chleb - 26176 przepisów (strona:1093/1746)

Roladki z sałatką 427

Moje dzieciństwo przypada na okres PRL-u kiedy to na półkach królował ocet, musztarda i majonez. Były to takie czasy że chleb posmarowany majonezem to był rarytas. Bardzo często taki jadłam. Nie tylko od święta ale także na niedzielę moja mama czarowała jajka z majonezem, i sałatkę jarzynową którą owijała w szynkę. Robiła takie ruloniki. Z szynką było wtedy ciężko

wesoła kuchnia
Jajko po turecku, pyszny pomysł i kilka słów o książce Jajko 90

jajka 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka czosnku olej rzepakowy do smażenia 1 łyżeczka świeżej mięty pół łyżeczki słodkiej papryki mielony pieprz odrobina soli chili w płatkach kromki chleba pokrojone liście kolendry i mięty W małym garnuszku zagrzałam olej i dodałam do niego pieprz, chili, pokrojone listki mięty i całość mocno podgrzałam. Do jogurtu dodałam czosnek i sól wymieszałam

Kuchnia na wzgórzu
Przekąski imprezowe-dużo pomysłów 1036

znajdziecie  tutaj Tort sałatkowy-idealna przekąska na imprezę widziałam już kilka razy takie torty,kiedyś w Islandii jadłam taki tylko tam już kupuje się gotowy specjalnie przekrojony wzdłuż chleb i farsz był jajeczno- krawetkowy-też pycha,ja bym nie była sobą jak bym coś nie wymyśliła po swojemu i zrobiłam trzy różne warstwy-pieczarkowa,jajeczną i szynkową-okazało się

Swojskie jedzonko
Masa do kruchych orzeszków ( z masłem orzechowym) 180

orzeszków. "Aby Święta Bożego Narodzenia były Bliskością i Spokojem, a Nowy Rok - Dobrym Czasem" K.I. Gałczyński 🤶🤶🤶🎄🎄🎄🤶🤶🤶 ☃☃☃👼👼👼☃☃☃ ❄❄❄⛄⛄⛄❄❄❄ 👼🎇🎇🎇🎇🎇🎇👼 Pokój na ziemi ludziom, a w niebie cisza gwiazd, grają anieli, świat się chlebem dzieli. Świat ma dziś świąteczny blask… Pięknych i radosnych  Świąt Bożego Narodzenia

Takie tam pichcenie
Mozzarella z żurawiną w pieczywie tostowym 153

przygotowania smażonych mini kanapek. 15 dkg sera mozzarella 2 łyżki tartego sera Gouda 10 łyżek dżemu z żurawiny 1 łyżka masła 2 jajka 5 łyżek mleka 12 kromek chleba tostowego Jak przygotować gorące kanapki z mozzarellą i serem . Do miseczki wbić jajka, dodać mleko oraz roztopione masło. Ubić ręczną ubijaczką do połączenia się wszystkich składników. Mozzarellę utrzeć na tarce

mecooks
Pain d’épices 105

Pain d’épices – francuski wypiek, ciasto, szybki chlebek, chleb przyprawiony, piernik – takich określeń możemy użyć opisując ten słodki miodowy wypiek. Ciasto przypomina miodowe pieczywo z aromatycznymi (zdecydowanie dominującymi) przyprawami, taki dla mnie inny, świąteczny polski piernik. Spokojnie można przełożyć je konfiturą, marmoladą, nawet masłem… i z radością smakować. Jest przepyszny! Z pewnością powtórzę go nieraz. Pain

Zasmakuj Kuchni
Kurki w śmietanie 134

nich także przygotować bardzo ciekawe dania. Dziś polecam kurki w śmietanie, których przyrządzenie nie zajmuje więcej niż 30 minut. Tak przygotowany obiad można podać z kaszą, makaronem, mięsem, chlebem, a nawet zjeść samodzielnie. Składniki 500 g kurek 300 g słodkiej śmietany 30% 1 średnia cebula 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie Kurki dokładnie umyj

