłem. Oczywiście to co podaje sie na śniadanie we Francji zależy również od danego regionu, jednak słodkie śniadania są ogólną dewizą kuchni francuskiej. Nie zapominajmy

mecooks
Pasztet jaglany 176

przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka. Siedziałem i myślałem co ciekawego można zrobić z kaszy jaglanej i wymyśliłem coś na wzór pasztetu ale nie takiego do posmarowania chleba ale takiego, który można zjeść jako pełnowartościowy posiłek. Szybki przegląd lodówki czym dysponujemy i po półtorej godziny mamy taki oto pasztecik. Dobre urozmaicenie w posiłkach a dodatkowo idealnie nada się

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Wigilijna kapusta z grzybami na rzepakowym oleju 161

rzepakiem do tłoczenia, przywoził potem gotowe buteleczki aromatycznego oleju. I tak było co roku przed każdymi świętami. To takie ciepłe wspomnienie dzieciństwa.... Takim świeżo tłoczonym olejem smarowało się chleb i posypywało cebulką. Jakie to było pyszne!  Składniki na 1 kilogram kapusty kiszonej: * 1 kg kapusty kiszonej * ok. 15 dkg grzybów suszonych * 1 łyżka mąki * 1 cebula * 1/5 szklanki oleju

Pieprzyć z Fantazją
Nie marnuje – banany 128

można ją zjeść zawsze. A jednak. Jak wynika z danych Polskich Banków Żywności , owoce to drugi, najczęściej marnowany produkt (na pierwszym miejscu, tak jak w roku poprzednim znajduje się chleb). 46% z nas przyznało, że zdarza nam się wyrzucać owoce do kosza. Banan wszechstronny To przykre, biorąc pod uwagę, że owoce to tak naprawdę produkt idealny – można je zjeść

365 dni dookoła kuchni
Warszawskie Bubbles, szampan i jedzenie 126

hiszpańskiej czy francuskiej, ale także polskiej, wspomagane regionalnymi produktami od małych dostawców.  Na początek na naszym stole pojawia się czekadełko, czyli pyszna włoska oliwa i domowy chrupiący razowy chleb z ziarnami. Potem pojawia się boska kaszanka smażona z cebulą, pikantną kiełbasą podana z musztardą (13,90 zł)  i przepyszny tatar z polskiej wołowiny z jajkiem

Kulinarne przygody Gatity
Królowa jesieni w natarciu, czyli zupa dyniowa z curry... 160

gotuj do miękkości, około 20 minut (dużo zależy od dyni). Zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem (jeśli zupa wydaje się za gęsta wlej odrobinę wody). Podawaj z dobrym chlebem, lub chlebkami naan

Lejdi of the house
Aksamitna zupa czosnkowa 157

minut. W połowie czasu gotowania dodajemy do zupy pozostały przeciśnięty przez praskę czosnek.   Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z grzankami z pszennego lub żytniego chleba, paluszkami grissini albo z groszkiem ptysiowym, posypaną drobniutko posiekaną natką pietruszki. Jest fenomenalna na świeżo, zaraz po ugotowaniu, pierwszego dnia, ale jeszcze smaczniejsza jest odgrzewana na drugi dzień. PS.: Poszukajcie dobrych

Karo in the Kitchen
Wytrawne ciasto z gruszkami 138

dnem służy mi głównie do przygotowywania ciast z kremem oraz ciast kruchych. Przeważnie używam takiej o rozmiarze 28 cm x 23,5.   Keksówkę używam głównie do pasztetów oraz chleba. Czasem przygotowuje w niej również ciasta dla mniejszej ilości osób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma

365 dni dookoła kuchni
Mielone w cieście francuskim 194

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 puszka czerwonej fasoli 2 cebule 1 jajko 3-4 ząbki czosnku 1 kromka czerstwego chleba sól, pieprz słodka i ostra … Czytaj dalej Mielone w cieście francuskim

czarrna od kuchni
!Cerrado por dieta! 105

półprodukty dotarły również do Hiszpanii, obserwując mieszkańców Walencji można zauważyć, że są oni bardzo związani ze swoją kuchnią. Podstawą dla większości mieszkańców niezmiennie pozostaje oliwa z oliwek, ryby, chleb, jajka, warzywa strączkowe i sery. Hiszpanie bez wątpienia celebrują posiłki – dla nich śniadanie. lunch czy kolacja to świetna okazja do spotkania przyjaciół, rodziny, a także załatwienia interesów. Dieta śródziemnomorska

Gotuj po hiszpańsku
Chleb z płatkami owsianymi 85

łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży i cukru przygotowuję rozczyn. Wszystkie suche składniki mieszam w misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam

cucinare