typowych dla ziem pogranicznych np. znane na całym świecie podkarpackie proziaki, goł ąbki z całym mnóstwem r óżnego rodzaj u farszy (w zależności , co gospodyni w spiżarni miała ), regionalne chleby oraz wyroby mięsne, na ten przykład z Markowej , czy Pilzna, wpisanie na Listę Produktów Regionalnych. Wiele z tradycyjnych potraw pogranicza bieszczadzkiego znajdziecie w publikacji "Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki". Oczywiście polecam
Moja Książka KucharskaWystarczy kilka składników aby wyczarować smaczną wędlinę do chleba. Taką mozaikę można zjeść też na ciepło na obiad np. z sosem śmietanowym lub kurkowym. Przepis powstał na konkurs kreatywne gotowanie, który polega na przygotowaniu potrawy z gotowego zestawu składników. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijakiś czas pojawia się u mnie problem - co zrobić z nadmiarem zakwasu. Szkoda wyrzucić, a upieczenie jeszcze jednego chleba i tak nie zlikwiduje kłopotu. Ten pomysł znalazłam na stronie Butter for all i okazał się bardzo dobrym rozwiązaniem. Krakersy może nie przypominają smakiem znanych nam krakersów, to raczej skórka chlebowa, ale są naprawdę świetne do podgryzania. Myślę
Stare Garyskorupek, zetrzeć na grubej tarce, Szparagi pokroić w paski 4 mm, koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, schłodzić. Doprawić solą i pieprzem. Pastę podawać rozsmarowaną na kromkach chleba lub bułki. Udekorować gałązkami koperku
Czerwień i błękitłyżki serka puszystego śmietankowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: awokado rozgnieść widelcem dodać serek i dokładnie wymieszać doprawić do smaku podawać najlepiej na ciemnym chlebie ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąłyżki serka puszystego śmietankowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: awokado rozgnieść widelcem dodać serek i dokładnie wymieszać doprawić do smaku podawać najlepiej na ciemnym chlebie ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąDziś kolejny chleb z naczynia żaroodpornego. Ale dodatki jakie dałam to szpinak i pokrzywa. Zamiast cukru użyłam syropu kukurydzianego. Chlebek pyszny i najlepszy z masłem a jeszcze jakby było domowe byłoby super. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijajka ugotowane na twardo 2 plastry sera pleśniowego sól morska oliwa z oliwek EV listki kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta
Kulinarne przygody Gatitymące ziemniaczanej. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Marchew obieram i kroję na cienkie paski, por też tak kroję i paprykę oraz cukinię. Bardzo dobrze cienko kroi maszynka do chleba i do tego szybko. Na patelni na oleju przesmażam marchew, paprykę, por i cukinię, starty imbir. i czosnek starty, oraz chili pokrojone. Warzywa duszę pod przykryciem około pięć minut. Można
wesoła kuchniaPasta do chleba, z makreli, z cebulą, keczupem i oliwą. Prosty sposób na zdrowe śniadanie. Składniki: 1 makrela 1 średnia czerwona cebula pieprz mielony 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki keczupu Wykonanie: Rybę oddzielamy od skóry oraz ości i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. P ieprzymy do smaku, dodajemy oliwę, keczup i całość dokładnie mieszamy. Smacznego
Smak mojego domulilaka również zrywam, aby wykorzystać go w kuchni. W tym celu wybieram te o silnym zapachu, aby aromat przeniósł się do ciasta. Teraz widzę, że moje ciasto wygląda jak chleb ;) Myślę, że jakaś czekoladowa polewa i owocowe ozdoby nadadzą mu stylu słodkiego wypieku, ale w takiej czystej formie smakowo sprawdza się bardzo dobrze, a to najważniejsze! Czytaj więcej
Kasia SarnaFocaccia po raz kolejny! Piszecie w wiadomościach, że bardzo lubicie moje przepisy i chętnie przygotowujecie ten włoski chleb. Dzisiaj specjalnie dla wszystkich wielbicieli włoskich smaków kolejna odsłona, tym razem z cukinią, czarnymi oliwkami, fetą i parmezanem! Znalazły się i łodygi szparagów. To moja ulubiona ze wszystkich, które do tej pory robiłam. Idealnie chrupiąca, podpieczona feta i parmezan, czarne
Moja smaczna kuchniamusztardy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: awokado rozdrobnić widelcem jajko posiekać awokado połączyć z jajkiem i musztardą doprawić do smaku i wymieszać dobrze położyć na chlebie :) Smacznego
Gotowanie z pasjąmusztardy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: awokado rozdrobnić widelcem jajko posiekać awokado połączyć z jajkiem i musztardą doprawić do smaku i wymieszać dobrze położyć na chlebie :) Smacznego
Gotowanie z pasjąząbki czosnku ½ łyżeczki soli lub wedle smaku Dodatki do grilla sos romesco, tutaj przepis sos czosnkowy, tutaj przepis 1 kg pieczonych ziemniaki 4 grillowane pomidory naan lub inny chleb grillowana kukurydza czerwona cebula mięta W naczynie umieść pokrojoną w piórka cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp sól i przyprawę, wlej olej i wymieszaj. Oczyść polędwiczki z błon i pokrój
codojedzenia