Programista w kuchni
Moje kulinarne propozycje na Święta 114

sałatka ze śledziem sałatka z kurczakiem w gyrosie i żurawiną sałatka z ananasem i selerem naciowym sałatka z kurczakiem i ananasem sałatka z kukurydzą i selerem naciowym Mięsa do chleba: pieczeń rzymska z żurawiną boczek pieczony z jabłkiem klops mięsny z pieczarkami klops z boczku i szynki szynka pieczona  klops z jajkiem chudy klops z czosnkiem karczek zapiekany

Proste Potrawy
Przyśpieszony zakwas z buraków na barszcz. Zdążysz przed świętami! 148

razu, potrzebny będzie starter. Dobrze sprawdzi się woda z ogórków kiszonych (około 100 ml na 3 litrowy słój). Jeśli macie zakwas z buraków, będzie jeszcze lepszy. Nie polecamy używania chleba – może spleśnieć. Zawartość słoja zalewamy solanką – łyżka soli rozpuszczona w litrze zimnej wody. Składniki powinny być całkowicie przykryte. Słój zamykamy, ale nie szczelnie – zakwas musi oddychać, gazy

Kulinarna Polska
Zupa krem z brukselki 193

Składniki: 1/2 kg brukselki 1 marchewka ok. 2 szklanek rosołu 1/2-3/4 szklanki mleka 1 cebula sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 2-3 kromki czerstwego chleba zioła … Czytaj dalej Zupa krem z brukselki

czarrna od kuchni
Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i śliwkami 168

gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy. 3. Z arkusza ciasta francuskiego odkrawamy około 6-8cm pasek z węższej strony. Na środek pozostałego ciasta wykładamy przestudzoną kapustę. Formujemy kształt jak bochenek chleba, sklejamy, układamy klejeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Z odkrojonego kawałka ciasta wykrawamy dowolny wzór - u mnie gwiazdki. Przyklejamy je do kulebiaka, ponownie smarujemy jajkiem.  4. Pieczemy

Szefowa kuchni
Śledzie z curry, śledzie po duńsku 331

Śledzie z curry , kaparami i majonezem, czyli śledzie po duńsku . Można podawać z ciemnym chlebem, z gorącymi ziemniakami w mundurkach, lub jako zakąskę. Można podać z jajkami na twardo. 6 – 8 filetów śledzi solonych*, sos: 3 łyżki posiekanej cebuli, 3 łyżki posiekanych kaparów, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych, 100 ml gęstej śmietany

królestwo garów
Zapiekanka z pieczarkami na bagietce 107

niebo lepiej i wiemy, że wszystkie składniki są sprawdzone i świeże. Taka domowa zapiekanka może być podawana na bagietce, bułce lub jeśli ich nie mamy to po prostu na chlebie. Rewelacyjnie smakuje jako

Krokusowy Dom
Recenzja robota z Lidl Polska Silver Crest MONSIEUR CUISINE 153

robocie zagnieść ciasto, czy gotować zupę "mieszając".  Obroty w prawo służą do cięcia- miskowania, blendowania czy siekania.  Funkcją zagniatania możemy zagniatać nawet najcięższe ciasta tj. na chleb, pizzę czy ciasto na pierogi. Waga ciasta do 500 g. Gotowanie na parze- nic innego jak parowar, mamy dwie tacki plus koszyczek do misy. Korzystając z funkcji gotowania na parze, spokojnie

SMYKWKUCHNI
Kotleciki z porem i pietruszką w paprykowym sosie. I o tym, gdzie kupić dobrą patelnię grillową. 209

kuchenek w tym indukcyjnych. Do patelni dołączona jest filcowa przekładka, która doskonale chroni patelnie podczas przechowywania. Patelnię przetestowałam już na wiele różnych sposobów. Przygotowywałam na niej mięso, warzywa, placuszki, chleb itd. Potrawy się nie przyklejają, przygotowujemy je bez użycia tłuszczu (lub z bardzo małym dodatkiem, wystarczy lekko posmarować patelnię – wszystko zależy od rodzaju dania). Dodatkowym atutem jest fakt

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania