wody i gotuj, po czym resztę wody. Soczewica musi być idealnie miękka, dopraw solą. Na suchej patelni podpraż słonecznik, dodaj do garnka z ugotowana soczewicą, oraz namoczony i rozdrobniony chleb i koperek/pietruszkę. Dokładnie wymieszaj. W powstałej masy formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoto z obu stron. Smacznego! Artykuł Kotlety mielone w wersji wege
greenscarfrównież jako dodatek do pieczywa, na zimno Składniki 1 kg łopatki 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 kieliszek białego wytrawnego wina 1 kromka chleba 1 kostka rosołowa olej sól, pieprz,tymianek, do smaku Łopatkę rozkroić … Czytaj dalej Rolada z łopatki
gotuj ze mnąyrop ten możemy dodawać do herbaty, gdy jesteśmy przeziębieni, ale nie tylko, także, gdy jesteśmy zdrowi. Możemy też np. rozsmarować go na przekrojonej świeżej bułce lub kromce chleba posmarowanej wcześniej cienko masłem ( lub bez masła
Przepisy i porady kulinarnewłożyć do piekarnika jednocześnie 2 blachy z ciastem. Po upieczeniu pozostawiamy paluszki, aby wystygły. Następnie kroimy paluszki w plasterki ostrym nożem jak najcieniej. Można to zrobić elektryczną krajalnicą do chleba, wówczas wszystkie będą miały tę samą grubość. Ja pokroiłam nożem. Plasterki chlebków układamy ponownie na blasze wyłożonej papierem, jeden obok drugiego i wkładamy ponownie do piekarnika do wysuszenia i delikatnego
Leśny ZakątekSprytny i oryginalny sposób na jajko sadzone, które nie rozlewa się po patelni. Składniki: jajka chleb tostowy masło szczypior sól, pieprz W kromkach zrobić nożem okienka kwadratowe lub okrągłe. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, na którym zrumienić kromki. Przełożyć je na drugą stronę, do okienka wbić jajko, doprawić solą i ewentualnie pieprzem. Przykryć i smażyć około 3 minuty
wyzwania kuchennesmaków .... Składniki: 1 mały kalafior kawałek selera biała część pora 3 marchewki słodka śmietana 18% 1 porcja rosołowa sól koperek + grzanka chleba z jajkiem w koszulce Wykonanie: Do garnka z wodą wrzucamy umytą porcję rosołową i gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte, obrane i pocięte warzywa
Walijskie Pichcenieporadzę, wyniosłam to chyba z domu i tak mi zostało. Zresztą jakoś tak mi bardziej smakuje wszystko, co ma w sobie choćby gram mąki. I choć chleby piekę rzadko, a tych na prawdziwym zakwasie w ogóle, z obawy, że nie potrafię (tak, właśnie tak myślę!), to bułki są częstszymi wypiekami w naszym domu. Zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych, kiedy właśnie
Kuchnia w czekoladziepora i czosnek, mieszamy, dodajemy przyprawy. Gdy zmiękną warzywa wlewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mięso, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 5 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem, kasza lub ziemniakami
Apetyczna babeczkadziś takiej nigdzie nie kupisz choćbyś stanął na głowie. Ale do brzegu! Babcia nauczyła Nas tzw. gospodarności, teraz nazywanej kuchnią zero waste. Nic w domu się nie marnowało. Czerstwy chleb zbierało się do lnianej torebki, potem wykorzystywało do przygotowywania kotletów mielonych czy pasztetu, pozostałe ziemniaki z obiadu przetwarzało się na kluski śląskie czy kopytka- zresztą prawda jest taka, ze jeśli
SMYKWKUCHNIDelikatne tosty francuskie z pietruszką, libański twarożek na kromce chleba oraz kanapki z iście z włoskim charakterem.. Takie pyszności możesz przygotować na śniadanie, kolację lub każdą domową imprezę. A do tego zrobisz je na idealnie dobranym pieczywie bezglutenowym
AniaGotuje.plToum , czyli przepis na libański sos czosnkowy . Podaje się go wraz z libańskim chlebem, hummusem, tabbouleh, czy shawarmą. Można go również serwować jako dip do różnych mięs i innych przekąsek. W zbliżającym się sezonie polecamy go jako dodatek do szparagów :) W lodówce można przechowywać go tygodniami! Polecam również przepis na nasz polski sos czosnkowy , który idealnie pasuje do sałatek, pizzy
Kulinarne PrzebojePrawdziwie wiosenny przepis. Duża porcja świeżych warzyw i pyszne smarowidło do wszystkiego rodzaju pieczywa: ciabatty, krakersów, bagietek. Pięknie wyglada i dobrze smakuje. Inne pasty na chleb: tutaj i tutaj. Zapraszam: Wiosenne smarowidło: 150 g naturalny serek z ziołami 1 czerwona cebulka 3 łyżki wody 2 łyżki oliwy 4 łyżki białego wina 4 łyżki suszonych owoców: morele
dolcevitainmykitchenogniu około 15 minut (jak sos byłby za gęsty możemy dodać trochę wody), pod koniec dodajemy fasolkę i śmietankę, mieszamy, doprawiamy i gotowe :-). Podajemy z kaszą, ryżem lub z chlebem. Smacznego
kruche babeczkiwłożyłam ponownie do miski. • Po następnych 30 minutach, zrobiłam podobnie, z tym, że uformowałam 2 bagietki. Takie miałam założenie. • Po kolejnych 30 minutach, bagietki wyglądały jak dwa podłużne chleby:) Każdą przecięłam nożem na pół. Zasklepiłam cięcie i wyciągnęłam je wzdłuż. Ciasto dawało się rozciągać jak guma. • Tym sposobem były cieńsze i już wyglądały, jak przystało na bagietki:) Składanie bagietek
Leśny ZakątekZrobiłam ten boczek inaczej jak zwykle. Wyszedł pyszny. Zwykle piekę, tym razem ugotowałam. Zaskoczył nas pysznym smakiem. Polecam. Skórę z boczku dokładnie oczyścić ostrym noże. Opalić
Kuchnia Pokoleń