chleb - 25827 przepisów (strona:1106/1722)

Jajecznica z szpinakiem i cebulą 111

połączenia składników. Szpinak z cebulą dodajemy do jajek, mieszamy i wylewamy z powrotem na patelnie. Smażymy aż do momentu kiedy jaka się zetkną i będą gotowe. Podajemy z chlebem i pomidorkami koktajlowymi

Apetyt na Zielone
PROZIAKI 158

dodatkiem tłuszczu lub bez niego, oraz upiec w piekarniku. Ja wybrałam ten ostatni wariant. Proziaki robi się bardzo prosto i szybko, idealne gdy akurat w domu braknie nam chleba. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe z dodatkiem masła lub dżemu. Polecam :) SKŁADNIKI: szklanka kwaśnego mleka, maślanki lub kefiru łyżeczka soli 1 jajko łyżeczka sody 0,5 kg mąki pszennej WYKONANIE: Mąkę przesiewamy razem

Pani na deser
Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem 111

pieprz 150 g szpinaku baby 1/2 puszki (czyli 120 g ) gotowanej ciecierzycy 2-4 jajka (zależnie od apetytu) do dekoracji: świeża bazylia lub natka pietruszki do podania: świeży chleb Przygotowanie szakszuki z ciecierzycą: Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż przez ok. 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć

Chilli Czosnek i Oliwa
Kanapki zapiekane z mozzarellą 110

mąż kręcił nosem na mozzarellę, a potem zajadał się aż mu się uszy trzęsły. Na pewno nie pożałujecie. Składniki na kanapki zapiekane z mozzarellą (około 5 kanapek): 10 kromek chleba 5 plasterków szynki (wieprzowej) kulka sera mozzarella  pomidor kilka listków świeżej bazylii Na kromkę nałożyć plaster szynki i przykryć kawałkami sera mozzarella. Dodać plaster pomidora i porwane listki bazylii

Karola gotuje
Zupa pomidorowa z makaronem 113

zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić . Włożyć do wywaru i gotować do miękkości . Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. W małym garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać masło, dodać koncentrat pomidorowy i smażyć ok. 2 minut

Czerwień i błękit
Duszone warzywa z czarnuszką 110

puszki, w całości. Niestety na soczyste pyszne pomidory musimy jeszcze poczekać!  To danie jest zdecydowanie lepsze na drugi dzień, kiedy smaki "przegryzą się". Zazwyczaj podaje je z kromkami chleba, bo wtedy, tak jak robią to Włosi, pozostały na danie sos, można zjeść przy pomocy pieczywa właśnie. Kocham słońce, wino i dobre jedzenie! Duszone warzywa z czarnuszką / 2 porcje Składniki

Moja smaczna kuchnia
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 148

minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan lub w ostateczności bagietką. Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Smacznego ;) ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako składnik nadzienia do samosów. Kurczak tandoori

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaroniki 196

była także Maria Antonina, co akurat nie dziwi, gdyż była ona fanką wszystkiego co słodkie i luksusowe i to właśnie z jej ust pada słynne  "Lud nie ma chleba? Nich jedzą ciastka!"  Makaroniki można przygotować w dwojaki sposób - metodą włoską lub francuską. Ja wybrałam włoską, która z pozoru wydaje się trudniejsza, ale za to bardziej trwała. W przeciwieństwie

Słodki Kompromis
Sałatka z serem fetą 128

Sałatka z serem fetą Dzisiejsza moja propozycja to sałatka z serem fetą Składniki: mix sałat ser feta ogórek zielony pomidory koktajlowe papryka sos winegret mix prażonych ziaren grzanki z chleba tostowego Wykonanie: Nie podaję ilości w jakich użyłam, ponieważ robiłam bardzo małą porcje tylko dla siebie. Sami musimy ocenić jaka chcemy porcję zjeść. Na spód miseczki położyć mix sałat. Następnie

Pomysłowa kuchnia
Pulpety w pomidorach 176

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 kromki czerstwego chleba 1 cebula 1 jajko 1 garść rzeżuchy lub innej zieleniny sól, pieprz, słodka papryka 2-3 łyżki mąki 1 słoik 0,7 l … Czytaj dalej Pulpety w pomidorach

czarrna od kuchni
Tosty francuskie na słodko 102

Delikatna słodka przekąska, zawsze znajdzie zwolenników w Waszych domach:)) W związku z tym szczerze polecam słodkie tosty francuskie, u mnie się sprawdziły w 100%. Składniki 8 kromek chleba tostowego 3 łyżki śmietany 18% 2 jajka 1 cukier waniliowy szczypta cynamonu dżem pomarańczowy cukier puder do posypania Jajka dokładnie roztrzepać ze śmietaną, jajkami, cukrem waniliowym … Czytaj dalej Tosty francuskie

gotuj ze mną
FILET Z KURCZAKA DUSZONY Z WARZYWAMI 269

przykryciem 15 minut, po czym dodajemy różyczki brokuła i dusimy całość do miękkości mięsa i warzyw. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.  Podajemy z ryżem lub zjadamy z chlebem

Walijskie Pichcenie
Polska kuchnia w Warszawie - Polot 123

które co jakiś czas nas będzie zaskakiwać. Mam nadzieję, że kilka pozycji będzie stałych i na zawsze :)  Bardzo ciekawe są czekadełka, które przygotowywane są na miejscu: wypiekany świeży chleb, domowy smalec i różnego rodzaju kiszonki. Znowu duży plus, za urozmaicenie i wybór :) Oczywiście mam swoich faworytów i są to przystawki:  Swoją oryginalnością zachwycił mnie tatar z prażoną kaszą

Niezły Młynek
Focaccia z cukinią i pomidorem 92

prostokątnej blasze - ciasto jest wtedy o wiele niższe, ale za to bardziej chrupiące. Odkąd mam okrągłą foremkę, moją ulubioną jest wysoka, wyrośnięta focaccia. Upieczony włoski chleb można z powodzeniem zamrozić w całości lub w kawałkach. Później wystarczy rozmrozić, można także podgrzać w piekarniku. Ciasto pozostaje tak samo smaczne jak po upieczeniu.  Focaccia z cukinią

Moja smaczna kuchnia