chleb - 26672 przepisów (strona:1106/1779)

Klops wołowy z oscypkiem i jalapeño, w sosie BBQ 228

Jeśli będziecie klops wyrabiać zbyt długo stanie się mocno zwarty i twardy – powinien zostać kruchy i miękki. Mięso przekładamy na papier do pieczenia i formujemy z niego bochenek – jak chleb. W miseczce mieszamy glazurę – sos BBQ z miodem i sosem Worcester. Gotową mieszanką smarujemy cały klops przy użyciu pędzelka.   Gotowy klops wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy przez

Karo in the Kitchen
Aksamitna zupa czosnkowa 183

minut. W połowie czasu gotowania dodajemy do zupy pozostały przeciśnięty przez praskę czosnek.   Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z grzankami z pszennego lub żytniego chleba, paluszkami grissini albo z groszkiem ptysiowym, posypaną drobniutko posiekaną natką pietruszki. Jest fenomenalna na świeżo, zaraz po ugotowaniu, pierwszego dnia, ale jeszcze smaczniejsza jest odgrzewana na drugi dzień. PS.: Poszukajcie dobrych

Karo in the Kitchen
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 192

powrotem do zupy, mieszamy do rozprowadzenia, solimy i pieprzymy do smaku.   Zjedzcie ją jak Włosi – z drobnym makaronem ugotowanym w zupie, albo jak my – z grzankami z chleba na zakwasie. Ja nie gotuję w tej zupie makaronu, zdecydowanie wolę ugotować go osobno i podać w miseczce – każdy weźmie sobie sam tyle ile potrzebuje. Ugotowany i pozostawiony w zupie makaron

Karo in the Kitchen
Sycąca zupa z soczewicą i dynią 170

czerwona soczewica. Do tego dorzuciłam kilka ziemniaków, cebulę, czosnek i mrożoną włoszczyznę, kilka przypraw i wioooo. Potem pozostawało już tylko czekać. Proste, aromatyczne i sycące danie. Możecie jeść z chlebem, grzankami lub samą. Możecie zupę z soczewicy zblendować na gładki, gęsty krem lub też tak jak ja pozostawić warzywa w kawałkach. Nie wiem jak wy, ale jesienią i zimą naprawdę

Mieszam w Garnku
Domowy zakwas buraczany (na świąteczny barszcz i do picia) 296

zrobieniu go na kilka dni przed Wigilią, to naprawdę warto. Przygotowanie składników, by nastawić zakwas zajmie nam zaledwie kilkanaście minut. Reszta robi się sama. Zakwas można przygotować bez kromki chleba. To właśnie on bardzo często jest przyczyną pleśnienia zakwasu. Gdy zakwas jest gotowy będzie doskonałą bazą do przygotowania barszczu. Można go pić także dla zdrowia. Podobnie jak w przypadku zakwasu

Dieta bez mleka
Typy mąki – jaki typ do czego? 146

się z problemem dopasowania odpowiedniego typu mąki do danego wypieku. Najbardziej uniwersalnym typem jest z pewnością typ 500, który idealnie nadaje się do wyrobu ciast i ciasteczek. Do wyrobu chleba natomiast, najlepszym typem mąki jest typ 750.... Tryb czytania Artykuł Typy mąki – jaki typ do czego? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
Konferencja „Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa” 180

Bachusem, 2015 oraz HOPLE – Winnica Poraj Paczków za ich Mustanga 2015 w postaci kupażu 80% Pinot Gris z 20% Johannitera. W pierwszym z win bardzo wyraźne są aromaty świeżego chleba, skórki chlebowej, brioszki, blanszowanych / prażonych na brązowo migdałów oraz ich gorzkich odmieńców. Zdecydowanie mniej wyczuwalne są aromaty owocowe. Całość tych „piekarniczych” aromatów zwieńczona jest lekko gorzkawym finiszem. Na pierwszy rzut

Kate's Kitchen
Jamie gotuje po włosku - recenzja książki Jamiego Olivera 173

kuchni Włoch.  Książka zawiera ponad 130 przystępnych przepisów na pyszne antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery.  Na jej końcu znajduje się rozdział: Włoskie ABC, który zawiera przepisy bazowe, wykorzystywane w innych daniach. Oprócz znakomitych receptur są tu również praktyczne rady, czyli

Di gotuje
Sałatka ze szpinaku z fetą i boczkiem 227

tłuszcz na patelni co pozostał po smażeniu boczku i podpiekłam kromki na rumiano z każdej strony. Tak przygotowane grzanki były dodatkiem do mojej sałatki :) Można również pokroić w kostkę chleb albo bułkę, podsmażyć na tłuszczu i takimi grzankami posypać sałatkę. Ja wolałam wersję z grzanką z boku a nie w sałatce. Zamiast boczku można dodać podsmażone kawałeczki kurczaka. Będzie smakowało

Pieprzyć z Fantazją
Pikling czyli śledź wędzony w całości. Zrobisz z niego pyszną pastę [PRZEPIS] 217

całości, dzięki czemu ma bardzo intensywny smak. Jak to ze śledziem bywa, ma w sobie dużo ości, których bardzo trudno się pozbyć. Dlatego z piklinga zazwyczaj robimy pastę do chleba, wykorzystując także ikrę lub mlecz, zależy, co się trafi. Tym razem była to ikra, a więc śledziowy kawior, który bardziej lubimy. Nie tylko niesamowicie podbija on smak, ale też nadaje

Kulinarna Polska
Magiczna pasta 274

dodając zamiast mąki tortowej – skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej. Będzie działać tak samo. 7. Pasta działa również na drobne wypieki – babeczki, muffinki, ciasteczka. 8. Sprawdza się też przy wypieku pieczywa – chleby, bułki… 9. Zamiast oleju nie można użyć oliwy – zmieni smak wypieków. 10.Tłuszcz i mąka tworzą barierę ochronną dla ciasta gwarantując „uwolnienie” wypieku. 11. Wypieki są wolne od okruchów, obecnych

mojewypiekiinietylko
Złota jesień na bieszczadzkich manowcach i w magicznym Beskidzie 187

Początek października. Pakuję walizę, koszyk z jedzeniem, karton nalewek, świeżo upieczony chleb, domowe ciasto ze śliwkami i ruszam w drogę. Tradycji niech stanie się zadość. Jesienny długi urlop w moim

Na moim stole
Użyj 5 zmysłów i odkryj prawdziwy smak czekolady! 229

wyczuwalną nutą wanilii . Czekolada bardzo delikatna w smaku i myślę, że znalazła wielu wielbicieli.  78% zawartości kakao w czekoladzie to mój faworyt. W czekoladzie możecie wyczuć smak przypieczonego chleba czy też herbatników, odnajdziecie nuty prażonego słodu i karmelowy wyraźny aromat. Ten moment kiedy w chwili ugryzienia, jest mocny i słyszalny trzask, lubię tą chrupkość w czekoladzie, wtedy wiem

SMYKWKUCHNI
Odrywana drożdżowa babka z czekoladą 153

wydaje głuchy odgłos po stuknięciu palcami w jej spód. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Nie wiesz jak rozwałkować i pokroić ciasto? Zapraszam w takim razie do przepisu na odrywany chleb z oliwkami i słonym serem . Znajdują się tam zdjęcia, które mogą Ci pomóc

Passions hobbies life
Włoskie grissini z czarnymi oliwkami i rozmarynem (Grissini con olive nere e rosmarino) 190

tradycyjne włoskie dania.  Zapraszam Was na przepyszne g rissini, jedne z najbardziej znanych i rozpowszechnionych produktów turyńskiej gastronomii. Nazwa "grissino" wywodzi się ze słowa "ghërsa", typowego piemonckiego chleba o wydłużonym kształcie podobnym do francuskiej bagietki. Tradycyjne p ałeczki chlebowe  o długości od 40 do 80 cm  przygotowywane s ą  z ciasta drożdżowego z tylko

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania